3-składnikowe desery czekoladowe / 3-ingredients chocolate desserts.

 Uwaga! Myślałam, że to nie będzie kolejny romantyczny post z przepisem na idealny Walentynkowy deser, ale jednak coś od siebie dodam… i żeby nie było – piszę go słuchając piosenek, które trochę wprowadzają mnie w ten klimat (posłuchaj).

 Już w przyszłym tygodniu dzień zakochanych, który tak naprawdę nie miał i nadal nie ma dla mnie większego znaczenia. Jednak nawet jeśli nigdy nie byliście zakochani (jak ja, ups!) zawsze możecie dogodzić sobie czymś słodkim, zrobić coś przyjemnego dla siebie lub bliskich waszym sercu osób, nawet znajomych. Poza tym polecam praktykować to na co dzień, nie tylko od święta!

 Jeśli zaś chodzi o Walentynki spędzane z drugą połówką to jak najbardziej przepisy, które dla Was dziś przygotowałam sprawdzą się idealnie. Możesz nie tylko przygotować je jako słodki prezent dla ukochanej osoby, ale też możecie przyrządzić je razem! Myślę, że to świetny pomysł na wspólne spędzenie czasu, do tego bardzo słodki. Nie ma nic bardziej romantycznego niż czekolada haha, szczególnie gdy na koniec wylizuję się jej resztki z garnka 😉

 Zarówne daktyle jak i czekoladki z masłem orzechowym są idealnym pomysłem nie tylko na deser, ale też przekąskę. Ja pewnie będę zajadać się nimi w pracy. Gdy tylko odczuję spadek energii taka przekąska powinna od razu dodać porządnego kopa energii i uśmiech na twarzy.


Składniki:

daktyle:

  • ok. 12 daktyli medjool
  • tabliczka dobrej jakości gorzkiej czekolady (tutaj 90% z Lindt)
  • masło orzechowe (wystarczająco na 12 łyżeczek)
  • wiórki kokosowe
  • opcjonalnie: sól morska (u mnie masło orzechowe było już lekko solone)

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub po prostu w garnuszku, uważać by jej nie spalić ani nie zagotować! Daktyle wypestkować, ostrożnie przekrajając wzdłuż z jednej strony. Nadziać łyżeczką masła orzechowego i wstawić na ok 5-10 min. do zamrażalki – to przyspieszy proces twardnienia czekolady. Po tym czasie, każdego daktyla zatopić w roztopionej czekoladzie, najlepiej trzymając go na widelcu i polewając łyżką. Przełożyć z powrotem na talerz i posypać wiórkami kokosa. Wstawić do lodówki na parę minut. Smacznego!

czekoladki z masłem orzechowym:

  • tabliczka dobrej jakości gorzkiej czekolady (tutaj 90% z Lindt)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • łyżka syropu klonowego
  • opcjonalnie: wiórki kokosowe

Foremki na muffinki (najlepiej silikonowe) wstawić do zamrażalki w czasie gdy roztapiamy czekoladę, podobnie jak w powżyszym przepisie. Następnie wypełnić je ok. 1-2 łyżeczkami czekolady, oblewając również boki foremek. Wstawić z powrotem do zamrażalki. Masło orzechowe wymieszać z syropem klonowym. Na ostudzoną czekoladę w foremka nałożyć po łyżeczce masła, najlepiej trochę rozprowadzić, ale zostawić miejsce do okoła na czekoladę. Zalać wszystko resztą czekolady i posypać wierzch wiórkami. Wstawić do lodówki/zamrażalki. Smacznego!

Engish version

Warning! I thought it wouldn’t be another romantic post with a recipe for the perfect Valentine’s dessert, but I will add some of my thoughts on that… and I’m writing it while listening to songs that bring me a bit into this mood (listen).

The lovers day is coming next week… It never really did and still doesn’t matter to me as much. However, even if you’ve never been in love (like me, ups!), you can always please yourself with something sweet, just do something nice to yourself or those close to your heart, even friends. Besides, I highly recommend practising it every day, not only when it’s „occasion” to do so!

When it comes to Valentine’s Day spent with the other half, the recipe that I prepared for you is just perfect for that day. You can not only prepare them as a sweet present for your soulmate, but you can also make it together! I think it’s a great idea to spend a good time with someone (or even get to know each other more), very sweet one of course. There is nothing more romantic than chocolate haha, especially at the end when you can lick up the leftovers straight from the pot 😉

Both these dates and chocolates stuffed with peanut butter are a perfect idea not only for dessert but also as a snack. I will probably eat them at work, as soon as I feel a drop in energy, such a snack should immediately add a decent energy kick and a big smile on my face.

Ingredients:

dates:

  • about 12 Medjool dates
  • bar of a good quality dark chocolate (here 90% from Lindt)
  • peanut butter (enough for 12 teaspoons)
  • desiccated coconut
  • optional: sea salt (I had slightly salted peanut butter already)

Melt the chocolate in a pot, be careful not to burn, don’t boil it! Remove the pits from the dates, be careful to keep one side of the date intact. Stuff with a teaspoon of peanut butter and put on the plate, then in the freezer on for 5-10 minutes. – this will speed up the hardening process of chocolate. After this time, cover each date in melted chocolate, preferably holding it on a fork and pouring chocolate over it with a spoon. Put back on the plate and sprinkle with coconut. Put in the fridge for a few minutes. Enjoy!

chocolate cups with peanut butter:

  • bar of a good quality dark chocolate (here 90% from Lindt)
  • 2 tablespoons of peanut butter
  • tablespoon of maple syrup
  • optional: desiccated coconut

Put the muffin moulds (preferably silicone ones) in the freezer while melting the chocolate, as in the steps above. Then fill them with about 1-2 teaspoons of chocolate, also pouring around the sides of moulds. Put them back into the freezer. Mix peanut butter with maple syrup. Put a teaspoon of he nut butter on cooled chocolate, preferably spread a little, but leave space around for the chocolate. Pour all the rest of the chocolate and sprinkle the top with coconut. Cool & store in the fridge. Enjoy!

Enjoy your date(s)! <3