Potrawka z boczniaków, tofu i fasolki / Oyster mushrooms, tofu and beans stew.

 W zimę najbardziej lubię warzywne potrawki – gęste, pełne przypraw, rozgrzewające. Często robię curry czy też gęste zupy z wszystkim co mam pod ręką. Warto dodać też do nich strączki – nie tylko są zdrowe, ale to również świetne źródło roślinnego białka! W dzisiejszym przepisie mam dla Was aromatyczną potrawkę z wędzoną papryką i boczniakami. Zaś jeśli chodzi o strączki, jest w niej marynowane tofu oraz fasola. Taka potrawka podana wraz z ryżem lub kaszą czy nawet pajdą chleba to idealny pomysł nie tylko na danie do lunch-boxa ale też rozgrzewający, komforotowy obiad po całym dniu pracy.

Składniki (2 porcje)

  • cebula
  • opcjonalnie: ząbek czosnku
  • 125g boczniaków
  • ok. 100g naturalnego tofu (może być też wędzone)
  • pieprz czarny
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • mielona kolendra oraz kumin
  • 230g ugotowanej białej fasoli (drobna Cannellini) – jedna odsączona puszka fasolki
  • puszka krojonych pomidorów
  • łyżka octu jabłkowego

Tofu zamarynować w łyżce sosu sojowego, łyżeczce syropu klonowego, łyżeczce wędzonej papryki i koncentracie pomidorowym na min. godzinę przed przygotowaniem. Na patelni podsmażyć najpierw posiekaną cebulę, następnie dodać pokrojone boczniaki, resztę wędzonej papryki i syropu klonowego, kumin, kolendrę oraz sos sojowy, podsmażać aż grzyby zmiękną. Dodać tofu i smażyć jeszcze przez chwilę. Następnie wmieszać przepłukaną fasolę, a na koniec pomidoryw oraz ocet jabłkowy. Dusić na średnim ogniu ok. 5-10 min. Podawać z dowolnymi dodatkami. Tutaj z kaszą jagalną, szpinakiem i tahini. Smacznego!

English version

 In the winter I like the most to make vegetable stews – dense, full of spices, warming. I often make curries or thick soups with everything I have on hand. Apart from veggies, it’s also worth adding legumes to them – they are not only healthy, but also add a great source of vegan protein! In today’s recipe, I have for you an aromatic stew with smoked paprika and oyster mushrooms. And when it comes to legumes, there is marinated tofu and cannellini beans. Such a stew served with rice or groats or even a slice of bread is a perfect idea not only for a lunch box, but also a warming, comfort-food dinner after a whole day of work.

Ingredients (2 servings)

  • onion
  • optional: garlic clove
  • 125g of oyster mushrooms
  • about 100g of natural tofu (can also be smoked)
  • black pepper
  • a teaspoon of tomato paste
  • 2 tablespoons of soy sauce
  • 2 teaspoons of maple syrup
  • 2 teaspoons of smoked pepper
  • ground coriander and cumin
  • one can of cannellini beans (230g)
  • can of sliced tomatoes
  • a spoon of apple cider vinegar

First of all, marinate the tofu in a tablespoon of soy sauce, a teaspoon of maple syrup, a teaspoon of smoked pepper and tomato paste for a min. one hour before preparation. Fry first the chopped onion in the frying pan, then add sliced oyster mushrooms, the rest of the smoked pepper and maple syrup, cumin, coriander and soy sauce, fry until the mushrooms soften. Add the tofu and fry for few more min. Then mix in the rinsed beans and finally the tomatoes and apple cider vinegar. Cook on medium heat for 5-10 minutes. Serve with anything you like – here with millet, spinach and tahini. Enjoy!