Jaglane pralinki kakaowo-waniliowe / Millet cocoa-vanilla pralines

 Mikołajki już za dwa dni także warto pomyśleć o jakiś słodkościach, nie tylko dla dzieci, żeby nie było 😉 Warto sobie trochę osłodzić ten czas oczekiwania na święta, a może nawet pomyśleć o tym co słodkiego zrobić na Boże Narodzenie? Przyznać się, kto już planuje wszystkie potrawy, wypieki, słodkości? Zawsze z mamą myślimy o tym o wiele wcześniej bo nie lubimy robić zakupów w tłumach i przeciskać się by cokolwiek dostać, a co więcej, potem stać godzinami w kolejkach… także warto przygotować się z wyprzedzeniem. Mam dziś więc dla Was przepis na naturalnie słodkie, zdrowe pralinki z kaszy jaglanej oraz mąki migdałowej. Robi się je błyskawicznie, są mięciutkie i aromatyczne. Można obtoczyć je w kakao, kokosie, orzechach, nasionach chia i w czym tylko dusza zapragnie. Zdecydowanie warto przygotować je dla dzieci na Mikołajki zamiast zasypywać je ogromem niezbyt zdrowych słodkości ze sklepu, sprawdzą się też świetnie na Bożonarodzeniowym stole, możecie dodać do nich np. przyprawy piernikowej lub skórkę z pomarańczy 🙂


Składniki:

  • ok. 1 1/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (5 łyżek suchej)
  • szklanka mąki migdałowej*  (użyłam tej)
  • 5-6 daktyli medjool lub szklanka suszonych daktyli
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (tutaj ryżowo-kokosowe)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii
  • 1/4 szklanki naturalnego kakao
  • szczypta soli

Na początek zalać wypestkowane daktyle mlekiem i zmiksować na gęsty daktylowy mus (gdy używasz daktyli suszonych warto zalać je wcześniej by zmiękły). Następnie dodać kaszę i dokładnie zmiksować. Potem wmieszać resztę składników, starać się je połączyć tak by wyszła gęsta, gliniasta masa, którą z łatwością uformujesz w kulki (mniej więcej jedna łyżka masy na pralinkę), zwilż lekko dłonie by ułatwić sobie ten proces. Na koniec obtoczyć pralinki w kakao, chia, posiekanych orzechach, wiórkach kokosowych, itp. Schłodzić min. 1 godz. i przechowywać w lodówce szczelnym pojemniku do tygodnia. Smacznego!

*mąka migdałowa jakiej użyłam jest bardzo dobrze zmielona, drobna i jasna; można zastąpić np. mąką owsianą lub mąką z innych orzechów, ale najlepiej by były drobne

In English

Ingredients:

  • about 1 1/4 cup of cooked millet (5 tablespoons of dry)
  • cup of almond flour* (I used this one)
  • 5-6 medjool dates or a cup of dried dates
  • 1/2 cup of plant milk (here: rice-coconut)
  • teaspoon of vanilla extract or one vanilla pod
  • 1/4 cup of natural cocoa
  • pinch of salt

To start with,  blend pitted dates with your milk into a thick date mousse (when using dried dates, it’s worth soak them in that milk before so they can soften). Then add the millet and blend thoroughly. Then mix in the rest of the ingredients, try to combine them so you will get a a thick, plastic „dough” which you can easily form into balls (about one tablespoon of it per praline), wet your hands lightly with water to facilitate this process. Finally, coat the pralines in cocoa, chia, chopped nuts, coconut flakes, etc. Cool min. 1 hour  in refridgerator and store them in an airtight container for up to a week. Enjoy!

*flour I used is very fine so it is not the same as just grounded nuts; you can also use oat flour or other nut flour, but it’s better when it’s light and finely grounded

  • zlapinska

    idealne na upominki dla najbliższych 🙂

    http://www.zielonakuchnia.blogspot.com

  • Evi

    Ja powoli myślę, szukam zwłaszcza pomysłów na wypieki i słodkości, które można przygotować wcześniej. Póki co mamy w planie z małym J. ciasteczka miodowe przed Mikołajkami :).
    Wspaniałe pralinki, na pewno do wypróbowania!

    • dziękuję, mam nadzieję, że będą smakować zarówno małym jak i dużym 🙂
      super! pochwal się potem efektami wypiekania świątecznych słodkości!
      pozdrawiam 🙂

  • Agnieszka Janiak

    Uwielbiam kulać! 😀 W szczególności takie zdrowe, pyszne pralinki. Tylko nigdy nie mogę się zdecydować jaki smak wybrać. 😉 Połączenie kakao i wanilii jest bezbłędne. 🙂