Chleb w jajku – bez jajka / Savory French toasts.

 Pamiętacie może z dzieciństwa chleb z jajku? Czerstwe kromki pszennego chleba czy tostów maczane w rozbełtanym jajku z przyprawami, smażone na maśle czy oleju i zjadane z… ketchupem?! O tak, ja dobrze pamiętam. Był i w sumie pewnie nadal jest to jedno z ulubionych pomysłów na tosty mojego brata, aczkolwiek z wiadomych przyczyn ja już nie jadłam chleba w jajku lata! Jednak, przecież nic straconego, a chleb z jajku.. bez jajka, można przygotować w wersji 100% roślinnej, bo weganizm nie jest trudny i zawsze znajdzie się sposób na to by odtworzyć jakieś danie z dzieciństwa i nie tylko. Mam, więc dziś dla Was pomysł na wegański chleb z „jajku”, coś a’la tosty francuskie, ale na wytrawnie. Co więcej, możecie przygotować je na kilka sposobów – usmażyć na oleju, usmażyć na roślinnym maśle/margarynie lub po prostu upiec w piekarniku! Każda wersja się sprawdzi i zdecydowanie nie zawiedzie Cię smakiem, a wręcz przeciwnie. Tym samym, chciałam też dodać, że jest to fantastyczny pomysł by nie marnować chleba – jak pisałam w ostatnim wpisie, ja nie wyrzucam jedzenia i zawsze staram się wykorzystać wszystko co mam w miarę możliwości. Tak jest też z chlebem, cały bochenek na jedną osobą (#studentlife 😉 ), więc po kilku dniach zdecydowanie staje się nieco czerstwy i zamiast ciągle jeść grzanki, można po prostu wykombinować coś innego.

Jeśli szukasz przepisu na słodkie tosty francuskie, przepis znajdziesz tutaj. Tymczasem zapraszam niżej po przepis na ich wytrawną wersję 🙂

Składniki:

  • ok. 2-4 kromki czerstwego pieczywa (tutaj orkiszowe na zakwasie, może być też pszenne/tosty/itp.*)
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 1/2 łyżeczki soli czarnej kala namak (dodaje jajecznego smaku)
  • łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • pieprz czarny/biały
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 szklanki niesłodzonego mleka sojowego
  • opcjonalnie: masło roślinne/olej do smażenie

W głębokim talerzu wymieszać trzepaczką wszystkie składniki do maczania chleba. Następnie pokrojony na grubsze kromki chleb maczaj dokładnie z każdej strony w „jajecznym” cieście i przekładaj na papier do pieczenia lub smaż z obu stron na maśle roślinnym/oleju. Jeśli wybierasz pieczenie – piec ok. 20 min. (190-200 stopni Celsjusza), przewracając na drugą stronę w połowie czasu. Podawać z dowolnymi dodatkami – świeżymi warzywami, sosem pomidorowym, wegańskim serem, awokado, itp. Smacznego!

*nie wyjdzie najlepiej z cięższym ciemnym chlebem na zakwasie np. żytnim; nie próbowałam z pieczywem bezglutenowym, ale jeśli myślisz, że da radę z tym który jadasz – spróbuj i podziel się w komentarzach 😉

 

English version

Have you ever eaten in your childhood bread fried with egg? Slices of of wheat bread or toasts dipped in a mix of whisked eggs and spices, fried in butter or oil and eaten with … ketchup ?! Oh, I remember it very well. It was and probably still is one of my brother’s favorite ideas for toast, although, for obvious reasons, I did not eat it anymore. However, after all, nothing is lost, and you can still enjoy it… without an egg by preparing 100% vegan version, because veganism is not difficult and there will always be a way to recreate some childhood dishes, etc. So, today I have an idea for you, for vegan fired „egg” bread aka savory French toasts. What’s more, you can prepare them in several ways – fry in oil, fry in plant-based butter / margarine or simply bake in the oven! Each version is fine and definitely will not disappoint you, just the opposite 😉

I also wanted to add that it is a fantastic idea not to waste bread – as I wrote in the last post, I do not throw away food and always try to use everything I have. That’s how it is with bread, whole loaf for one person (#studentlife 😉 ), so after a few days it definitely becomes a bit stale and instead of constantly eating toasts, you can simply figure out something else. Let’s enjoy these vegan savory French toats then!

Ingredients:

  • about 2-4 slices of (dry) bread (here spelt sourough, you can also use wheat/sandwich bread /etc.*)
  • 2 tablespoons of chickpea flour
  • 1/2 teaspoon of black salt – kala namak (adds egg flavor)
  • tablespoon of yeast flakes
  • pepper black or white
  • 1/3 teaspoon of turmeric
  • 1/2 teaspoon of smoked pepper
  • 1/2 cup of unsweetened soy milk
  • optional: vegan butter / oil – for frying

In a deep plate, mix all ingredients with a whisk. Then cut the bread into thicker slices, dip the bread thouroughly on each side in the „egg” batter and put on baking paper or fry on both sides with vegan butter / oil. If you choose baking – bake about 20 minutes. (190-200 degrees Celsius), turning over to the other side in the middle of that time. Serve with any toppings – fresh vegetables, tomato sauce, vegan cheese, avocado, etc. Enjoy!

*does not work out that well with heavier dark bread such as rye sourdough; I haven’t tried it with gluten-free bread but if you have any good one that you think will work out well – give it a go!