Zielone smoothie z masłem orzechowym / Green smoothie bowl with peanut butter

zielone smoothie

 Dzień dobry! Smakowite dzień dobry, bo z przepisem na zielone smoothie bowl z masłem orzechowym. Pewnie krzywisz buzię jak myślisz sobie – ble, zielone?! Jarmuż, spirulina?! Spokojnie, uwierz mi na słowo – jest przepyszne (jeśli nie dodasz zbyt dużo spiruliny oczywiście, a nawet możesz ją pominąć 😉 ).

 Smoothie to przygotowałam razem z moją przyjaciółką Silke. Jej Instagrama oraz kanał na YouTube możecie znalźć tutaj. Zrobiłyśmy razem to pyszne śniadanie, a potem wybrałyśmy się do morza na małe morsowanie. Od Stycznia tego roku robię to kilka razy w tygodniu i zdecydowanie polecam każdemu kto lubi wyzwanie – niesamowite uczucie po wyjściu z lodowatej wody.

Składniki (1-2 porcje)

  • 1-2 banany
  • 1 gruby plaster ananasa
  • 2 liście jarmużu
  • 1 łyżka spiruliny w proszku (zacznij od 1 łyżeczki, jeśli dopiero zaczynasz z spiruliną)
  • 1 łyżeczka proszku białka grochowego (użyliśmy Pulsin)
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 1/4 szklanki wody lub dowolne wybrane mleko bez mleka

Zblenduj wszystko w wysokoobrotowym blenderze. Koktajlem możesz się cieszyć w takiej formie lub podać jako smoothie bowl np. z ulubionym jogurtem (użyłyśmy kokosowy) oraz granolą (tutaj granola z tahini z przepisu Silke). Smacznego!

Możesz również zobaczyć cały film, na którym między innymi robimy to śniadanie w  jednym z vlogów Silke. Jak mówią to YouTuberzy – polub, subskrybuj, kliknij dzwonek poniżej, aby otrzymywać powiadomienia, zostaw komentarz i udostępniaj 🙂

To zdecydowanie mój ulubiony przepis na smoothie! Jakie jest Twoje ulubione? Lubisz je wypijać czy robisz gęstszą wersję i zjadasz w formie smoothie bowl z innymi dodatkami? Daj znać w komentarzu poniżej.

Inne przepisy na smoothie znajdziesz TUTAJ.


English version

 Good morning! A tasty good morning, because with the breakfast recipe for a green smoothie bowl with peanut butter. You probably making a face as you think about it – eww, green?! Kale, spirulina?! Relax, take my word for it – it’s delicious (if you don’t add too much spirulina, of course, or you can even skip it 😉 ).

 I made this smoothie together with my friend Silke. You can find her on Instagram and YouTube channel. That day, we made a delicious breakfast together, and then went to the sea for a quick dip. Since January this year, I do it several times a week and I definitely recommend it to anyone who likes a good challenge – an amazing feeling after leaving the freezing water.

Ingredients (1-2 servings)

  • 1-2 bananas
  • 1 thick slice of pineapple
  • 2 leaves of kale
  • 1 tbsp spirulina powder (start with 1 tsp if you are new to spirulina)
  • 1 tsp pea protein powder (we used the Pulsin one)
  • 1 tsp peanut butter
  • 1/4 cup water or you any dairy-free milk of your choice

Blend everything in a high-speed blender, have it on its own or serve as a smoothie bowl with your favourite yoghurt (we used coconut) and granola – we had tahini granola made by Silke (RECIPE). Enjoy!

You can also see the whole video how we’re making this breakfast in one of the Silke’s vlogs. As them YouTubers say – like, subscribe, click on the bell below to get notifications, comment and share 🙂

This recipe is definitely one of my favourites! What’s your smoothie of choice? Do you like to have it on its own or in the form of a smoothie bowl with other toppings? Let me know in the comments!

You can find more recipes for smoothies HERE.