Chciałam dodać ostatni przepis przed Wigilią i się udało! Dziś czeka mnie cały dzień w kuchni, gotowanie i pieczenie, czyli to co kocham, a Wy trzymajcie kciuki, żeby wyszło, ja będę na pewno trzymać za Wasze pyszności. Przepis na te ciasteczka znalazłam na jednym z zagranicznych blogów i bardzo zainspirowały mnie by zrobić je w swojej wersji, nie zawiodłam się na zmysłach. Są naprawdę niezwykłe i zupełnie nie smakują jakby były zdrowsze, a tak naprawdę są. Potrzebujesz do nich tylko mąki owsianej (bezglutenowej jeśli taka potrzeba), kokosowej, oleju kokosowego oraz syropu klonowego. Gwarantuję Wam, że Was nie zawiodę z tym przepisem, ja nie powstrzymałam się przed podjadaniem podczas pieczenia (ciepłe też są pyszne haha!) 😉
Składniki*:
- 2 szklanki mąki owsianej (zwykłej lub bezglutenowej, ja użyłam razową) – można też spróbować z mąką pszenną/orkiszową
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- łyżka cynamonu
- 1/2 szklanki wegańskiego masła lub oleju koksowego (roztopiony)
- 1/2 szklanki syropu klonowego
- szczypta soli morskiej
W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Następnie dodać syrop klonowy razem z roztopionym olejem kokosowym/wegańskim masłem. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5-10min. aż ciasto zgęstnieje. Następnie zawinąć w folie i odstawić do lodówki na 30 min. – 1 godzinę. Po tym czasie zacząć rozgrzewać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ciasto zagnieść w dłoniach gdy jeszcze jest zbyt kruche i wałkować na cieńsze lub nieco grubsze ciastka. Wykrawać dowolnymi foremkami i kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do zarumienienia. Ostudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Warto ozdobić np. gorzką czekoladą i suszoną skórką pomarańczy/orzechami/itp. Smacznego!
*inspirowane tym przepisem
***lub inny płynny syrop np. syrop z agawy/kokosowy/daktylowy
In English
Ingredients*:
- 2 cups of oat flour (ordinary or gluten-free, I used wholemeal) – you can also try with wheat flour / spelt flour
- 1/2 a glass of coconut flour
- tablespoon of cinnamon
- 1/2 cup of vegan butter or coconut oil (melted)
- 1/2 cup of maple syrup**
- a pinch of sea salt
In a large bowl, mix all dry ingredients. Then add the maple syrup together with the melted coconut oil / vegan butter. Mix thoroughly and set aside for 5-10min. until the dough thickens. Then wrap in foil and leave in the fridge for 30 minutes. – 1 hour. After this time, start heating the oven to 180 degrees Celsius. Knead the dough in your hands and roll thinner or slightly thicker, depends what cookies you prefer. Cut out cookies with any cookie cutters you have and put on a baking tray lined with baking paper. Bake until golden. Cool and store in an airtight container. It is worth to decorate them with, for example, dark chocolate and dried orange peel / nuts / etc. Enjoy!
*inspired by this recipe
**or other liquid syrup, e.g. agave / coconut / date syrup
WEGAŃSKIE BOŻE NARODZENIE
W tym roku będę obchodzić moje 4 wegańskie Boże Narodzenie i z doświadczenia od razu mogę Wam powiedzieć, że warto być zawsze przygotowanym, szczególnie gdy odwiedzamy rodzinę. Polecam Wam po prostu upichcić coś pysznego w domu dla siebie oraz rodziny, lubię zabierać ze sobą pasztety roślinne, selerybę po grecku czy ciastka takie jak w dzisiejszym przepisie i ciasta. Mam dla Was listę przepisów świątecznych, które są już na blogu, a jeśli zrobię coś nowego w tegoroczne święta to na pewno podzielę się tym przed Nowym Rokiem 🙂
Słodkości:
- domowa masa makowa
- makówki, czyli świąteczny deser ze Śląska
- jaglane pralinki kakaowo-waniliowe
- piernikowe kuleczki orzechowe
- ciasteczka migdałowe
- korzenne ciasto dyniowe z żurawiną
- nernik cytrynowo-daktylowy
- świąteczny jagielnik
- chrupiące ciasteczka orzechowe
- jagielnik przekładany makiem
- piernikowe ciasto z jabłkami
- świąteczne ciasto pomarańczowe
Dania główne i dodatki:
- zakwas na barszcz
- barszcz wigilijny
- uszka z grzybami
- świąteczne pierogi
- pasztet z suszoną wiśnią
- seleryba po grecku
- świąteczny pasztet ze śliwką
Dodając jeszcze więcej, święta to nie tylko jedzenie. Przywiązujemy do tego mnóstwo uwagi, bo jakby nie było Bożonarodzeniowe pyszności jadamy raz do roku i są niezwykle wyjątkowe, ale nie powinniśmy nakładać na to jeszcze więcej presji. Tym samym, proszę nie myślmy w tym okresie czy coś jest mniej lub bardziej zdrowe, wybierajmy po prostu świadomie i cieszmy się czasem z bliskimi, nie stresując się tym co zaraz znajdzie się na talerzu. Co więcej, zachęcam Was do roślinnego gotowania nie tylko dla siebie samych, ale też bliskich, gotując okażecie innym nie tylko miłość, ale również w tak pyszny, przyjemny sposób pokażecie, że wegańskie Boże Narodzenie też jest pyszne i jak się chcę to się da zrobić wszystko w roślinnym wydaniu, dlatego podzielcie się Waszymi wegańskimi potrawami i wspólnie cieszcie się tymi magicznymi chwilami. Udanego gotowania!