Muffinki bananowo-migdałowe (bez glutenu, jaj, itd.) / Banana-almond muffins (gluten-,egg- free, etc.)

 Przepis na muffinki pachnące jesienią – aromatycznie cynamonowe, z szczyptą imbiru oraz kardamonu. Idealnie sprawdzą się nie tylko na deser, ale też śniadanie – są bardzo bananowe, z dodatkiem kawałków naturalnych suszonych bananów*. Słodzone cukrem kokosowym, który dodaje im nieco karmelowego posmaku. Co więcej – są bezglutenowe, zrobione z mąki gryczanej oraz migdałowej*. Muszę przyznać, że z tak świetnej jakości mąką migdałową jeszcze nie pracowałam i szczerze mogę ją Wam polecić, jest bardzo drobna, niczym zwykła biała mąka, a jednak o wiele zdrowsza i smaczniejsza. Alternatywnie można spróbować zmielić tak drobno blanszowane migdały, jednak nie jestem pewna czy efekt będzie podobny.

*Do kupienia w sklepie KoRo, wysyłka również zagraniczna 😉

Składniki (11-12 muffinek):

  • szklanka drobno zmielonej mąki migdałowej (tutaj z KoRo)
  • szklanka mąki gryczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy)
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/3-1/2 szklanki cukru kokosowego + kilka łyżeczek na wierzch muffinek
  • dojrzały banan
  • łyżka nasion chia/siemienia lnianego + 3 łyżki wody
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego
  • garść suszonych plasterków bananów

Na początek przygotuj „jajko” z chia mieszając je z wodą. Następnie w dużej misce rozgnieć banana na mus. Dodaj do niego suche składniki po czym wmieszaj mokre, bardzo dokładnie połącz używając trzepaczki lub miksera. Na koniec wmieszaj pokrojone na mniejsze kawałki plastry suszonego banana. Przełóż do formy na muffinki wyłożonej papilotkami lub silikonowymi foremkami na muffinki. Wykończ oprószając cukrem kokosowym wierzch każdej muffiny. Piecz w 180 stopniach Celsjusza do suchego patyczka, ok 25-30 min. Smacznego!

In English

Ingredients (11-12 muffins):

  • a cup of finely ground almond flour (here from KoRo)
  • a cup of buckwheat flour
  • teaspoon of baking powder (gluten-free)
  • teaspoon of cinnamon
  • 1/2 teaspoon of ginger
  • 1/2 teaspoon of cardamom
  • 1/3-1/2 cups of coconut sugar + a few teaspoons to sprinkle on the muffins
  • ripe banana
  • tablespoon chia seeds/ flaxseeds + 3 tablespoons water
  • 1.5 cups of plant milk
  • a handful of dried banana slices

Start by preparing the „egg” from the chia seeds by mixing it with water. Then in a large bowl mash the banana with a fork. Add the dry ingredients to it and stir in the wet as well, carefully combining it with a whisk or mixer. At the end stir in the sliced chunks of dried banana. Transfer to a muffin tin covered with paper or silicone muffins cases/molds. Finish with coconut sugar on top of each muffin. Bake in 180 degrees Celsius, about 25-30 minutes. Enjoy!

  • Banany i migdały – brzmi bosko!

  • Uwielbiam takie połączenia i Ty Daria chyba już się zdążyłaś zorientować! <3 Widać, że muffinki mega wilgotne, takie, jak lubię!
    Ciekawy ten sklep, który polecasz, ale znając życie, w Norwegii na pewno obciążą mnie cłem. 😉

    • właśnie nie wiem dokładnie jak to u nich z cłem wygląda, ale w każdym razie, polecam bardzo – świetne, bardzo dobrej jakości produkty 🙂
      o tak, wilgotne i mięciutkie, jedne z najlepszych jakie zrobiłam, trudno się od nich oderwać! 😀