Babeczki z borówkami (bezglutenowe, wegańskie) / Blueberry muffins (gf, vg)

 Babeczki z borówkami, czyli konieczny wypiek w sezonie! Nie ma to jak wykorzystać nasze smakowite owoce lata w słodkich ciastach, ciasteczkach, muffinach czy innych pysznościach. Ja tym razem stworzyłam zdrowe babeczki, które idealnie sprawdzą się np. na śniadanie czy zdrowy deser. Są tylko delikatnie słodkie, ale oczywiście to można dopasować pod własne kubki smakowe, a do tego nie ma w nich glutenu ani oleju. Samo zdrowie w wydaniu lipcowym – smacznego!

Składniki (ok. 6-7 średniej wielkości babeczek) :

  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 2 kopiaste łyżki mąki owsianej
  • łyżka kakao
  • szczypta soli morskiej
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • mały dojrzały banan
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego np. sojowe lub owsiane
  • łyżka soku z cytryny
  • garść świeżych borówek lub jagód
  • płatki owsiane na wierzch (opcjonalnie)

W misce rozgnieść banana na puree (nie musi być do końca gładkie). Następnie dodać wszystkie suche składniki i wymieszać. Wlać mleko i sok z cytryny, dokładnie wymieszać – najlepiej trzepaczką. Na sam koniec wmieszać świeże umyte i wysuszone borówki. Przełożyć łyżką do foremek na muffinki np. silikonowych, posypać płatkami owsianymi. Piec w ok. 180 stopniach Celsjusza przez 20-25 min. do suchego patyczka. Ostudzić i zajadać*, smacznego!

* Propozycja podania: z ubitym mleczkiem kokosowym lub jogurtem roślinnym (sojowym/kokosowym) i owocami. Świetnie smakują również z masłem orzechowym.

English version

 Blueberry muffins, one of the „must bake” in the season! There is nothing better than using the delicious summer fruit in your sweet creations. This time I baked healthy muffins, which are perfect for example for breakfast or a healthy dessert. They are only slightly sweet, but of course it can be adapted to your own taste buds, and there is no gluten or oil in them. Healthy treat in the July edition and so tasty!

Ingredients (about 6-7 medium-sized muffins):

  • 1/2 cup of buckwheat flour
  • 2 heaped tablespoons of oat flour
  • tablespoon of natural cocoa powder
  • pinch of sea salt
  • 2 tablespoons of coconut sugar
  • 1/2 teaspoon of baking powder
  • 1/3 teaspoon of baking soda
  • small ripe banana
  • 1/2 cup of plant milk, eg soy or oat milk
  • tablespoon of lemon juice
  • a handful of fresh blueberries
  • oat flakes for the top (optional)

In a bowl, mash the banana for a puree (it does not have to be completely smooth). Then add all dry ingredients and mix. Pour milk and lemon juice, mix thoroughly – preferably with a whisk. At the end, mix in fresh washed and dried blueberries. Pour into a muffin mold, for example silicone ones, sprinkle with oat flakes. Bake at approx. 180 degrees Celsius for 20-25 min. to dry stick. Cool and enjoy*!

* Serving idea: with coconut cream or vegan yoghurt (soy / coconut) and fruit. They also taste great with nut butter 😉

Zrobiłeś ten lub inny z przepisów z bloga – bardzo się cieszę i mam nadzieję, że smakowało! Podziel się tym w komentarzach lub na social media, podlinkuj mój profil a ja chętnie podzielę się tym z innymi. Dziękuję! 
Feel free to share and comment if you made this or any other from my recipes! I am more than happy to see, help and show it to others. Don’t forget to link my social media profiles so I can find your delicious vegan creations!