Kremowy hummus z pieczoną papryką / Creamy roasted red pepper hummus

domowy hummus

 Przepisów na hummus jest mnóstwo, a ile pomysłów tyle różnych smaków i wersji tego popularnego dipu/pasty. Hummus tradycyjnie pochodzi z Lewantu/Egiptu. Został rozpowszechniony szczególnie przez osoby jedzące roślinnie – wegetarian i wegan. Jednak bez względu na dietę, zachwycają się nim wszyscy. To idealny dip do warzyw, chleba, a nawet dodatek do głównego dania. Nie raz z pozostałego hummusu zrobiłam nawet sos do makaronu – możliwości jest mnóstwo.

 Podstawą każdego hummusu jest ugotowana i utarta ciecierzyca (czasem bób), czosnek, tahini (pasta sezamowa) i sok z cytryny oraz przyprawy – ja często dodaję wędzoną paprykę oraz pietruszkę. Uwielbiam klasyczny hummus z porządną ilością tahini – niech was nie zwodzą przepisy, w których dodaję się tylko 2 czy 3 łyżki.

 Hummus idealny to hummus kremowy, bez grudek, jest wręcz puszysty. Co więcej, rodzaj tahini ma znaczenie – lejące się, kremowe tahini izraelskie robi wielką różnicę w smaku – postarajcie się znaleźć takie w sklepach z żywnością międzynarodową i unikajcie hummusu ciemnego, z niełuskanego sezamu, gdyż jest o wiele bardziej gorzkie i gęste.

 Pewnie zastanawiacie się często dlaczego ten domowy hummus nie smakuje tak jak ten, który znajdziemy w sklepie. Ja zawsze zastanawiałam się odwrotnie. Można się łatwo uzależnić od sklepowych past, więc jeśli dalej czujecie, że to jeszcze nie ten smak jak robicie domowy hummus – dodajcie więcej soli oraz soku z cytryny – sklepowe hummusy zazwyczaj są bardziej słone i mają cytrusowy posmak.

 Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na mój ulubiony hummus z pieczoną papryką. Równie kremowy i puszysty, idealny z pajdą świeżo upieczonego chleba lub po prostu z surowymi warzywami – pyszna i zdrowa przekąska.

domowy hummus

Kremowy hummus z pieczoną papryką

Pieczona papryka

  • jedna duża czerwona papryka
  • oliwa z oliwek

Hummus

  • puszka/karton ciecierzycy lub 1 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy*
  • 1/2 szklanki tahini
  • 1/4 szklanki soku z cytryny (dodaj więcej w zależności od preferencji)
  • łyżeczka soli morskiej
  • ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki asafetydy (według ajurwedy)
  • 4 łyżki lodowatej wody
  • 1/2 upieczonej papryki
  • przyprawy: wędzona papryka

Opcjonalnie: oliwa z oliwek do podania

Na początek upiecz paprykę dokładnie rozsmarowaną oliwą z oliwek, ok. 30 min. w 200 stopniach Celsjusza. Do hummusu możesz dodać całą paprykę lub połowę, ja zazwyczaj dodaję połowę. Ciecierzycę przepłucz na sitku i postaraj się obrać ją z zewnętrznej skórki – dzięki temu Twój hummus będzie jeszcze bardziej kremowy. Aby ułatwić ściąganie skórki, zalej ciecierzycę zimną wodą i powinna ona wypłynąć na wierzch (jak widoczne na zdjęciu). Tak gotową ciecierzycę zblenduj z tahini, sokiem z cytryny, przyprawami oraz papryką. Na koniec dodaj lodowatą wodę i ponownie miksuj aż otrzymasz gęsty, kremowy hummus. Przełóż hummus do słoiczka lub szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce do 4 dni. Smacznego!

*jeśli gotujesz ciecierzycę, gotuj ją z sodą oczyszczoną ok. 1/2 łyżeczki – dzięki temu hummus będzie puszysty i łatwiej obierzesz go ze skórki

Przygotowanie domowego hummusu jest nie tylko zdrowsze i smaczniejsze, ale także ogranicza zużycie plastiku!

Daj mi znać, jeśli spróbowałeś ten przepis i jak ci się smakowało 🙂

Przepisy na inne dipy i pasty znajdziesz TUTAJ.

ciecierzyca

tahini

English version

 I know I know, there are plenty of hummus recipes and so many different flavours and versions of this popular dip/spread. Hummus traditionally comes from Levant / Egypt. It has been spread ( 😉 ) and became popular especially with vegetarians and vegans. However, no matter what your diet is, everyone raves about it! It’s a classic – perfect dip for vegetables, bread, or even a side/topping to the main dish. Very often I make a pasta sauce from the remaining hummus – there are plenty of options!

 The basis of each hummus is cooked and mashed/blended chickpeas (sometimes broad beans), garlic, tahini (sesame paste), lemon juice and spices – I often add smoked paprika and parsley. I love classic hummus with a decent amount of tahini – don’t be fooled by recipes in which they only add 2 or 3 tablespoons…

 The perfect hummus is creamy, without lumps, it is fluffy. The type of tahini you use does matter – liquidy, creamy Israeli tahini makes a big difference in taste (see the picture above) – try to find one at international food stores and avoid the dark tahini made from unshelled sesame as it is much bitter and thicker.

 You are probably wondering why this homemade hummus does not taste like the one we find in the store. Well, I’ve always wondered the opposite. It’s easy to get addicted to store-bought spreads, so if you still feel that homemade hummus doesn’t taste as what you’re used to – add more salt and lemon juice – shop hummus is usually saltier and has a citrus aftertaste.

 Today I am going to share with you a recipe for my favourite roasted red pepper hummus. Equally creamy and fluffy, perfect with a freshly baked bread or simply with raw veggies – a delicious and healthy snack.

creamy hummus

Creamy hummus with roasted red pepper

Roasted red pepper

  • one big red pepper
  • olive oil

Hummus

  • a can of chickpeas or 1 1/2 cups of cooked chickpeas *
  • 1/2 cup of tahini
  • 1/4 cup lemon juice (add more depending on preference)
  • a teaspoon of sea salt
  • a clove of garlic or 1/2 teaspoon of asafoetida (according to Ayurveda)
  • 4 tablespoons of ice water
  • 1/2 of your roasted pepper
  • spices: smoked paprika

Optional: olive oil for serving

First, roast the peppers with olive oil for about 30 minutes. at 200 degrees Celsius. You can add the whole pepper to hummus or half, I usually add half. Rinse the chickpeas in a sieve and try to peel them from the outer skin – it will make your hummus even creamier. To make it easier to peel off the skin, pour cold water over the chickpeas and it should flow out (as shown in the photo above). Blend the chickpeas with tahini, lemon juice, spices and paprika. Finally, add the ice water and mix again until you get a thick, creamy hummus. Transfer the hummus to a jar or airtight container and refrigerate it for up to 4 days. Enjoy!

* if you are cooking chickpeas, cook them with baking soda (1/2 tsp) – this will make the hummus fluffy and easier to peel the skin

Making homemade hummus not only is healthier and tastier but also reduces plastic usage!

Let me know if you’ve tried it and how you enjoyed it. Thanks!

Find recipes for other dips and spreads HERE.