Pieczony jackfruit z dynią / Roasted jackfruit with pumpkin

 Jadłeś kiedyś jackfruita, po polsku znany jako chlebowiec? Ja miałam przyjemność spróbować zarówno słodkiego, który smakuje dosłownie jak guma balonowa jak i właśnie tego wytrawnego – który ma strukturę niczym mięso, a od nas zależy jaki smak mu nadamy, dzięki marynacie. Jest świetny dodatek do warzywnych potrawnek, a jeśli ktoś potrzebuje – to też zastępnik mięsa na diecie roślinnej. Choć ja nie traktuje go jako „mięso” to bardzo lubię go używać w kuchni – można zrobić z nim świetne tacos! Dziś  dzielę się z Wami przepisem na pieczonego jackfruita z dynią, która jest dalej w sezonie, soczystymi pomidorami oraz brokułami. To idealne danie na obiad czy nawet lunch do pracy – ja zabieram go ze sobą w pudełku wraz z ryżem i świeżą sałatką.

 Jeśli chodzi o dostępność jakcfruita w sklepach, szukałabym w sklepach z zdrowa żywnością lub sklepach z kuchniami świata. Najważniejsze by był naturalny, bez zmędnych dodatków i ulepszaczy. Nie mieszkamy w tropikach, dlatego trudno jest kupić taki świeży (uwaga – świeży i tak nie nadaje się do wytrawnych potraw jak ta). W każdym razie, polecam od czasu do czasu spróbować, jeśli macie ochotę na tego typu dania. Są świetne przepisy na jakcfruita w sosie BBQ, tradycyjnie nazywane „pulled pork” / „szarpana wieprzowina”. Jakkolwiek to brzmi, żadne zwierzę nie ucierpiało by przygotować to danie 😉

Składniki (3-4 porcje):

  • puszka jackfruita (zazwyczaj jest tylko w solonej wodzie)
  • opcjonalnie – dym wędzarniczy w płynie
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka syropu klonowego
  • łyżka suszonego czosnku (przyprawa w proszku)
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łżeczka kuminu
  • czerwona cebula
  • 2-3 łyżki puree z pieczonej dyni
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 pomidory
  • mała główka borkuła
  • ząbek czosnku

Dzień lub nawet dwa dni wcześniej zamarynuj jackfruita – najpierw rozdziel go dłońmi lub widelcem na mniejsze kawałki a następnie dodaj sos sojowy, dym w płynie, syrop klonowy oraz czosnek. Odstaw do lowdówki na dzień/dwa. Po tym czasie, wymieszaj z resztą składników – posiekaj cebulę i czosnek (drobno) a warzywa najpierw pokrój na mniejsze kawałki. Najlepiej jak wymieszasz wszystko dłońmi, wmasowując przyprawy. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 30 min. w 200 stopniach Celsjusza, mieszając po koniec tak by równomiernie upiec jackfruita. Podawaj z dowolnymi dodatkami np. z pieczonym ziemniakiem lub ryżem, sałatką i ulubionym sosem – świetny jest sos bbq lub po prostu tahini. Smacznego!

 

English version

Have you ever eaten a jackfruit? I had the pleasure of trying a sweet one, which tastes literally like bubble gum, but also a savoury one – it has a structure like meat, and it depends on us how we want to flavour it, thanks to marinade. It is a great addition to veggie stews, and if someone craves – it is also a substitute for meat on a vegan diet. I do not treat it as „meat” substitute though as I don’t miss it that much but I really like using it in the kitchen – you can make great tacos with it! So today I am sharing with you a recipe for a roasted jackfruit with pumpkin, as it’s in season right now, with juicy tomatoes and broccoli. It’s the perfect dish for dinner or even lunch for work – I take it with me in a box with rice and fresh salad.

 As for the availability of jackfruit in stores, I would look for health food stores or world cuisine/international stores. The most important thing is that it’s natural, without any unnecessary additions and enhancers. We do not live in the tropics, so it is difficult to buy a fresh one (note – fresh is not suitable for savoury dishes like this). In any case, I recommend occasionally to try if you are fancy this type of dish. There are great recipes for how to bake in a BBQ jackfruit, as it is traditionally called „pulled pork”. However it sounds, no animal suffered to prepare this dish 😉

Ingredients (3-4 serving):

  • can of jackfruit (in brine/salted water)
  • optional: 4 sprays of liquid smoke
  • 2 tbsp of soy sauce
  • tbsp of maple syrup
  • tsp of garlic powder
  • tsp of smoked paprika
  • tsp of paprika
  • tsp of ground coriander
  • tsp of cumin
  • red onion
  • 2-3 tbsp of pumpkin puree
  • tbsp of tomato puree
  • 2 tomatoes
  • small broccoli
  • 2-3 celery stalks
  • clove of garlic (optional)

A day or even two days in advance, marinate the jackfruit – first pull it apart with your hands or fork into smaller pieces and then add soy sauce, liquid smoke, maple syrup and garlic. Set aside in the fridge for a day / two. After this time, mix with the rest of the ingredients – chop onions and garlic (finely) and cut the vegetables into smaller pieces. It’s best if you mix everything with your hands to rub the spices. Put on a baking tray lined with baking paper and bake about 30 minutes. in 200 degrees Celsius, stirring at the end to bake the jackfruit evenly. Serve with any additions, for example with baked potato or rice, salad and sauce – a bbq sauce or simply tahini is great. Enjoy!