Owsiany chlebek dyniowy / Oat pumpkin bread

Jesień w pełni! Dyni nigdy za wiele. Ja uwielbiam wypieki z jej udziałem. Na blogu znajdziecie m.in. pomysł na muffin dyniowe czy chlebek dyniowy na słodko z żurawiną. Dzisiejsza wersja jest nieco bardziej uniwersalna – możecie podać go na słodko jak i na słono. Jest z mąki owsianej, więc strukturę ma bardziej zbitą, dlatego świetnie smakuje z kubkiem gorącego napoju lub dodatkami takimi jak kokosowy jogurt czy masła orzechowe. Nie ma sobie cukru, ale oczywiście można go dosłodzić według własnych preferencji. Pachnie jesienią, korzennymi przyprawami i jest po prostu idealny na zdrowe śniadanie.

Uwagi: Chlebek jest bardziej zbity ze względu na rodzaj użytej mąki. Jeśli użyjesz drobniejszej mąki np. białej orkiszowej czy owsianej specjalnej do pieczenia wyjdzie trochę mniej suchy I mniej zbity. W razie pytań, śmiało pisz w komentarzach, na moich social media lub mailowo 😉

Owsiany chlebek dyniowy bez cukru

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki owsianej (zmielone drobno płatki owsiane)
  • ½ mąki ryżowej
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 ½ łyżki cynamonu
  • łyżeczka imbiru
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: 1/3 – 1/2 szklanki dowolnego cukru np. kokosowy (w wersji “neutralnej” pominąć cukier i podawać z słodkimi czy wytrawnymi dodatkami)
  • ½ szklanki puree dyniowego*
  • szklanka mleka roślinnego (tutaj sojowe)
  • na wierzch chlebka słonecznik lub pestki dyni, bądź tez inne nasiona/orzechy np. włoskie

W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Następnie dodać puree oraz mleko I dokładnie połącz używając trzepaczki lub użyj miksera. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, nie obawiaj się gdy jest zbyt gęsta, ale pamiętaj by nie była sucha! Posyp słonecznikiem, a następnie piecz ok. 20-30 min. do suchego patyczka. Ostudzić I zjadaj. Smacznego!

Propozycje podania: taki chlebek polecam zajadać z słodkimi dodatkami np. masłem orzechowym, jogurtem sojowym/kokosowym i owocami oraz dżemem. Świetnie smakuje też z musem jabłkowym! Na wytrawnie jest super z kremowym serkiem np. z nerkowców 🙂 Równie dobry sam w sobie z kubkiem gorącego kakao czy kawy! Pychota.

*Tutaj nieco mniej mokre puree z pieczonej dyni Hokkaido, wraz ze skórką; w razie bardziej mokrego puree dodać nieco mniej mleka

 

English version

Autumn in its best and never too much of pumpkins! I love baking with them. On the blog you will find, among others, recipes for pumpkin muffins or sweet pumpkin bread with cranberry. Today’s version is a bit more universal – you can serve it sweet and savory. It is made from oat flour, so the texture is more dense, compact. That’s why it tastes great with a cup of hot drink or toppings such as coconut yogurt or peanut butter. It doesn’t have any sugar, but of course you can sweeten it according to your preferences. It smells exactly like autumn to me and is simply perfect for a healthy seasonal breakfast.

Notes: The bread is more compact due to the type of flour used. If you use finer flour such as white spelt or oat flour but special baking it will come out a little less dry. If you have any questions, go ahead and write in the comments, on my social media or e-mail me 😉

Oat pumpkin bread without sugar

Ingredients:

  • 1 1/2 cup oat flour (finely ground oat flakes)
  • ½ rice flour
  • 2 tablespoons linseed
  • 1 ½ tablespoons of cinnamon
  • a teaspoon of ginger
  • ½ teaspoon of cardamom
  • 1/3 teaspoon of baking soda
  • 1 teaspoon of baking powder
  • pinch of salt
  • optional: 1/3 – 1/2 glass of any sugar, eg coconut (in the „neutral” version, skip sugar and serve with sweet or dry additives)
  • ½ cup pumpkin puree*
  • a cup of plant milk (here soy)
  • for the top of the bread: sunflower or pumpkin seeds, or other seeds / nuts, e.g. walnuts

In a large bowl, mix all dry ingredients. Then add the puree and milk and mix thoroughly using a whisk or a mixer. Translate the batter into a long cake/bread tin lined with baking paper, don’t worry if it’s too thick, but remember we don’t want it dry! Top with sunflower seeds, then bake for 20-30 minutes. until it’s cooked inside. Cool and enjoy!

For serving: I recommend eatining this bread with sweet toppings, e.g. peanut butter, soy / coconut yogurt and fruit or jam. It tastes great with apple mousse! It is also great with cream cheese, e.g. from cashews. Equally good on itself with a cup of hot cocoa or coffee.

*Here a slightly less wet puree, from baked Hokkaido pumpkin/onion squash, with skin; in case of a more wet puree add a little less milk.