Zdrowy jabłecznik z kokosem i orzechami / Healthy coconut-hazelnut apple cake

 Jabłecznik pewnie większości z Was kojarzy się z nadchodzącym sezonem na jabłka i oczywiście jesienią. Jak też nazwa bloga wskazuje, jabłka jadam codziennie przez cały rok, a w ukryte w domowym cieście smakują chyba jeszcze lepiej! Nie zmienia to jednak faktu, że właśnie w ciągu całego roku to właśnie w okresie późnego lata oraz jesieni mamy najwięcej odmian i po prostu smakują one najlepiej. Spoglądając za okno w ciągu ostatnich dni, wsłuchując się w krople deszczy uderzające o okna i parapety, po prostu sama myśl o cieście z jabłkami, właśnie takim jesiennym z korzennymi przyprawami zaprowadziła mnie wraz z przyjaciółką do kuchni.

 Chciałyśmy jednak stworzyć nieco inną smakowo wersję i połączyć trochę ją z uśpionym na chwilę latem. Obok cynamonu, imbiru i kardamonu dodałyśmy do środka kokosowy jogurt, wiórki kokosa, a zamiast orzechów włoskich, prażone orzechy laskowe prosto z Sycylii wraz z mlekiem z tych orzechów. Całość podałyśmy z serkiem z nerkowców z orzeźwiającą limonką, który świetnie zrównoważył słodki smak ciasta.


Składniki:

  • szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • szklanka mąki gryczanej
  • 1/3 szklanki cukru kokosowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 15g nasion chia lub siemienia lnianego
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • łyżka cynamonu
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/3 szklanki jogurtu kokosowego (bez nabiału!)
  • 1 1/4 szklanki mleka z orzechów laskowych (lub kokosowe)
  • 1/2 szklanki prażonych orzechów laskowych + kilka na wierzch
  • 7 małych jabłek (3 na wierzch ciasta)

W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. Następnie dodać jogurt kokosowy oraz dolać mleko i dokładnie wymieszać mikserem lub trzepaczką. Na koniec wmieszać podprażone i posiekane orzechy oraz pokrojone w kostkę jabłka (cztery, a pozostałe trzy pokroić na plasterki by ozdobić wierzch ciasta). Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ozdobić z góry jabłkami oraz kilkoma orzechami laskowymi. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 45-50 min., do suchego patyczka. Ostudzić i podawać np. z kremem z nerkowców z limonką (PRZEPIS). Smacznego!

English version

 The apple pie/cake is probably by most of you associated with the upcoming season for apples and of course autumn (fall). As the name of the blog suggests, I eat apples every day throughout the year, and the ones hidden in the homemade cake taste even better! However, this does not change the fact that it is during the late summer and autumn we have the most varieties and simply they taste the best. Looking outside the window in the last few days, listening to the raindrops hitting the windows and window sills, just the thought of a cake with apples, such as the one we bake in autumn with spices, led me and my friend to the kitchen.

 However, we wanted to create a slightly different version and combine it with a temporary asleep summer vibes. Next to cinnamon, ginger and cardamom, we added coconut yogurt, coconut flakes and instead of walnuts, roasted hazelnuts straight from Sicily, also with milk from these nuts. The cake was served with a cashew cream with refreshing lime that perfectly balanced the sweetness of the cake.

Ingredients:

  • 1 cup of spelt flour
  • 1 cup of buckwheat flour
  • 1/3 cup of coconut sugar
  • tsp of baking powder
  • 1/2 tsp of baking soda
  • 15g of chia seeds or flax seeds
  • 1/4 cup of desiccated coconut
  • 1/3 cup of coconut joghurt
  • tbsp of cinnamon
  • tsp of ginger
  • 1/2 tsp of cardamon
  • 1/2 cup of roasted hazelnut + extra for top
  • 1 1/4 cup of hazelnut milk (or coconut)
  • 7 small apples (3 for the top)

In a large bowl, mix all dry ingredients. Then add the coconut yoghurt and partially pour in the milk – mix thoroughly with a mixer or whisk. At the end, stir in the toasted and chopped hazelnuts and diced apples (four, and the other three cut into slices to decorate the top of the cake). Pour the dough into a cake tin lined with a baking paper. Decorate with apples and hazelnuts. Bake at 180 degrees Celsius for about 45-50 minutes, until a dry stick. Cool and serve e.g. with lime cashew cream (RECIPE). Enjoy!

 

Inny przepis na jabłecznik – piernikowy TUTAJ / Other recipe for apple cake with gingerbread spices HERE