Dyniowe gnocchi z suszonymi pomidorami / Pumpkin gnocchi with sun-dried tomatoes

 Kontynuując ten „włoski tydzień” na blogu z dynią w roli głównej, dziś przepis na tradycyjne kluski, które we Włoszech nazywane są gnocchi. Są bardzo podobne do naszych polskich klusek jak np. kopytek. Co więcej, jest wiele wersji w jakie można je przyrządzić i podać – robione są nie tylko z ziemniaków, ale też puree warzywnych czy różnych rodzajów mąk. Idąc za tropem tematu dyni, razem z moimi włoskimi przyjaciółmi stworzyliśmy dyniowe gnocchi z dodatkiem mąk pełnoziarnistych – orkiszowej i pszennej.

 Różnica pomiędzy nimi, a np. kluskami śląskimi jest taka, że właśnie używa się mąki, nie skrobi, i dlatego też tej mąki powinno być o wiele więcej – tak by ciasto nie kleiło się do rąk, albo potem nie skleiło się w jedną wielką kluskę podczas gotowania. Tak jak dobrze wiemy, robiąc kluski śląskie mamy 1/4 część mąki ziemniaczanej i 3/4 ziemniaków, tak w tym wypadku najlepsze zestawienie to 1/4 ziemniaków/puree warzywnego i 3/4 mąki. Dlatego też w przepisie nie podaję dokładnej ilości i wierzę, że wyczujecie, gdy ciasto będzie dobre podczas wyrabiania.

 Jeśli chodzi zaś o sos, to pierwsze co przyszło do głowy, myśląc o typowo włoskich gnocchi to usmażone w maśle z dodatkiem szałwii lub podane z sosem pomidorowym czy pesto. Żeby nie iść zawsze tym tradycyjnym tropem, bo przepisów po prostu jest wiele już w sieci, mam dla Was pomysł na sos z suszonymi pomidorami – kremowy z pomocą tahini i aromatyczny, dzięki szałwi właśnie. Co więcej, całość gorąco polecam podać z domowym parmezanem, oczywiście jego wegańską wersją – z podprażonych nerkowców i płatków drożdżowych. Gwarantuję, że jedna miska tego dania to będzie dla Was za mało!

Składniki (ok. 5 porcji*):

  • 475-500g ugotowanych ziemniaków
  • 150g puree z dyni
  • szczypta soli
  • mąka pełnoziarnista (może być pół na pół pszenna i orkiszowa lub po prostu biała mąka)
sos (na ok. 3 porcje, zrób więcej jeśli potrzeba):
  • 15 suszonych pomidorów (suche, bez oleju)
  • ząbek czosnku
  • pieprz
  • 5 listków świeżego sage
  • 2-3 łyżki tahini
  • woda po moczeniu pomidorów

domowy „parmezan”:

  • 1/2 szklanki podprażonych nerkowców
  • 2-3 łyżki płatków drożdżowych
  • sól
  • opcjonalnie: trochę pieprzu

Ugotowane ziemniaki rozgnieść na puree i wymieszać razem z dynią. Dodać sól i stopniowo mąkę. Zagniatać ciasto aż będzie gotowe – nie lepi się do rąk, jest twardsze ale elastyczne, wraca do kształtu po naciśnięci palca. Ciasto podzielić na kilka części i rolować dłońmi wałeczki o średnicy około 2 cm, podsypując odrobiną mąki w razie konieczności. Kroić na mniejsze kluski ok. 1-1,5 cm i pozostawić w danym kształcie lub zrobić wgłębienia z pomocą widelca. Gotować w dużej ilości wody i wyławiać łyżką cedzakową gdy wypłyną na powierzchnię.

Aby przygotować sos należy najpierw posiekać namoczone wcześniej suszone pomidory oraz czosnek. Podsmażyć najpierw czosnek z niewielką ilością dobrej jakości oliwy z oliwek, dodać posiekane pomidory i na koniec poszatkowane liście świeżej szałwi. Doprawić do smaku pieprzem, wmieszać tahini oraz wodę po moczeniu pomidorów. Woda delikatnie wyparuje i powstanie gęsty kremowy sos. Ugotowane gnocchi przełożyć na patelnię z sosem i dokładnie wymieszać, tak by były całkowicie pokryte sosem. Można dodać trochę wody po gotowaniu klusek by jeszcze lepiej zagęścić sos. Podawać z domowym parmezanem (składniki na parmezan szybko zmiksować w młynku/blenderze). Smacznego!

