Kremowa jaglana mango-banan / Creamy mango-banana millet

 Dzień dobry! Wracam po przerwie na bloga z pomysłem na bardzo prostą, kremową, delikatną i naturalnie słodką kaszę jaglaną, a raczej krem/budyń z jej udziałem. Sprawdzi się dobrze nie tylko jako deser, ale przede wszystkim smaczne i pożywne śniadanie, które możesz przygotować dzień wcześniej, a kolejnego poranka cieszyć się zdrowym i szybkim posiłkiem. Co więcej, połączenie tych smaków na pewno przypadnie Wam do gustu – słodkie, słoneczne mango oraz wszystkim znany ulubieniec – banan. Oczywiście, możecie teraz w sezonie podać krem również z truskawkami – uważam, że to świetne trio wraz z mango i bananem. Ja niestety jeszcze nie miałam okazji się nimi nacieszyć ani trochę, ale już za tydzień będę w Polsce wyjadać koszyki! 😉

Składniki:

  • 4 łyżki suchej kaszy jaglanej
  • szklanka wody
  • 1/3 szklanki roślinnego mleka
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru kokosowego/syropu klonowego (lub inny zamiennik cukru)
  • 1/2 dojrzałego banana (resztą do podania)
  • 1/2 dojrzałego mango
  • sok z 1/2 cytryny
  • do podania: pestki, ziarna, orzechy, bakalie

Kaszę podpraż delikatnie w garnuszku (lub opłucz na sitku) i zalej wodą. Gotuj aż kaszą wchłonie wodę i będzie miękka. Następnie do jeszcze gorącej kaszy dodaj mleko, wymieszaj i przełóż do miski w której będziesz miksować lub zostaw w garnuszku, poczekaj aż ostygnie. Po czasie, dodaj resztę składników i zmiksuj na kremowy budyń. Przełóż do słoiczka lub szczelnego pojemnika i ostaw na noc do lodówki lub jeśli robisz to rano, po prostu od razu zajadaj z czym dusza zapragnie – polecam z ziarnami, jagodami goji oraz nerkowcami. Smacznego!

 

English version

Good morning! I am back after the break, with a recipe for a very simple, creamy, delicate and naturally sweet millet, or rather a cream / pudding with it. It works well not only as a dessert, but above all as a tasty and nutritious breakfast, which you can prepare the day before, and the next morning enjoy a healthy and fast meal. What’s more, the combination of flavors will surely appeal to you – sweet, sunny mango and all known favorite – banana. Of course, you can now also serve it with seasonal strawberries – I think it’s a great trio with mango and banana. Unfortunately, I have not had the opportunity to enjoy them but in a week I will be able to eat baskets of strawberries in Poland! 😉

Ingredients:

  • 4 tablespoons of dry millet
  • cup of water
  • 1/3 cup of plant milk
  • pinch of salt
  • a teaspoon of coconut sugar / maple syrup (or another sugar substitute)
  • 1/2 of ripe banana (the rest to be served)
  • 1/2 of ripe mango
  • 1/2 of lemon juice
  • to be served: seeds, nuts and dried fruits

Toast the millet gently in a pot (or rinse it in a sieve) and pour over water. Cook until the porridge absorbs water and will be soft. Then add milk to it, mix and put into a bowl where you will mix or leave in a pot, wait for it to cool down. After some time, add the rest of the ingredients and blend to a creamy pudding. Put it in a jar or a sealed container and put it in the fridge for the night or if you do it in the morning, just immediately eat with what your heart desires – I recommend it with seeds, goji berries and cashews. Enjoy!