Burgery buraczane (z kaszą jaglaną) / Beetroot burgers (with millet)

Follow my blog with Bloglovin

 Nie ma to jak domowe burgery, wegańskie oczywiście. Co w nich najbardziej lubię – nie tylko smak, ale też sam fakt, że po tym jak przygotuję je raz mam obiad na kilka dni, a nawet mogę zamrozić na później. Moimi faworytami są zdecydowanie burgery z kaszy jaglanej i warzyw oczywiście. Buraki sprawdzają się tutaj świetnie, a do tego dodają im nieco mięsnego wyglądu co może, dla niektórych być plusem by np. przekonać niejadka do zjedzenia więcej warzyw, w tym przypadku – buraka. Dodatek pasty miso nie jest koniecznością, ale mnie zawsze bardzo przekonuje ten smak umami, który dodaje ona potrawom. No i kasza jaglana, podstawa burgerów, zdrowiej już chyba się nie da! Też ją uwielbiacie?

Koniecznie spróbujcie przygotować te burgery i dajcie znać co myślicie – ja wręcz uwielbiam zajadać się nimi z frytkami z piekarnika i domową sałatką z octem balsamicznym. Dodatkowo, jak to ja, całość polewam jeszcze tahini 😉

Po więcej przepisów na kotleciki i burgery kliknij TUTAJ.

Składniki (na 8 duży burgerów lub ok. 14 mniejszych kotlecików):

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku (tutaj wędzony)
  • 250g ugotowanych buraków, startych na tarce o drobnych oczkach
  • pieprz czarny
  • sól morska/sos sojowy tamari (bądź opcjonalnie: łyżka pasty miso – polecam!)
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • dowolne ulubione zioła, np. rozmaryn
  • 1/2 szklanki (pełnoziarnistej/bezglutenowej) bułki tartej (lub więcej, w zależności od konsystencji masy na burgery)

W rondelku ugotować kaszę jaglaną (w 2 szklankach wody). W tym czasie podsmażyć (na oleju/wodzie) posiekaną drobno cebulkę oraz czosnek. Doprawić delikatnie pieprzem, a następnie dodać soczewicę, chwilę podsmażyć i zalać szklanką wody. Gotować aż soczewica zmięknie i wchłonie całą wodę. W czasie gdy i kasza i soczewica się gotują można zetrzeć buraczki. Lekko przestudzić wszystko, a następnie wymieszać ze sobą kaszę, soczewicę oraz buraki. Doprawić do smaku, dodaj sos sojowy/sól bądź pastę misę. Na sam koniec wmieszać bułkę tartą. Odstawić na co najmniej 10 min. Po tym czasie sprawdzić konsystencję, jeśli masa na burgery jest zbyt mokra dodać więcej bułki tartej. Formować burgery dowolnej wielkości, u mnie były one dosyć duże (mniejsze łatwiej się będzie obracać podczas pieczenia) i przekładać na papier do pieczenia. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 30-40 min. przewracając po 20 min. na drugą stronę. Podawać z dowolnymi dodatkami np. w bułce lub z domowymi frytkami i sałatką. Smacznego!

English version

 There is nothing better than homemade burgers, vegan of course. What I like the most about them is not only the taste, but the fact that after I prepare them once I have lunch for a few days, and even I can freeze for later. My favorites are definitely burgers with millet groats and vegetables. Beets are great here, and additionally they give them a bit of a meat-like look, which may be a plus for some to convince a picker to eat more veggies, in that case – the beetroots. The addition of miso is not a necessity, but I am always very convinced by the taste of umami, which it adds to the dishes. Well, and the millet, the base of the burgers, it can not be any more healthier than that! Do you love millet as well?

Be sure to try to prepare these burgers and let me know what you think – I always love to eat them with fries from the oven and salad with balsamic vinegar. In addition, as usual, I top them with some tahini 😉

For more burgers/patties recipes click HERE.

Ingredients (for 8 big burger patties or around 14 smaller ones):

  • cup of millet groats
  • 1/2 cup of red lentils
  • onion
  • 2 cloves of garlic (smoked here)
  • 250g boiled beets, grated on a fine mesh
  • black pepper
  • sea ​​salt / tamari soy sauce (or optional: spoon of miso paste – recommend!)
  • 2 tablespoons of nutritional yeast flakes
  • 1 1/2 teaspoon of ground paprika
  • 1 teaspoon of sweet smoked pepper
  • teaspoon of ground ginger
  • teaspoon of ground coriander
  • teaspoon of ground cumin
  • any favorite herbs, e.g. rosemary
  • 1/2 cup (wholemeal / gluten-free) breadcrumbs (or more, depending on the consistency of the mass for burgers)

In saucepan, cook millet (in 2 cups of water). During this time, fry the chopped onion and garlic (with oil or water). Season lightly with the pepper, then add the lentils, fry briefly and pour a cup of water. Cook until the lentils are soft and absorb all the water. At the time when grits and lentils are cooking, you can grate the beets. Lightly cool everything, and then mix the millet, lentils and beets together. Season to taste, add soy sauce / salt or miso paste. Mix in the breadcrumbs at the end. Set aside for at least 10 minutes. After this time, check the consistency, if the mass for the burgers is too wet, add more breadcrumbs. Form burgers of any size, in my case they were quite large (smaller will be easier to turn over during baking) and translate into baking paper. Bake at 200 degrees Celsius about 30-40 min. turning over after 20 minutes. Serve with anything you desire, e.g. as a proper burger in a roll or with homemade fries and a salad. Enjoy!