Granola jesienna z batatem lub dynią / Autumn inspired granola with sweet potato/pumpkin!

 Przyszedł czas na jesienne, ciepłe śniadania czyt. michy kremowych owsianek, dyniowe placuszki, itp. W odstawkę na jakiś czas idą smoothies, mroźne lody bananowe, nieco rzadziej jadamy kanapki. Osobiście jestem fanką śniadań na słodko, ale oczywiście nie pogardziłabym pyszną tofucznicą z pajdą świeżego chleba na jesienno-zimowy poranek. Z tymże, nie zawsze mamy zbyt wiele czasu rano, tym bardziej gdy leniwie wstajemy z łóżka nieco później, bo za oknem jeszcze ciemno! Przychodzi z pomocą, więc pomysł na coś szybkiego, a chyba nie ma lepszego i szybszego śniadania od domowej granoli! Ta jest inspirowana jesienią, to znaczy ma w sobie wszystkie najlepsze aromatyczne przyprawy – cynamon, kardamon oraz imbir plus dla zdrowia kurkumę oraz pieprz, który wspomaga przyswojenie jej wartości odżywczych. Co więcej, możecie do jej zrobienia użyć dyni (lub jak tutaj – słodkiego ziemniaka). Nie potrzebuje też (zbędnego) dodatku oleju by była chrupiąca, a słodyczy dodaje jej mój ulubiony złocisty eliksir jakim jest syrop klonowy 🙂


Składniki (dwa duże słoje):

  • 2,5 szklanki płatków owsianych zwykłych
  • 2 szklanki preparowanego ryżu brązowego (lub biały też ok)
  • 1/2 szklanki (złotego) siemienia lnianego
  • 100g pestek dyni
  • łyżka cynamonu
  • łyżeczka kardamonu
  • 1/2 łyżki imbiru
  • łyżeczka kurkumy
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta soli (morska/Himalajska)
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • szklanka puree z słodkiego ziemniaka lub dyni
  • 1/2 szklanki syropu klonowego (można dodać więcej jeśli lubicie bardzo słodkie granole)
  • szklanka rodzynek

Batata lub dynię ugotuj do miękkości. W czasie gdy się gotuje, wymieszaj w dużej misce wszystkie suche składniki. Następnie ugotowanego batata (lub dynię) rozgnieć widelcem na gładkie puree – można też zmiksować. Połącz z syropem klonowym, a następnie dokładnie wymieszaj w wszystkimi składnikami tak aby były dokładnie pokryte. Piecz w 180-200 stopniach Celsjusza na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, sprawdzaj co 10-15 min. i przemieszaj tak by granola równomiernie się upiekła. Piecz aż stanie się złocista i chrupiąca. Ostudzić i przełóż do szczelnych słoików. Podawaj z dowolnymi dodatkami np. z ciepłym roślinnym mlekiem lub jogurtem sojowym. Smacznego!

In English

Ingredients: (2 big jars)

  • 2.5 cups of jumbo oats (regular oats)
  • 2 cups of puffed brown rice (or white is ok too)
  • 1/2 cup of (golden) flaxseed
  • 100g of pumpkin seeds
  • tablespoon of cinnamon
  • teaspoon of cardamom
  • 1/2 tablespoon of ginger
  • teaspoon of turmeric
  • pinch of black pepper
  • pinch of salt (sea / Himalayan)
  • 3/4 cup of chopped walnuts
  • cup of sweet potato or pumpkin puree
  • 1/2 cup of maple syrup (you can add more if you like your granola very sweet)
  • cup of raisins

Cook sweet potato or pumpkin until tender. While it’s cooking, mix all dry ingredients in a large bowl. Then mash the boiled sweet potato (or pumpkin) with a fork to get a smooth puree – you can also blend it. Combine with maple syrup and then mix thoroughly with all the dry ingredients so they are fully covered. Bake in 180-200 degrees Celsius on a baking tin lined with baking paper, check every 10-15 minutes. and mix so that the granola is evenly baked. Bake until golden and crispy. Cool and transfer into jars. Serve with anything you like, such as warm plant milk or soy yoghurt. Enjoy!

Inne przepisy na GRANOLE / other recipes for GRANOLA 🙂

  • Evi

    Pyszna, zdrowa i świetnie doprawiona 🙂

    • zdecydowanie! moje ulubione przyprawy, nie mogłam ich nie dodać jako jesienna nuta 🙂

  • An

    Jest obłędnie dobra! Niemała cała zniknęła jeszcze ciepła 🙂

    • super! bardzo się cieszę, że tak smakuje 🙂