Pączki pieczone – wegańskie, czekoladowo nadziane / Baked vegan donuts – filled with chocolate.

 Już za niedługo Tłusty Czwartek, ale ja cukiernikiem to chyba nie zostanę, bo przy smażeniu tych pączków poszło mi nie najlepiej – prawdopodobnie ze względu na olej, jego temp. i długość smażenia, starałam się kierować poradami innych, a jednak w środku wyszły surowe – jak masz wprawę, śmiało spróbuj je usmażyć, a nóż widelec Ci się uda. Ja się nie poddaje, będę jeszcze kiedyś eksperymentować z smażonymi, bo jak tłusty czwartek to ma być TŁUSTY prawda? Jeśli zaś wolisz zdrowszą wersję lub po prostu nie przepadasz za smażonymi pączkami, ten pomysł jest dla Ciebie 🙂

 W mojej kuchni nic się nie marnuje, więc ciasto, które zostało, nadziałam i wsadziłam do piekarnika (w sumie miałam to też w planach, poza tymi smażonymi). Ciasto jest naprawdę bardzo dobre – nawet po upieczeniu smakują jak normalne pączki mimo iż wyglądem przypominają drożdżowe bułeczki. Nie wychodzi też ich zbyt wiele, głównie dlatego, że po prostu jestem sama do jedzenia, więc jakbym narobiła z 20 to chyba bym się nie uniosła 😉 Dzielę się, więc przepisem na pączki pieczone – słodko nadziane kakaowo-orzechowym musem słodzonym daktylami. Delikatne i puszyste, oblane kakaowym sosem i posypane płatkami kokosowymi.

Składniki (ok. 4-5 pączków)

  • 200g mąki orkiszowej jasnej (lub pszennej białej) + dodatkowo do oprószenia i formowania*
  • 9g suszonych drożdży
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 2 łyżki oleju (tutaj: rzepakowy)
  • 140 ml ciepłego mleka sojowego
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • łyżka octu jabłkowego

W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Następnie dodaj ciepłe mleko (nie gorące!), olej, ekstrakt oraz ocet. Zagnieć ciasto – ręcznie ok. 8-10 min. Ciasto na pączki jest nieco bardziej wilgotne i klejące, ale po czasie powinno odchodzić od rąk. Odstaw je do wyrośnięcia (pod przykryciem – folią lub ręcznikiem) na 1,5 godziny – miskę w której wyrasta natłuść olejem lub oprósz mąką. Po tym czasie, zagnieć ponownie ciasto – możesz oprószyć dłonie mąką by było Ci łatwiej. Podziel je na 4-5 równych części i formuj w dłoniach placuszki, na które nakładaj nadzienie ok. łyżki nadzienia na 1 pączka – zaklej i uformuj, kulając delikatnie ciasto w dłoniach. Pamiętaj by zawsze mieć natłuszczone lub lekko oprószone mąką dłonie, by ciasto się nie kleiło. Odstaw na chwilę do wyrośnięcia, a następnie piecz ok. 20 min. w 180 stopniach Celsjusza. Ostudzić i polej lukrem lub dowolnym sosem np. czekoladowym – wskazówki poniżej. Smacznego!

nadzienie:

  • 6-10 daktyli
  • 3 łyżki zmielone drobno orzechy ziemne**
  • łyżka kakao

Daktyle zalej do ich poziomu gorącą wodą i odstaw aby zmiękły. Następnie zmiksuj na pastę, dodaj orzechy i kakao – dokładnie wymieszaj.

polewa – kilka opcji:

  1. rozpuszczona gorzka czekolada
  2. kakao + woda/mleko roślinne (widoczne na zdjęciu)
  3. kakao + syrop klonowy/daktylowy
  4. kakao + olej kokosowy + cukier kokosowy

*jeśli smażysz pączki, nie używaj mąki do formowania, tylko najlepiej natłuść dłonie olejem

**orzechy ziemne uprażyłam i zmieliłam drobno, aż masa stała się lekko plastyczna i wilgotna; możesz spróbować z masłem orzechowym

English version

 It’s not long before Fat Thursday (we celebrate it in Poland by eating donuts, other sweet treats and fatty food), but I will not become a confectioner for sure, because when frying these donuts it just did not went right, ups! – probably because of the oil, its temperature and the length of frying, I tried to follow the advice of others, and yet they came out raw inside – if you have ever fried donuts and it’s a piece of cake for you, go for it. I’m not giving up as well, I’ll be experimenting with fried ones someday, because Fat Thursday is supposed to be FAT, right?! Haha, but if you prefer a healthier version or simply do not like fried donuts, this idea below is for you 🙂

 In my kitchen, nothing is wasted, so I used the dough that was left, stuffed and baked in the oven (I had it in my plans anyway, except from frying them). The dough is really very good – even after baking it tastes like normal donuts despite the fact that they look a little bit like just regular rolls. The recipe is just for a few of them, 4-5, mainly because I’m just alone to eat it all, so if I made 20, I would not have moved after eating that many 😉 Happy to share, always! So… the recipe for baked donuts – stuffed with sweet cocoa-peanut paste sweetened with dates. Delicate and fluffy, covered with cocoa sauce and sprinkled with coconut flakes. Enjoy!

Ingredients (about 4-5 donuts)

  • 200g of white spelt flour (or wheat flour) + additionall for kneading and forming the dough*
  • 9g of dry instant yeast
  • 2 tablespoons of coconut sugar
  • 2 tablespoons of oil (here: rapeseed)
  • 140 ml of warm soy milk
  • a few drops of vanilla extract
  • spoon of apple cider vinegar

In a large bowl, mix all dry ingredients. Then add warm milk (not hot!), oil, vanilla extract and vinegar. Knead the dough for about 8-10 minutes with your hands (mixer – about 5 min.). Donut dough is a bit more moist and sticky, but after a while it should not stick to your hands. Leave it to rise (covered – with foil or kitchen towel) for 1.5 hours – before add oil or dust the bowl with flour. After this time, knead the dough again – you can dust your palms with flour to make it easier. Divide them into 4-5 equal parts and form pancakes in your hands, to which add a filling of about one spoon of filling for 1 donut – cover and form the ball, gently rolling the dough in your hands. Remember to always have greased hands or slightly dusted with flour, so that the dough does not stick. Leave for a moment to rise, then bake for about 20 minutes. in 180 degrees Celsius. Cool and top with icing or any glaze you like – tips for cocoa sauce below. Bon Appetit!

filling:

  • 6-10 dates
  • 3 tablespoons  finely ground toasted peanuts **
  • tablespoon of cocoa powder

Soak the dates in hot water and let them soften. Then mix it to get a smooth paste, add grounded peanuts and cocoa – mix thoroughly.

glaze – several options:

  1. melted dark chocolate
  2. cocoa + water / vegetable milk (shown in the picture)
  3. cocoa + maple syrup / date syrup
  4. cocoa + coconut oil + coconut sugar

*if you’re frying donuts, do not use flour for molding, just best oil your hands

**toasted and grounded peanuts until it becomes slightly moist, plastic; you can also try using peanut butter