Krem z nerkowców z limonką / Lime cashew cream

 Krem z nerkowców z dodatkiem limonki to świetny dodatek do śniadań np. naleśników, deserów, ciast czy nawet na chleb. Jest delikatnie słodki za sprawą świeżych daktyli, ale spokojnie możecie użyć też suszone. Dodatek limonki sprawia, że bardzo dobrze współgra on z słodkimi czy lekko słonymi potrawami/deserami. Dla jeszcze bardziej kremowej konsystencji warto dodać jogurt kokosowy. Wszystko zmiksowane razem na delikatny krem z nerkowców idealnie smakowało z domowym jabłecznikiem, na który przepis już wkrótce, jeszcze w tym tygodniu.

Składniki:

  • 1/2 szklanki nerkowców
  • 2 łyżki jogurtu kokosowego (bez nabiału!)
  • sok z jednej limonki
  • skórka otarta z limonki
  • opcjonalnie: szczypta soli
  • 3 świeże daktyle (mogą być też suszone)

Daktyle i nerkowce namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie lub w gorącej wodzie ok. 20-30 min. Następnie przełożyć do blendera i zmiksować na gładki krem wraz z sokiem z limonki i jogurtem kokosowym. Miksować tak długo aż powstanie w miarę gładka, kremowa konsystencja. Na koniec wmieszać skórkę z limonki. Podawać z czym dusza zapragnie i przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce, do ok. tygodnia. Smacznego!

English version

 Lime cashew cream is a great addition to breakfasts e.g. crepes or pancakes, desserts, cakes or even bread. It is slightly sweet due to fresh dates, but you can also use the dried ones. The lightly sour and refreshing taste of lime makes it very good with sweet or salty dishes / desserts. To get even creamier consistency the coconut yogurt is a perfect choice. Everything mixed together for a delicate cashew cream tasted great with home-made apple cake, for which recipe will be soon on the blog.

Ingredients:

  • 1/2 cup of cashews
  • 2 tbsp of coconut yoghurt
  • juice from one lime
  • peel from one lime
  • optional: pinch of salt
  • 3 fresh dates
Soak the dates and cashews a day earlier in cold water or in hot water for 20-30 minutes. Then translate it to a blender and blend it into a smooth cream with lime juice and coconut yogurt. Mix long enough to create a smooth, creamy consistency. Finally, mix with the lime peel. Serve with what your heart desires and store in an airtight container in the fridge, up to about a week. Enjoy!

Przepis stworzony wraz z przyjaciółką Luise / Recipe created together with my friend Luise 🙂