Zdrowe ciastka czekoladowo-orzechowe / Healthy chocolate-peanut cookies (gf,vg)

 Może i Wielkanoc już się skończyła, ale czekoladowej słodyczy nigdy za wiele. Szczególnie w tak pysznym zdrowym wydaniu jakie chcę dziś Wam zaprezentować. Też lubicie mięciutkie czekoladowe ciacha, które smakują niczym kawałek ultra czekoladowego ciasta/tortu? To zdecydowanie jest przepis dla Was! Ciacha po pierwsze są bezglutenowe – z mąki owsianej oraz gryczanej, ale bez problemu możesz zamienić ją na inny odpowiednik. Do tego, nie mają w sobie cukru poza słodyczą płynącą z daktyli oraz cukrem kokosowym, który jest jednym z składników czekolady. Dodatek masła orzechowego sprawia, że smakują jeszcze rozkoszniej, a chrupiące orzeszki ziemne to idealny kontrast dla mięciutkiej, ciasteczkowej struktury. Nie pozostaje Ci teraz nic innego jak zabrać się za pieczenie. UWAGA! Znikają bardzo szybko 😉


Składniki (na ok. 8 dużych ciastek) :

  • 1/2 szklanki (bezglutenowej) mąki owsianej
  • ok. 1/3 (niecałe pół szklanki) szklanki mąki gryczanej
  • łyżka mielonego siemienia lnianego + 3-4 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ok. 50-55g mlecznej wegańskiej czekolady (może być też gorzka; tutaj firmy SuperKrówka,* dostępne np. w Rossmann)
  • szklanka świeżych daktyli (wypestkowane)
  • 1-2 łyżki masła orzechowego
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
  • szczypta soli
Na początek, namocz daktyle w gorącej wodzie oraz przygotuj „jajko” z siemienia i odstaw na ok. 10 min. Po czasie odlej trochę wody z daktyli i zmiksuj na gęstą daktylową pastę. Odłóż ok. 2-3 łyżeczki do słoiczka lub zostaw jeśli wolisz bardzo słodkie ciastka (wtedy dodaj 1-2 łyż. więcej mąki). Do miski z musem daktylowym dodaj delikatnie rozpuszczoną czekoladę (ponieważ masa daktylowa jest jeszcze ciepła, czekolada nie musi być dokładnie rozpuszczona), wymieszaj a następnie dodaj masło orzechowe i „jajko” z siemienia. Wmieszaj resztę składników – mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, sól. Powinna wyjść gęsta lecz nadal lekko lepka masa na ciasteczka. Na sam koniec wmieszaj jeszcze orzeszki ziemne. Łyżką nabieraj masę na jedno ciastko i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformuj ciasteczka delikatnie zwilżonymi dłońmi. Piecz w 180 stopniach Celsjusza ok. 15 min. – długość pieczenia zależy też od wielkości ciastek, im mniejsze tym krócej. Ostudź i zajadaj. Smacznego!

 

English version

 Easter is over, but there is never enough chocolate. Especially in such a delicious healthy edition that I want to present to you today. Do you also like the soft chocolate cookies that tastes like a piece of ultra chocolatety cake? This is definitely a recipe for you!  These cookies are gluten-free – made with oat and buckwheat flour, but you can also easily change it into another equivalent. In addition, they do not have sugar, the sweetness comes from dates and coconut sugar, which is one of the ingredients of chocolate. The addition of peanut butter makes them taste even more delicious, and the crunchy peanuts are the perfect contrast for a soft, cake-like structure. There is nothing left for you now, jsut start baking. WARNING! They disappear very quickly 😉

Ingredients (about 8 big cookies):

  • 1/2 cup of (gluten-free) oat flour
  • about 1/3 (less than half a cup) a cup of buckwheat flour
  • tablespoon of ground linseed/flaxseeds + 3-4 tablespoons of water
  • 2 tablespoons of cocoa
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • 1/3 teaspoon of baking soda
  • about 50-55g of milk vegan chocolate (can also be bitter, here from polsih brand – SuperKrówka)
  • a cup of fresh dates (polished)
  • 1-2 tablespoons of peanut butter
  • 1/2 cup of peanuts
  • pinch of salt

To start, soak the dates in hot water and prepare the „egg” from the flaxseeds and leave for about 10 minutes. After that time, pour out some of the water from the dates and mix it into a thick date paste. Put about 2-3 teaspoons into the jar and use for breakfast or to sweeten sth or leave it if you prefer very sweet cakes (then you will have to add 1-2 spoons more flour). Add delicately dissolved chocolate to the bowl with date paste (because the date paste is still warm, chocolate does not have to be thoroughly dissolved), mix and then add peanut butter and „egg” from the flaxseeds. Mix in the rest of the ingredients – flour, baking powder, baking soda, cocoa, salt. You should get thick but still slightly sticky dough for cookies. Lastly, stir in the peanuts. Use a spoon to take a dough for one cookie and place it on a baking tray lined with baking paper. Form cookies with slightly wet hands. Bake at 180 degrees Celsius for around 15 minutes – the length of baking also depends on the size of the cookies, the smaller the shorter. Cool and enjoy!

*wpis nie jest sponsorowany / post is not sponsored