Bezglutenowe placuszki z sosem grejpfrutowym / Gluten-free pancakes with grapefruit sauce.

 Zawsze jest dobra okazja do tego by usmażyć placuszki na śniadanie (i nie tylko!). W UK zamiast Tłustego Czwartku obchodzony jest Pancake Tuesday, dlatego też pokusiło mnie to by przygotować placuszki na ten dzień. Wiedziałam, że od samego patrzenia z rana na wpisy pełne pysznych pancakes, naleśników, itp. sama będę chciała je zjeść. Oczywiście jak

Czytaj dalej

Zdrowe ciastka z czekoladą / Healthy chocolate chip cookies.

zdrowe ciastka 5

 Co jak co, nie ma to jak domowe słodkości! Wiemy co dokładnie się w nich znajduję, do tego można zrobić je w jeszcze większej ilości i cieszyć się tym smakiem na dłużej (o ile przetrwają te kilka dni… 😉 ). Jedna z moich ulubionych wersji ciasteczek to te z dużą ilością kawałków czekolady. Jako, że

Czytaj dalej

Pączki pieczone – wegańskie, czekoladowo nadziane / Baked vegan donuts – filled with chocolate.

 Już za niedługo Tłusty Czwartek, ale ja cukiernikiem to chyba nie zostanę, bo przy smażeniu tych pączków poszło mi nie najlepiej – prawdopodobnie ze względu na olej, jego temp. i długość smażenia, starałam się kierować poradami innych, a jednak w środku wyszły surowe – jak masz wprawę, śmiało spróbuj je usmażyć, a nóż widelec Ci

Czytaj dalej

Pieczone warzywa – pomysł na podanie / Baked vegetables – an idea for serving.

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam pieczone warzywa! Calutki rok. Zimą idealnie sprawdzają się warzywa korzenne, latem przede wszystkim cukinie, bakłażany, papryki, kalafiory i brokuły, zaś jesienią zdecydowanie dynie 🙂 Poza tym, bez względu na sezon do piekarnika najczęściej trafiają ziemniaki – domowe frytki, łódeczki, kostka – czego tylko dusza zapragnie. Dziś dzielę się

Czytaj dalej