*Warto ugotować wszystkie gnocchi, a kolejnego dnia idealnie będą smakować delikatnie podsmażone – chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku.

English version

 Continuing this „Italian week” with the pumpkin playing the main role, today the recipe for traditional dumplings, which in Italy are called gnocchi. They are very similar to our Polish potato dumplings. What’s more, there are so many versions in which they can be made and served – not only of potatoes, but also vegetable puree or various kinds of flour. Following the theme of the pumpkin, together with my Italian friends, we created pumpkin gnocchi with the addition of wholegrain flours – spelt and wheat.

 The difference between them, and for example Silesian dumplings, is that you just use flour, not starch, and therefore you should use much more of the flour – so that the dough does not stick to your hands, or later did not stick to one big dumpling while cooking. When making Silesian dumplings we have 1/4 of potato flour and 3/4 potatoes, in this case the best combination is 1/4 of potatoes / vegetable puree and 3/4 of flour. Therefore, I do not give the exact amount in the recipe and I believe that you will feel when the dough is good when kneading.

 As for the sauce, the first thing that came to mind, thinking about typical Italian gnocchi is fried in butter with sage or served with tomato sauce or pesto. To not always follow this traditional trail, because you can already find so many recipes online and in books, I have an idea for you for a sauce with sun-dried tomatoes – creamy with the help of tahini and aromatic, thanks to sage. What’s more, I recommend to serve it with home-made parmesan, of course its vegan version – from toasted cashews and nutritional yeasts. I guarantee that one bowl of this dish will not be enough for you!

Ingredients (about 5 servings*):
  • 475-500g of cooked mashed potatoes
  • 150 of pumpkin puree
  • pinch of salt
  • wholemeal flour (can be ahlf and hafl – wheat ans splt or you can just use white flour)
sauce (for about 3 servings, make more if needed):
  • 15 sun-dried tomatoes (dry, without oil)
  • on clove of garlic
  • black pepper
  • 5 leaves of fresh sage
  • 2-3 tbsp of tahini
  • water after soaking the tomatoes

homemade „parmesan”:

  • 1/2 cup of fried cashews
  • 2-3 tablespoons of nutritional yeast flakes
  • salt
  • optional: black pepper

Mash the cooked potatoes pretty finely and mix together with the pumpkin puree. Add salt and gradually flour. Knead the dough until it is ready – it does not stick to the hands, it is harder but still flexible, it returns to shape after pressing with the finger. Divide the dough into several parts and roll with your hands into log of about 2 cm, sprinkle with a bit of flour if necessary. Cut into smaller dumplings approx. 1-1.5 cm and leave in a given shape or use a fork to add it desired pattern. Boil in a large amount of water and take out with slotted spoon as they float on the top.

 To prepare the sauce you must first chop soaked dried tomatoes and garlic. Fry the garlic first with a small amount of good quality olive oil, add the chopped tomatoes and finally shredded leaves of fresh sage. Season to taste with pepper, stir in tahini and water after soaking tomatoes. The water will gently evaporate and create a thick creamy sauce. Put the cooked gnocchi into a frying pan with the sauce and mix thoroughly so that they are completely covered with the sauce. You can add some water after cooking gnocchi to thicken the sauce even better. Serve with home-made parmesan cheese (blend the ingredients for parmesan in a grinder / blender). Enjoy!

*I recommend to cook all of the gnocchi and the next day they will taste great, slightly fired on the pan – crispy from the outside, spongy and soft inside.

 

Zdecydowanie podziel się tym w komentarzach czy na moich social media jeśli zrobiłeś ten czy inny przepis! Ja chętnie podzielę się tym z obserwatorami bloga 🙂 / Definitely comment and share if you made this or other recipes! I would love to share it with my readers 🙂