Jeśli szukacie idealnego przepisu na wegański sernik, który smakiem przypomina oryginalny smak tradycyjnego sernika na twarogu to bardzo dobrze trafiliście. Sernik ten jest idealnie kremowy, delikatny w smaku z orzeźwiającą nutą cytryny. Na spodzie są kruche ciasteczka, które w połączeniu z olejem kokosowym stanowią świetną bazę i kontrast dla kremowego sernika. Bez obaw o smak ciecierzycy (to „sekretny” składnik!) , na 100% jej nie wyczujesz.
Smakuje on dosłownie jakby był z twarogu. Jeśli nie wierzysz – spróbuj, a potem możesz mi dziękować 😉 To idealny dodatek na świąteczny stół i nie tylko – dosłonie jadłabym go cały rok, haha! I na pewno jeszcze nie raz pojawi się na naszym stole. Jest też mega prosty w wykonaniu, wszystko tylko blendujemy i gotowe. Pamiętajcie, że najlepiej smakuje kolejnego dnia – po wyciągnięciu z lodówki.
Ten wegański sernik jest w stylu nowojorskim, przepis znalazłam na blogu A Virtual Vegan i postanowiłam, że podzielę się nim też tutaj, bo zdecydowanie jest tego wart by wiedział o nim świat! Zmieniłam tylko parę składników, używając łatwodostępnych produktów w naszych sklepach i mojej szafce.
Wegański sernik pieczony z nerkowców
Składniki: spód: masa ‚sernikowa’: Na początek zmiksować ciasteczka na kruchy pył, a następnie połączyć z olejem kokosowym. Można też tak jak zrobiłam ja- ciasteczka rozbiłam wałkiem, więc spód nie jest gładki, można wyczuć większe kawalki ciasteczek i jest bardziej kruchy. Przełożyć do formy i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy sernikowej. Wszystkie składniki na masę sernikową umieścić w blenderze lub można też miksować blenderem ręcznym (wypróbowane 😉 ), blendować aż masa będzie idealnie gładka. Przelać na spód. Piec w nagrzanym piekarniku, 175 stopni Celsjusza ok. 50 min. Ostudzić i ozdobić według uznania. Przechowywać w lodówce, choć bez obaw sernik trzyma się dobrze i poza nią. Smacznego!
*Inspiracja*
English version
If you’re looking for the perfect recipe for a vegan cheesecake, which tastes like a traditional cheesecake made with cottage cheese, you’ve come to the right place. This cheesecake is very creamy, delicate in taste with a refreshing note of lemon. At the bottom, there are shortbread cookies, which in combination with coconut oil make a great base and contrast to the creamy cheesecake part. Don’t worry about tasting the chickpeas (it’s a „secret” ingredient!) in this cheesecake, you 100% won’t taste it.
This cheesecake literally tastes like original New York cheesecake. If you do not believe – just try and then… you can thank me 😉 It’s a perfect addition to Your Christmas table and not only – I would eat it all year round, haha! And it certainly will appear on our table more often from now on. It’s also a very simple recipe to make, everything just needs to be blended and then it’s ready to enjoy. Remember that it tastes best the next day after sitting for a bit in the fridge.
This vegan cheesecake is in New York style. I found the recipe on the A Virtual Vegan blog and decided to share it here too because it is definitely worth to be shared across the world! I changed only a few ingredients, using easily available products in stores near me and my cupboards.
Baked vegan cheesecake from cashews
Ingredients: bottom: ‚cheesecake’ part: To start with, blend the cookies finely, and then combine with coconut oil, but you can also like me just I smashed them with the rolling pin, so the bottom is not as smooth and you can feel the larger pieces of cookies, it’s more fragile tho. Translate it into a cake tin (use parchment paper if needed) and put in the fridge for the time of preparation of the cheesecake part. Put all ingredients for the cheesecake in a blender or you can also mix with a hand blender (I did), blend until the mass is perfectly smooth. Transfer to the tin. Bake in a preheated oven to 175 degrees Celsius, for about 50 minutes. Cool and decorate as you like. Store in a refrigerator, but do not worry, the cheesecake holds well out of the fridge too. Enjoy!
*Inspiration*