Rozgrzewająca potrawka à la chilli / Warming, wholesome stew à la chilli.

 Rozgrzewająca potrawka w stylu chilli, czyli idealny pomysł na jesienno-zimowy obiad. Jeden z przepisów na chilli znajdziecie już na blogu – klik, uwielbiam to chilli, pewnie dlatego, że jest z czekoladą! Dziś jednak mam dla Was przepis na potrawkę, która trochę to chilli udaje ze względu na podobne składniki i oczywiście dodatek ostrego chilli. Poza fasolą, granulatem sojowym (który zastępuję mielone), kukurydzą, czerwoną papryką i chilli w potrawce znajduje się też czerwona soczewica, marchew, słodki ziemniak oraz pieczarki. Jest więc nie tylko bardzo sycąca, ale i pełna zdrowia. Smakuje świetnie po prostu sama w sobie czy np. podana z ryżem lub nawet makaronem. Można też zajadać ją z domowymi chipsami z tortilli lub świeżym pieczywem i sałatką. Opcji jest wiele, a potrawkę zdecydowanie warto spróbować, przy okazji zapewniając sobie ciepły posiłek na kilka dni, gdyż z przepisu wychodzą jakieś 3-4 porcje 😉

Składniki (3-4 porcje):

  • cebula (biała lub czerwona)
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka czerwona
  • średniej wielkości słodki ziemniak
  • jedna średnia marchew
  • 3 spore pieczarki
  • puszka/karton czerwonej fasoli tj. 230g bez wody
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • szklanka kukurydzy
  • 100g granulatu sojowego
  • puszka krojonych pomidorów
  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki (lub więcej do smaku) sosu sojowego tamari
  • czarny pieprz
  • łyżeczka mielonej papryki
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • opcjonalnie: oregano oraz kurkuma
  • łyżeczka mielonego chilli
  • szczypta płatków chilli

*Ilość przyprawy można zwiększyć jeśli konieczne, zawsze doprawić do smaku 😉

Na początek siekamy cebulę oraz czosnek i podsmażamy/dusimy na wodzie czy oleju roślinnym. W tym czasie, kroimy batata, paprykę oraz marchew. Dodajemy do cebuli i chwilę podsmażamy po czym zalewamy wodą tak by przykryła warzywa, ale nie za dużo. Gdy wszystko się powoli dusi, przygotować resztę składników – pokroić pieczarki, odsączyć i przemyć fasolę oraz kukurydzę. Następnie dodać do garnka wraz z przecierem oraz przyprawami. Gotować ok. 5-10 min. a następnie dodać czerwoną soczewicę i puszkę pomidorów. Gotować tak długo aż warzywa będą miękkie a soczewica ugotowana. W tym czasie można już zalać gorącą wodą granulat sojowy i odstawić na minutę. Gotową soję wmieszać dopiero na sam koniec i całość jeszcze przez chwilę podgotować. Podawać z dowolnymi dodatkami np. jak na zdjęciu z świeżym szpinakiem. Świetnie smakuje również z ryżem, kaszą czy makaronem. Smacznego!

In English

Ingredients (3-4 servings):

  • onion (white or red)
  • 2 cloves of garlic
  • red pepper
  • medium-sized sweet potato
  • one medium-sized carrot
  • 3 bigger mushrooms
  • can / carton of kidney beans, 230g without water
  • 1/2 cup red lentils
  • cup of sweetcorn
  • 100g of soy mince
  • can of chopped tomatoes
  • 3-4 tablespoons of tomato puree
  • 2 tablespoons (or more to taste) of tamari soy sauce
  • black pepper
  • teaspoon of ground paprika
  • teaspoon of smoked paprika
  • teaspoon of ground coriander
  • teaspoon of ground cumin
  • Optional: oregano and turmeric
  • teaspoon of ground chilli
  • a pinch of chilli flakes
  • * The amount of spices can be increased if necessary, always spice in accordance to your taste;)

At first chop the onion and garlic, fry / saute with water or vegetable oil. At that time, dice the sweet potato, paprika and carrots. Add to the onion and fry for a moment and then pour over water to cover the vegetables, but do not add too much. When everything is stewing, prepare the rest of the ingredients – slice the mushrooms, drain and wash the beans and corn. Then add them to the pot with tomato puree and spices. Cook for 5-10 minutes. then add red lentils and a can of tomatoes. Cook until the vegetables are soft and the lentils are cooked. During this time, you can prepare your soy mince by covering it with boiling water, set aside for one minute. When it’s ready just stir in and then cook everything a little bit more. Serve with anything you like, e.g. as pictured, with fresh spinach. It also tastes good with rice, grains or pasta. Enjoy!

  • Klasyczne jesienne jedzenie <3

    • dokładnie! uwielbiam 🙂

  • Uwielbiam takie dania 🙂 Muszę przyznać, że nie próbowałam jeszcze nigdy granulatu sojowego. Muszę go nabyć przy okazji i wrzucić do chilli 🙂

    • ja nie kupuję często, ale od czasu do czasu warto poeksperymentować 😉