Domowe batony muesli / Homemade muesli bars

 Domowe batony muesli to świetny zamiennik kupnych batoników, na które po pierwsze wydajemy sporo pieniędzy (szczególnie gdy jesteśmy głodni i w biegu), a po drugie – mają w sobie niepotrzebne składniki takie jak przetworzony cukier, ulepszacze, niezdrowe tłuszcze, itp. Oczywiście, od czasu do czasu jak najbardziej sięgnij po ulubionego batona, którego szczególnie lubisz (pamiętaj, że zawsze najważniejszy jest po prostu zdrowy rozsądek, a poza tym warto słuchać swojego organizmu 😉 ).

 Dziś mam dla Ciebie propozycję na szybkie i proste w wykonaniu, a co więcej pyszne i zdrowe batony z muesli. Możesz do nich użyć już gotowej mieszanki muesli (bez cukru, oleju, itd.!) ale możesz też po protu wymieszać swoje ulubione składniki na muesli, nie ma problemu! Co najlepsze, do batoników dodaj czego tylko zapragniesz – ja akurat miałam ochotę na dodatek czekolady i zdecydowanie polecam je wzbogacić też o masło orzechowe (w przypadku alergii na orzechy może być to tahini lub masło słonecznikowe). Batoniki pokrój na dowolną wielkość i miej je zawsze przy sobie – czy to w pracy, szkole, na uczelni lub w podróży.

Domowe batony muesli

Składniki:

  • 2 szklanki mieszanki muesli (moja mieszanka muesli miała płatki owsiane, pszenne, rodzynki, słonecznik, daktyle, morele, pestki dyni, migdały i orzechy laskowe)
  • dodatkowa 1/3 szklanki mieszanki pestek i ziaren (nasiona chia, siemię lniane, pestki dyni, słonecznik, sezam)
  • ok. 1/3 szklanki cukru kokosowego
  • łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki naturalnego masła orzechowego
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego (tutaj kokosowo-ryżowe)
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki dropsów z gorzkiej czekolady (lub posiekanej gorzkiej czekolady)

W dużej misce wymieszaj najpierw suche składniki (poza czekoladą). Następnie dodaj syrop, mleko oraz masło orzechowe i dokładnie połącz tak by masa nie była sucha. Na sam koniec wmieszaj gorzką czekoladę. Całość przełóż do małej prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie wyrównaj (najlepiej używając szpatułki lub łyżki). Piecz ok. 20 min. w 180 stopniach Celsjusza. Po wyciągnięciu ostudź w blaszce, nie krój zby wcześnie – to bardzo wazne by batoniki się nie rozpadły! Pokrój na dowolnej wielkości batoniki. Smacznego!

Batoniki najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku.

English version

 Homemade muesli bars are a great replacement for the store-bought ones, for which first of all we spend a lot of money (especially when we are hungry and in a rush), and secondly – they have unnecessary ingredients such as processed sugar, enhancers, stabilisers, unhealthy fats, etc. Of course, from time to time feel free to reach for your favourite bar, especially the one which you like the most (remember that the healthy mind is always the most important, and besides, it’s worth listening to your body 😉 ).

 Today, I’ll share with you a quick and simple recipe for muesli bars, and what’s more, delicious and healthy! You can use a ready muesli mix (without sugar, oil, etc.!) but you can also mix your favourite muesli ingredients while making these bars, no problem! Best of all, add whatever you want – I decided to add chocolate and definitely recommend to enrich them with peanut butter (in the case of allergies to nuts, you can use tahini or sunflower butter). Cut these bars into any size pieces and always have them with you – whether at work, at school, at college or travelling.

Homemade muesli bars

Ingredients:

  • 2 cups of muesli mix (my mix had oat flakes, toasted wheat flakes, sultanas, sunflower seeds, raisins, chopped dates, dopped dried apricots, pumpkin seeds, almonds and hazelnuts – I used this one*)
  • an additional 1/3 cup of a mixture of seeds and seeds (chia seeds, linseed, pumpkin seeds, sunflower, sesame)
  • about 1/3 cup of coconut sugar
  • tablespoon of maple syrup
  • 2 tablespoons of natural peanut butter
  • 1/4 cup of plant milk (here coconut-rice)
  • pinch of salt
  • 1/3 cup of dark chocolate drops (or chopped dark chocolate)

In a large bowl, mix the dry ingredients first (except chocolate). Then add syrup, milk and peanut butter and mix thoroughly so that everything is well coated, not dry. Mix in the dark chocolate. Transfer it into a small rectangular tin lined with baking paper, carefully press and level it (preferably using a spatula or a spoon). Bake about 20 minutes. in 180 degrees Celsius. After removing from the oven, cool in a baking tray, do not cut too early – it’s very important so that they do not fall apart. Slice and enjoy!

It is best to store these bars in an airtight container.

Inne batoniki śniadaniowe / Other breakfast bars
Więcej przepisów na podobne przekąski znajdziesz TUTAJ oraz TU 😉 / More recipes for the similar snacks can be found HERE and THERE 😉

*not sponsored