Placuszki dyniowe, owsiane / Oat pumpkin pancakes.

 Moje ulubione śniadanie to zdecydowanie owsianka, ale nie ma to jak leniwy poranek z talerzem tak pysznych, jesiennych, aromatycznych placuszków dyniowych. Dynia i śliwki w głównej roli dzisiaj, swoich zapachem i smakiem przypominają nam wszystkim, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Coraz więcej ich na straganach i nie da się obok nich przejść obojętnie. Poza zajadaniem się dynią wyciągniętą prosto z piekarnika, warto zrobić z niej coś więcej, tak jak właśnie te placuszki dyniowe z mąki owsianej, czyli idealne na śniadanie. Nie może zabraknąć cynamonu, a dla zdrowia można dodać jeszcze „jajko” z nasion chia czy siemienia lnianego. Do podania karmelizowane śliwki, nieco słodyczy i ten lepki naturalny śliwkowy „syrop” niczym miód na serce (bez miodu 😉 ).


Składniki:

placuszki:

  • 80g mąki owsianej
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • łyżka nasiona chia/siemienia lnianego + 3 łyżki wody
  • łyżka dowolnego cukru/syropu
  • 2 łyżki (100g) puree z pieczonej dyni (ja zawsze robię z odmiany Hokkaido)
  • 130ml mleka roślinnego – tutaj ryżowo-kokosowe, niesłodzone

Na początek wymieszać chia lub siemię z wodą i odstawić do zgęstnienia. Następnie wszystkie suche składniki wymieszać w misce. W oddzielnej misce można wymieszać mokre lub po prostu od razu dodać je do suchych (ja zawsze tak robię) i bardzo dokładnie wszystko wymieszać. Na koniec wmieszać „jajko” z chia/siemienia. Smażyć na dobrej jakości suchej lub lekko natłuszczonej patelni (można pod przykryciem). Podawać z dowolnymi dodatkami np.śliwkowym sosem.

śliwkowy sos:

  • 2 średnie sezonowe śliwki
  • łyżka dowolnego cukru/syropu

Śliwki pokroić na drobniejsze kawałki i dusić na średnim ogniu wraz z cukrem/syropem w czasie, gdy placuszki się smażą. Podawać na wierzch placuszków.

Smacznego!

In English

Ingredients:

for pancakes:

  • 80g of oat flour
  • 1/3 teaspoon of baking soda
  • 1/2 teaspoon of baking powder
  • teaspoon of cinnamon
  • 1/2 teaspoon of ground ginger
  • tablespoon chia seeds / linseeds + 3 tablespoons of water
  • tablespoon of any sugar/syrup you like
  • 2 tablespoons (100g) of pumpkin puree (I always do it from the Hokkaido pumpkin)
  • 130ml of plant milk – here rice-coconut milk, unsweetened

Start by mixing the chia seeds or linseeds with water and set aside to thicken. Then mix all the dry ingredients in the bowl. In a separate bowl you can mix wet or just add them straight to dry (I always do that) and mix very thoroughly everything. At the end stir in chia/flax „egg”. Fry on a good quality dry or lightly greased pan (can be covered). Serve with any additives such as plum sauce.

plum sauce:

  • 2 medium seasonal plums
  • tablespoon of any sugar/syrup you like

Cut the plums into smaller chunks and simmer on medium heat with sugar / syrup while the pancakes are fried. Serve on top of pancakes.

Enjoy!