Zupa krem z batata i marchwi / Creamy sweet potato-carrot soup

Zupa krem z batata oraz marchwi to jeden z moich faworytów jeśli chodzi o zupy krem. Jest wręcz idealna na te mroźne zimowe dnia, nie ma nic lepszego jak wrócić z pracy do michy ciepłej, rozgrzewającej zupy. Rozgrzewającej bo specjalnie dodałam do niej przyprawę curry, która nie tylko świetnie równoważy słodycz batata oraz marchwi, ale właśnie ma w sobie przyprawy, które przyjemnie nas ocieplą od środka. Co najlepsze, zupa ma kokosowy aromat dzięki dodaniu mleczka kokosowego, które sprawia też, że jest idealnie kremowa i gładka. Jak dla mnie, nic dodać, nic ująć! Zajadaj z chlebkiem naan czy pitą lub jak ja to lubię, z pajdą chleba na zakwasie 🙂

Zupa krem z batata i marchwi

Składniki (na ok. 3 porcje):

  • jeden duży batata (słodki ziemniak)
  • 3-4 średniej wielkości marchewki
  • czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • pieprz i sól do smaku
  • łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • łyżeczka przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 200ml tłustego mleczka kokosowego

Na początek pokrój cebulę oraz czosnek i podsmażaj do zeszklenia (możesz użyć wody zamiast oleju). Dodaj przyprawy i podsmażaj razem z nimi by wyłonić aromat. W międzyczasie, pokrój w kostkę batata oraz marchew (możesz razem ze skórką, szczególnie gdy używasz organicznych warzyw). Zalej wodą do wysokości warzyw i gotuj do czasu, aż warzywa zmiękną całkowicie. Na sam koniec wlej mleko kokosowe, podgrzej jeszcze przez chwilę, a potem zmiksuj na gładką zupę. Smacznego!

Porada – ja zawsze zupę przelewam do słoików, przechowuję w lodówce i cieszę się nią przez kilka dni 🙂 Polecam też doprawiać zupę do smaku, jeśli czujesz, że trzeba w niej więcej pieprzu, soli, innej przyprawy – śmiało, smakuj i doprawiaj!

English version

Creamy sweet potato and carrot soup is one of my favourite when it comes to cream soups. It is ideal for those cold winter days and there is nothing better than to get back from work to a delicious, warming soup. Warming up because I added a curry spice to it, which not only perfectly balances the sweetness of sweet potato and carrots, but also has spices that will warm us nicely from the inside. Best of all, the soup has a coconut aroma thanks to the addition of coconut milk, which also makes it perfectly creamy and smooth. As for me, nothing more, nothing less! Goes great with naan or pita bread or I like it with a sourdough bread 🙂

Creamy sweet potato-carrot soup

Ingredients (for about 3 servings):

  • one big sweet potato (sweet potato)
  • 3-4 medium-sized carrots
  • red onion
  • clove of garlic
  • black pepper and salt to taste
  • tablespoon of soy sauce (optional)
  • a teaspoon of curry spice
  • teaspoon of turmeric
  • 1/3 teaspoon of cinnamon
  • 200ml of full-fat coconut milk

First, chop the onions and garlic and fry them until they are glazed (you can use water instead of oil). Add the spices and fry with them to strengthen the aroma. In the meantime, cut into smaller pieces the sweet potato and carrots (you can use them with the peel on, especially when you use organic vegetables). Pour water up to the height of the vegetables and cook until they have completely softened. At the end stir in the coconut milk, heat it for a bit, then blend it into a smooth creamy soup. Enjoy!

Tip – I always put the soup in jars and store in the fridge so I can enjoy it for a few days 🙂 I also recommend to season the soup to your taste, if you feel that you need more pepper, salt, other spices – boldly, taste and season!