Jak bezboleśnie przejść na weganizm? Smart Vegan, poradnik i książka kulinarna.

Dzień dobry kochani! Dziś przygotowałam dla Was recenzję całkiem niedawno wydanej, jeszcze świeżutkiej książki Aśki Rzeźnik, którą pewnie znacie (jeśli jeszcze nie, to koniecznie odwiedźcie jej social media) z bloga Mortycja, o wegańskim stylu życia. Aśka napisała książkę nie tylko kulinarną, ale również fantastyczny przewodnik dla każdego kto myśli o diecie roślinnej, już na niej jest i nieco mu nie wychodzi lub po prostu chcę poszerzyć swoją wiedzę i być bardziej SMART 🙂 Innymi słowy, książka w przyjemny dla czytelnika sposób wyjaśnia krok po kroku wszelkie aspekty związane z gotowaniem na weganizmie i pokazuje jak „wykorzystać swój spryt w kuchni roślinnej” – dosłownie!

Bardzoooo podoba mi się okłada książki!

 Chciałabym zacząć od Przewodnika, który pojawia się jako pierwszy w książce. Znajdziecie w nim sporo cennych informacji – od tego dlaczego warto jeść roślinnie poprzez triki jak gotować i zamienniki wszelakich zwierzęcych produktów aż po porady odnośnie składów, zakupów, sprzętów kuchennych, itd. Bardzo podoba mi się również rozdział dotyczący mlek roślinnych czy o tym jak oswoić tofu – te tematy często są powodem zniechęcenia innych do weganizmu, a Aśka bardzo fajnie opisuje jak się z tym uporać, a przy tym, jak to zrobić by było niedrogo, prosto i smacznie. Co więcej, zaskoczył mnie temat niemarnowania jedzenia, który jest bliski mojemu sercu jako, że od niedawna przewodniczę projektowi Food Waste Cafe. Jest też oczywiście o zbilansowanej diecie i wszelakich niedoborach, to podstawa każdego odżywiania. Jeśli macie problem pomiędzy relacjami z innymi osobami i waszym stylem życia/odżywiania czy też szukacie jak poradzić sobie w podróży na diecie roślinnej – tego w tej książce również nie brakuje. To naprawdę skarbnica „wegańskiej wiedzy”. Dzięki niej już nigdy nie dacie się nabrać na wszelkie mity na ten temat, a samo przejście na weganizm okaże się łagodniejsze i przyjemniejsze niż Wam mogłoby się wydawać.

 Zaraz po części poradnikowej przechodzimy do przepisów! I tu chyba zaczyna się ulubiona część każdego z nas, czyli po prostu przepyszne jedzenie. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona pięknymi zdjęciami potraw i kreatywnym podejściem do kuchni. Co więcej, są one tak proste w wykonaniu, a składniki znajdziecie już teraz w większości dostępnych sklepów/supermarketów. Jak pewnie widzicie na zdjęciach powyżej, pozaznaczałam już strony z daniami, które pójdą na pierwszy ogień i na 100% podzielę się z Wami tutaj, na Facebooku czy Instagramie jak wyszło, choć nie mam wątpliwości, że wszystkie będą smakować świetnie. Od podstawowych przepisów na sosy, śmietanki, itp. poprzez pasty do chleba, śniadania, dania główne, przekąski i do lunch-boxa aż po desery oczywiście. Czego tylko dusza zapragnie. A dania te nie tylko nacieszą Wasze oczy, ale też brzuchy, bo są bardzo pożywne. Poza tym, pozwolą Wam zaprzyjaźnić się z kuchnią roślinną na stałe, bo teraz już nie ma takiej potrawy, której nie da się zrobić w wersji wegańskiej!


Kochani, nie ma więcej wymówek – kupić książkę, czytać i zacząć gotować! To tak proste, nie trzeba wiele by zmienić coś w swoim życiu, życiu innych, a przy okazji, poczynić trochę dobra dla naszej planety. Ja nie potrafię znaleźć żadnych minusów, a Ty? 🙂

Gdzie kupić? -> KLIK

P.S. Za niedługo Boże Narodzenie, jestem pewna, że książka Smart Vegan sprawdzi się świetnie jako prezent… dla KAŻDEGO! 🙂