Kotleciki grzybowe z komosy ryżowej / Mushroom patties from quinoa

 Święta jak zwykle minęły szybko, ale za to niezwykle przyjemnie, ciepło i rodzinnie. To zdecydowanie mój ulubiony czas w ciągu roku, nie tylko pełen refleksji, ale oczywiście… pysznych świątecznych potraw! Jak tam Wasze brzuchy? Najedzone i szczęśliwe? Ja w tym roku postanowiłam zrobić coś innego niż zwykle, zamiast pieczenia pasztetu upiekłam kotleciki grzybowe z komosy ryżowej. Nie żałuje tego ani trochę, bo dzięki temu znalazłam swoje ulubione wegańskie kotleciki, które będę jadła od teraz co roku. Powstały z suszonych grzybów, leśnych grzybów uzbieranych w sezonie, komosy ryżowej oraz mielonych orzechów włoskich. Delikatnie doprawione ziołową solą morską oraz tymiankiem. Z zewnątrz chrupiące, w środku mięciutkie i bardzo aromatyczne. Jak dla mnie smak i zapach świąt, niebo w gębie – dosłownie!

Składniki:

  • biała cebula
  • garść suszonych grzybów
  • ok. 10 (uprzednio zamrożonych) sezonowych grzybów leśnych, np. podgrzybki
  • szklanka komosy ryżowej (= quinoa)
  • 1-2 łyżki sosu sojowego tamari
  • (ziołowa) sól morska
  • łyżka suszonego tymianku
  • czarny pieprz
  • ok. 1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 2 kopiaste łyżki mąki owsianej

Na początek namoczyć garstkę suszonych grzybów w gorącej wodzie. Następnie posiekać cebulkę i poddusić na wodzie po moczeniu grzybów lub podsmażyć na oleju. Dodać sól oraz pieprz i pokrojone grzyby, zarówno suszone jak i te rozmrożone. Poddusić/podsmażyć ok. 5-10 min., dolewając wody po moczeniu jeśli jest taka potrzeba. Następnie przełożyć je do miski i zmiksować na pastę. W garnuszku ugotować komosę z dwoma szklankami wody. Dodać do grzybowej pasty, razem z mielonych orzechami i resztą przypraw i wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Piekarnik nastawić na 200 stopni Celsjusza. Masę wymieszać z mąką owsianą i formować dowolnej wielkości kotleciki, przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30 min. przewracając w połowie pieczenia na drugą stronę. Smakują przepysznie z kapustą z grzybami lub barszczem. Idealny dodatek na świątecznym stole. Smacznego!

In English

Ingredients:

  • white onion
  • a handful of dried mushrooms
  • about 10 (previously frozen) seasonal forest mushrooms, for example: bolete mushroom
  • cup of quinoa
  • 1-2 tablespoons of tamari soy sauce
  • (herbal) sea salt
  • tablespoon of dried thyme
  • black pepper
  • about 1/3 cup of ground walnuts
  • 2 heaped tablespoons of oat flour

First, soak a handful of dried mushrooms in hot water. Then chop the onion and stew on the water after soaking mushrooms or fry in oil. Add salt and pepper and chopped mushrooms, both dried and thawed. Saute / fry for 5-10 minutes, adding water after soaking if necessary. Then put them in a bowl and blend into a paste. Cook quinoa with two glasses of water in a pot. Add it to the mushroom paste, together with ground nuts and the rest of the spices, mix thoroughly. Leave to cool. Preheat the oven to 200 degrees Celsius. Mix the patties mass with oat flour and shape into patties/burgers, put them on a baking tray lined with baking paper and bake for 30 minutes. turning halfway through to the other side. They taste delicious with cabbage with mushrooms and potato mash or borscht. The perfect addition on the holiday table. Enjoy!