Bezglutenowe ciastka z czekoladą / Gluten-free chocolate chip cookies

bezglutenowe ciastka

 Na początek, mały update. Powoli wracam na bloga.. choć tak wiele w moim życiu się zmienia. Postaram się pisać tutaj regularnie, jak tylko praca mi na to pozwoli. Jak wiecie, ciężko jest znaleźć balans z wszystkim, a tym bardziej w okresie zimowym kiedy większość czasu jest ciemno, więc nawet zdjęcia nie wychodzą tak jak trzeba. Jednak, trzymajcie kciuki, bo mam w planach wiele nowych rzeczy dla Was 🙂

 Dziś dzielę się przepisem na proste ciasteczka z kawałkami czekolady. Są bezglutenowe, ale równie dobrze możecie użyć zwykłej białej mąki. Wyjdą także z mąki owsianej lub mieszanki owsianej z migdałową. Najlepiej smakują z ciepłym napojem, o tej porze roku oczywiście poleca się kubek gorącej czekolady – plus te ciasteczka, przepis na idealny wieczór! Nie ma za co 😉

bezglutenowe ciastka

Bezglutenowe ciastka z czekoladą

Składniki:

  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • 6 łyżek mleka roślinnego (np. migdałowe)
  • 2 szklanki mąki bezglutenowej (użyłam gotowej mieszanki mąk)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki ciemnej czekolady
  • opcjonalnie: łyżeczka ekstraktu waniliowego

W misce wymieszać najpierw olej kokosowy z cukrem. Następnie wmieszać mleko, a potem kolejno mąkę, proszek, sodę i sól. Mi lepiej ugniatało się ciasto dłońmi niż drewnianą łyżką. Powinno być zbite, ale nie zbyt mokre. Jeśli jest zbyt suche dodać troszkę więcej mleka. Na sam koniec wmieszać delikatnie posiekaną czekoladę. Uformować ciastka i wyłożyć na blachę wysmarowaną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza aż się zarumienią, w zależności od wielkości ciastek, do 15 min. Ostudzić i zajadać. Najlepiej smakują z kawą lub gorącą czekoladą. Smacznego!

bezglutenowe ciastka

English version

 First, a small update. I’m slowly getting back to blogging… so much is changing in my life though. I will try to write here regularly again if the work and other responsibilities allow me to do so. As you know, it’s difficult to find a balance with everything, especially in winter, when most of the time it’s dark, so even photos don’t come up as well as I want them to. However, keep your fingers crossed, because I’m planning many new things for you 🙂

 Today I want to share a recipe for simple chocolate chip cookies. They are gluten-free, but you might as well use plain white flour. They will also come out using oat flour or a mixture of oat and almond. They taste best with a warm drink, at this time of year, of course, I highly recommend a cup of hot chocolate – plus these cookies, a recipe for the perfect evening! You’re welcome 😉

Gluten-free chocolate chip cookies

Ingredients:
  • 1/3 cup coconut oil
  • 1/2 cup coconut sugar
  • 6 tablespoons milk (e.g. almond)
  • 2 cups gluten-free flour (I used a flour mix)
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • 1/2 teaspoon baking soda
  • 1/3 teaspoon salt
  • 1/2 cup dark chocolate chips
  • optional: a teaspoon of vanilla extract
In a bowl, mix coconut oil with sugar first. Then stir in the milk, followed by flour, powder, soda and salt. I kneaded the dough with my hands but you can try with a wooden spoon too. It should be dense, but not too wet. If it’s too dry, add a little more milk. Finally, stir in chocolate. Shape the cookies and place on a baking tray greased with oil or lined with baking paper. Bake in the oven preheated to 175 degrees Celsius until golden brown, depending on the size of the biscuits, it’s going to take up to 15 min. Cool and enjoy!

Daj znać jak smakowały! Tylko, uważaj, bo szybko znikają 😉 / Let me know if you liked them! And be careful, they disappear very quickly 😉