Dyniowe burgery z czarną fasolą i jarmużem / Black bean pumpkin burgers with kale

 Dynia, dynia, dyniaaa! Wszyscy szaleją na jej punkcie teraz. Nie ma się co dziwić, przecież jest sezon. Ja sama mam małego bzika i jak tylko jest okazja to kupuję od razu. Teraz smakuje najlepiej, jest tańsza niż zwykle no i oczywiście można skomponować ją z cudownymi jesiennymi smakami, korzennymi przyprawami, itd. Jeśli szukasz inspiracji co z nią zrobić, na blogu mam już sporo propozycji dla Ciebie – kliknij TUTAJ! Dziś pomysł na dyniowe burgery z czarną fasolą i jarmużem, które sprawdzą się świetnie nie tylko jako pyszny dodatek do obiadu czy bułki/pieczywa, ale też na wynos w ciągu zabieganego tygodnia – super dodatek do lunch-boxa! Do takich burgerów polecam dodać rozgrzewające przyprawy takie jak curry, chilli, imbir.



Składniki:

  • puszka/ 230g ugotowanej czarnej fasoli
  • 1/3-1/2 szklanki puree dyniowego
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1/2 szklanki słonecznika lub pestek dyni
  • dwie garście świeżego jarmużu (pokrojony na na drobniejsze kawłki)
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka przyprawy curry
  • 1/2 – 1 łyżeczka soli lub łyżka sosu sojowego
  • pieprz czarny
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • szczypta kurkumy
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta płatków chilli
  • łyżka siemienia lnianego

W misce rozgnieść (nie musi być dokładnie) fasolę widelcem. Następnie dodać puree z dyni, oliwę, słonecznik oraz przyprawy. Połączyć dokładnie, najlepiej zagniatająć całość dłońmi. Wmieszać mąkę owsianą, tak by powstała gęsta masa, z której da się bez problemu uformować burgery. Gdy jest zbyt lepka dosypać mąki, do tego zwilżone dłonie ułatwią też proces formowania burgerów. Burgery smażyć na niewielkiej ilości oleju lub piec w piekarniku, ok. 30 min. obracając po 15 min. na drugą stronę. Gotowe można również zamrozić lub po prostu przechowywać do kilku dni w lodówce. Pewnie i tak znikną szybciej 😉 Smacznego!

 

English version

Pumpkin, pumpkin, pumpkin! Everyone is crazy about pumpkins now! No wonder, it’s a perfect season for them. I in it too – now it tastes the best, it is cheaper than usual and of course you can compose it with wonderful autumn flavors, warming spices, etc. If you are looking for some inspiration what to do with pumpkins, on my blog I have already a lot of suggestions for you – click HERE! And today I am coming with a recipe for the pumpkin burgers with black beans and kale,. They are great not only as a delicious addition to your dinner or in buns, but also to take away in your lunch-box during the busy week. I recommend adding warming spices to these burgers, such as curry, chilli and ginger.

Ingredients:

  • can/230g of cooked black beans
  • 1/3 – 1/2 cup of pumpkin puree
  • 1/2 cup of oat flour
  • two handfuls of fresh kale (cut into smaller pieces)
  • 1/2 cup of sunflower or pumpkin seeds
  • clove of garlic
  • tablespoon of olive oil
  • teaspoon of curry spice
  • 1/2 – 1 teapoon of salt or a tablespoon of soy sauce
  • black pepper
  • teaspoon of ground coriander
  • teaspoon of cumin
  • 1/2 teaspoon of smoked pepper
  • a pinch of turmeric
  • 1/2 a teaspoon of ginger
  • a pinch of chilli flakes
  • tablespoon of linseed

Crush the beans with a fork in the bowl (it does not have to be perfectly mashed). Then add the pumpkin puree, olive oil, sunflower seeds and spices. Connect thoroughly, it’s best to knead it with your hands. Mix in the oat flour so that a get thick mass from which you can easily form burgers. When it is too sticky just add more flour, moistened hands will also help with formation of burgers. Fry them on a small amount of oil or bake in the oven for about 30 minutes., turning over after 15 minutes. Ready burgers can also be frozen or simply stored for a few days in the fridge. Probably they will disappear faster anyway;) Enjoy!