Kremowa zupa jesienna z jarmużem / Creamy autumn soup with kale.

  Jesień. Okres w roku, który nie zawsze sprzyja nam jeśli chodzi o pogodę za oknem. Często jest po prostu pochmurno, chłodno i deszczowo. Potem przychodzi zima i wcale nie jest lepiej. Oczywiście, te pory roku mają swoje plusy i tak naprawdę to mój ulubiony czas w ciągu całego roku. Dlaczego? Ponieważ uważam, że nie ma nic lepszego od kubka gorącego kakao, które rozgrzeje nas po powrocie do domu w deszczowej pogodzie lub… micha pysznej, rozgrzewającej zupy z sezonowych warzyw. W okresie jesiennym mamy sporo pysznych korzennych warzyw, oczywiście ziemniaki, do tego jarmuż, a tym samym zaczynają pojawiać się cytrusy, tak bardzo kojarzone z zimą i świętami. Ja postanowiłam wykorzystać te dobroci i zblendować je na kremową zupę, która będzie rozgrzewać mnie przez kolejne dni, gdy za oknem pogoda nie do końca dopisuje.

Składniki:

  • ok. 500g marchwi
  • średniej wielkości słodki ziemniak
  • 2 spore garście jarmużu (bez łodyg)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz czarny
  • łyżeczka papryki
  • łyżeczka kurkumy
  • szczypta cynamonu
  • mielona kolendra
  • mielony kumin
  • 2 łyżki sosu sojowego tamari (lub więcej do smaku)
  • opcjonalnie: wędzona papryka lub szczypta chilli
  • sok z jednej pomarańczy

W rondelku lub na osobnej patelni podsmażyć (można na wodzie lub oleju roślinnym) cebulę oraz czosnek, następnie dodać posiekane liście jarmużu. Dusić aż jarmuż będzie miękki i nabierze smaku po smażeniu cebuli i czosnku. W tym samym czasie, w rondelku zacząć gotować obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchew oraz batata. W połowie gotowania dodać cebulę z czosnkiem i jarmużem. Gotować do miękkości warzyw ok. 20-30 min. Doprawić wybranymi przyprawami do smaku. Na sam koniec wmieszać sok z pomarańczy. Całość lekko ostudzić a następnie zmiksować. Podawać z dowolnymi dodatkami. Ja zupy krem najbardziej lubię zajadać z świeżym pieczywem. Smacznego!

In English

Ingredients:

  • about 500g carrots
  • medium-sized sweet potato
  • 2 handfuls of kale (no stems)
  • onion
  • 2 cloves of garlic
  • black pepper
  • teaspoon of paprika
  • teaspon of turmeric
  • pinch of cinnamon
  • ground coriander
  • ground cumin
  • 2 tbsp of tamari sauce (or more to taste)
  • optionally: smoked peppers or a pinch of chilli flakes
  • juice from one orange

In a saucepan or on a separate pan start frying (can be with water or vegetable oil) onions and garlic, then add chopped leaves of kale. Stir until the kale is soft and absorb the taste after frying the onion and garlic. At the same time, in the saucepan start to cook peeled and cut into smaller pieces carrots and sweet potatoes. In the middle of cooking, add the fried onion with garlic and kale. Cook for about 20-30 min. until the vegetables are tender. Season with selected spices to taste. At the end mix with the orange juice. Cool slightly and then blend to get a thick, soup consistnecy cream. Serve with anything you like, I usually eat my creamy soups with fresh bread. Enjoy!

 

  • naczytane.blogspot.com

    Jak 25 lat żyję, nigdy nie jadłam zupy krem 🙂

  • Uwielbiam jarmuż a w kremie to nawet mój mąż zje i nie marudzi, że kozie zielsko mu daję 😄 Moja babcia miała go całą zimę w ogrodzie, więc i ja mam.

    • nie ma to jak przemycić trochę więcej zielonego w tak smaczny sposób 😉

      • Zgadza się, a w jego wypadku naprawdę trzeba się nagimnastykować, choć wiosną to i pokrzywę zaakceptował w naleśnikach 😂

        • no proszę! brawo, jak się chcę to się da zrobić 😉