Zupa dyniowa, rozgrzej się / Warming creamy winter squash soup.

 Zupa dyniowa to świetny, a zarazem bardzo prosty, pomysł na rozgrzewający zimowy obiady czy kolacje. Choć ta sroga zima jeszcze nas nie dopadła to lepiej być czujnym! Taka pyszna kremowa zupa z sezonowej dyni zawsze sprawdzi się idealnie by choć na chwilę otulić nas swym przyjemnym i smacznym ciepłem, a tym samym podnieść naszą odporność dzięki przyprawom. Nie brakuje w niej wędzonej papryki, a wyjątkowego smaku dodaje jej cynamon. Nie zaszkodzi też podkręcić go szczyptą imbiru oraz kurkumą. Co więcej, jest niezwykle kremowa – nie musisz dodawać śmietany, spróbuj z mleczkiem kokosowym – obiecuję, że nie pożałujesz! Dla kontrastu, do kremowej zupy idealnie będzie pasować podprażona ciecierzyca w przyprawach oraz oczywiście kroma świeżego chleba na zakwasie. Są też inne opcje podania, bądź kreatywny, podpowiedzi pod przepisem 😉

 

Składniki:

  • 2 małe cebule
  • ok. 500g obranej dyni*
  • łyżka wędzonej papryki
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka kurkumy
  • szczypta cynamonu oraz imbiru
  • pieprz czarny oraz sól morska do smaku
  • łyżka sosu sojowego tamari
  • 500 ml wody
  • 200ml mleczka kokosowego (połowa puszki)
  • 2-3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie aczkolwiek bardzo polecam!)

W dużym garnku podduś posiekaną cebulkę (na wodzie lub podsmaż na odrobinie oleju roślinnego), następnie dodać przyprawy oraz pokrojoną dynię. W czasie, gdy wszystko się podsmaża, by było jeszcze szybciej zagotuj w czajniku 500ml wody, a następnie zalej nią dynię z cebulą. Gotuj aż dynia zmięknie ok. 15-20 min. Następnie dolej mleczko kokosowe oraz płatki drożdżowe i wszystko dokładnie zmiksuj na gładki krem. Zagotuj, ok. 5-10 min., dopraw do smaku. Smacznego!

Pomysły na podanie zupy:

  • jak na załączonych zdjęciach: z świeżym pieczywem/tostami oraz pieczoną ciecierzycą (umyta ciecierzyca z puszki obtoczona w papryce i soli morskiej, pieczona na papierze do pieczenia, do chrupkości, w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza)
  • z dowolnym makaronem (ugotuj makaron, przełóż do miski a następnie zalej ciepłą zupą lub ugotuj makaron, zalej go zupą w garnku i podgrzej ją, dzięki temu zupa zgęstnieję, a my otrzymamy ala gęsty sos do makaronu 😉 )
  • z ryżem lub kaszą
  • z chlebkiem pita/naan – jakiekolwiek pieczywo, które idealnie nada się do zamaczania w zupie – uwielbiam, a Ty? 😉
  • z zdrową sałatką u boku lub dodaj trochę szpinaku/jarmużu do środka (im więcej zielonego tym zdrowiej)
  • w kubku, sama w sobie jest bardzo smaczna oczywiście!

* tutaj dynia nazywana: kabocha-squash; możesz użyć również Hokkaido czy po polsku nazywaną – prowansalską/francuską/muszkatałową, najlepiej taką którą masz w zapasach z jesieni/dynię zimową o słodkim, gęstym i kremowym miąższu 🙂

In English

Ingredients:

  • 2 small onions
  • approx. 500g of peeled and diced kabocha-squash*
  • tablespoon of smoked paprika
  • teaspoon of cumin
  • teaspoon of ground coriander
  • teaspoon of turmeric
  • a pinch of cinnamon and ginger
  • black pepper and sea salt to taste
  • tablespoon of tamari soy sauce
  • 500 ml of water
  • 200 ml of coconut milk (half of the can)
  • 2-3 tablespoons of yeast flakes (optional but I highly recommend!)

In a large pot, add the chopped onion and stew/fry with a little bit of water (or fry with vegetable oil). Then add spices and a diced pumpkin. At a time, it would be faster to boil in a kettle 500ml of water, and then pour into the pot with pumpkin and onions. Cook until the pumpkin softens, about 15-20 minutes. Then add the coconut milk and yeast flakes, blend everything thoroughly into a smooth creamy soup. Cook a bit more for about 5-10 minutes, season to taste. Enjoy!

Ideas for serving the soup:

  • as in the attached pictures: with fresh bread / toast and roasted chickpeas (cooked chickpeas coated in paprika and sea salt, roasted on baking paper, until crunchy, in the oven at 200 degrees Celsius)
  • with any pasta (cook pasta, put into a bowl and then pour over a warm soup or cook pasta, pour the soup in a pot and heat it, thanks to this soup thickens, and you will get creamy pasta sauce 😉 )
  • with rice or groats
  • with pita / naan bread – any bread that is perfect for dipping in a soup – I love it, and you? 😉
  • with a healthy salad on the side or add spinach / kale to the soup (the more green the healthier)
  • in a mug, it is very tasty itself, of course!

* you can also use Hokkaido, preferably the one you have in stock from autumn / winter pumpkin, with sweet, creamy flesh 🙂