Pasta orzechowa z czerwonej soczewicy / Peanut and red lentils spread.

 Witam wszystkich w wrześniu! Nie wiem jak to się stało, że wakacje tak szybko minęły, szalenie szybko, ale zdecydowanie były jednymi z najlepszych jakie do tej pory miałam. Koniec wakacji, przede wszystkim dla uczniów, studenci jeszcze mogą trochę poleniuchować, a ja wybieram się do Polski – już w poniedziałek 🙂 Dzisiejszy wpis dedykuję właśnie m.in. dla każdego kto w poniedziałek ponownie wkroczy na szkolne korytarze. Nieco bardziej jesienne smaki, a nawet kolory. Nie wiem jak Wy, ale ja czuję nadchodzącą jesień, co zresztą widać na każdym bazarku. Niedługo powitamy najlepsze w sezonie śliwki, gruszki, dynie, jabłka, itd. Tymczasem, chcę podzielić się z Wami przepisem na pastę kanapkową z czerwonej soczewicy, z dodatkiem masła orzechowego, które zdecydowanie jest tutaj niezbędnym składnikiem. Do tego aromatyczne przyprawy i świeży czosnek oczywiście, niczym jak w hummusie. Muszę przyznać, że nie umiem się od niej oderwać, smakuje pysznie nawet wyjadana prosto ze słoika!



Składniki:

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 szklanki wody
  • 2-3 łyżki masła orzechowego
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz czarny
  • 3-4 łyżeczki sosu sojowego (tamari)
  • kopiasta łyżeczka mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • łyżeczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki imbiru

Czerwoną soczewicę ugotować w dwóch szklankach wody, do miękkości, powinna wchłonąć całą wodę. Ostudzić. Następnie zmiksować na mus z resztą składników i przełożyć do szczelnego pojemnika/słoika. Podawać z świeżym pieczywem, warzywami, itp. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

In English

Ingredients:

  • cup of red lentils
  • 2 cups of water
  • 2-3 tablespoons of peanut butter
  • 2 garlic cloves
  • black pepper
  • 3-4 teaspoons of soy sauce (tamari)
  • heaped teaspoon of red paprika
  • 1/2 teaspoon of cumin
  • teaspoon of coriander
  • 1/2 teaspoon of turmeric
  • 1/2 teaspoon of ginger

Cook red lentil in two cups of water, until they are soft, they should absorb all the water. Cool. Then blend with the rest of the ingredientss to get  smooth paste. Transfer to a sealed container / jar. Serve with fresh bread, vegetables, etc. Store in a refrigerator. Enjoy!

 

  • bardzo chętnie się częstuję i dodaję do swojej listy przepisów

  • Wspaniała pasta! A ja z kolei właśnie się pakuję i wyjeżdżam na urlop. Całe wakacje pracowałam, więc nawet nie zauważyłam kiedy zleciały 🙁

    • ja właśnie też się pakuję, dziś zaczynam mały urlop w Polsce 🙂
      udanego wypoczynku!

  • Evi

    Piękny jesienny kolor. I to połączenie smaków! 🙂

    • dziękuję, polecam i życzę smacznego! 🙂