Świąteczne ciasto pomarańczowe / Christmas orange cake

 Nie ma to jak świąteczne wypieki, niesamowicie uwielbiam te aromaty! Są po prostu wyjątkowe i w sumie to pewnie m.in. dlatego, że mamy okazję się nimi cieszyć tylko raz do roku. Co powiecie na ciasto pomarańczowe z dodatkami – makiem, orzechami włoskimi, żurawiną i ziarnami kakao?! Uważam, że taki „bochenek” idealnie sprawdzi się jako świąteczne śniadanie albo deser do kawy, gorącej czekolady czy herbaty. Jest upieczone z zdrowych składników, można zrobić je w wersji pełni bezglutenowej, a zamiast cukru warto użyć np. cukru kokosowego, który dodaje mu lekko karmelowy posmak, lub innego zdrowego zamiennika cukru, który używacie w swoich domach. Nie ma na co czekać, zapisz je na listę swoich świątecznych wypieków i w Bożonarodzeniowy poranek zaskocz swoich domowników tak pysznym, aromatycznym śniadaniem! 😉

Składniki:

  • szklanka mąki orkiszowej jasnej*
  • szklanka mąki z brązowego ryżu
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki maku
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • ok. łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 szklanki ziaren kakaowca (można zastąpić je kawałkami czekolady)
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • skórka otarta z jednej pomarańczy (używaj najlepiej niewoskowanej, organicznej pomarańczy lub dokładnie oczyść owoc przed starciem skórki)
  • sok z pomarańczy (wychodzi ok. 1/4-1/3 szkl. w zależności od wielkości pomarańczy**)
  • średnie jabłko
  • ok. szklanki mleka roślinnego (tutaj: kokosowo-ryżowe)
  • opcjonalnie: (prażone) płatki kokosowe na wierzch ciasta

W dużej misce zacznij od starcia jabłka na drobnych oczkach tarki (wraz ze skórką, nie trzeba obierać!). Następnie zetrzyj dobrze umytą skórkę z pomarańczy, a po tym, wyciśnij z niej sok i dodaj do miski. Wmieszaj też cukier kokosowy. Dodaj kolejne suche składniki (poza orzechami, żurawiną i kakao), delikatnie przemieszaj, a następnie trzepaczką (lub mikserem) wymieszaj razem z mlekiem. Na sam koniec połącz z dodatkami i przełóż do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie, wierzch posyp płatkami kokosa (u mnie prażone, dlatego nieco ciemniejsze po upieczeniu). Piecz do suchego patyczka w 180 stopniach Celsjusza ok. 40-45 min. Ostudzić i… smacznego! 🙂

* w wersji bezglutenowej zastąp np. mąką owsianą bezglutenową

** moja pomarańcza była średniej wielkości, jak widać na zdjęciu

In English

Ingredients:

  • a cup of white spelt flour*
  • a cup of brown rice flour
  • 2 tablespoons of chickpea flour
  • a teaspoon of baking powder
  • 1/2 teaspoon of baking soda
  • 1/4 cup of poppy seeds
  • 1/2 cup of coconut sugar
  • about a teaspoon of cinnamon
  • 1/2 teaspoon of ginger
  • 1/4 cup of cocoa nibs (you can replace them with chocolate chips/crashed chocolate)
  • 1/2 cup of walnuts
  • 1/2 cup of dried cranberries
  • skin peeled from one orange (use the unwaxed, organic orange or thoroughly clean the fruit before the peeling)
  • juice from one orange (approx. 1/4 – 1/3 cup, depending on the size of the orange**)
  • medium apple
  • approx. one cup of plant milk (here: coconut-rice)
  • optional: (toasted) coconut flakes for the top of the cake

In a large bowl, start with the finely grating the apple (along with the skin, you do not need to peel it!). Then grate the well-washed orange skin, and after that, squeeze the juice out of it and add it to the bowl. Mix in coconut sugar as well. Add dry ingredients (except nuts, cranberries and cocoa nibs), gently mix, then whisk (or use mixer) with milk. At the end, combine with the toppings and translate it into the tin lined with baking paper. Optionally, sprinkle the top with coconut flakes (I had a toasted ones, hence slightly darker after baking). Bake at 180 degrees Celsius, about 40-45 min. Cool and … enjoy! 🙂

* in the gluten-free version, replace with gluten-free oat flour

**my orange was of medium size, as shown in the photo