Ciasto buraczane (bez glutenu, jaj, itd.) / Beetroot cake (gluten-,egg- free, etc.)

 Jestem pewna, że też macie takie dni, chwile, wieczory… kiedy przychodzi ochota na coś słodkiego. Tak właśnie powstał dzisiejszy przepis, zamarzyło mi się czekoladowe ciasto. Pewnie myślisz „mmm, też bym zjadł(a)”. Ja zamiast rzucać się na gotowe wypieki pełne chemii czy pochłonąć tabliczkę czekolady wolę upiec coś sama, a do tego w nieco zdrowszej a równie smacznej i satysfakcjonującej pokusy wersji. Upiekłam więc ciacho z mąki gryczanej, która zawsze świetnie sprawdza się w wypiekach, naleśnikach, plackach, itp. Dodałam do niego sporo kakao i gorzką czekoladę. I przemyciłam też warzywo, burak z czekoladą to jedna z najbardziej zgranych par jaką znam. Co więcej, nawet nie poczujecie, że jest w środku. Jako, że ciasto jest dosyć zbite i ciężkie niczym brownie to dla odmiany struktury dodałam też chrupiące kawałki orzechów włoskich. Wiele nie potrzeba do szczęścia, a zamiast rzucać się na cukier, olej i białą mąkę, zrób coś sam w domu i obiecuję, że nie pożałujesz.


Składniki:

  • szklanka startego na drobnych oczkach buraka (ugotowany)
  • szklanka mleka roślinnego
  • łyżka nasion chia / siemienia lnianego (niemielone)
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 1/2 szklanki dowolnego cukru/syropu (tutaj kokosowy)
  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy)
  • szczypta soli
  • garść orzechów włosków
  • dwa rządki gorzkiej czekolady
  • opcjonalnie: ziarna kakaowca na wierzch ciasta

W dużej misce wymieszaj ze sobą mleko, buraka, nasiona chia, kakao oraz cukier. Następnie dokładnie wmieszaj resztę składników (poza orzechami i czekoladą) – miksując lub trzepaczką. Orzechy włoskie oraz czekoladę posiekaj na drobniejsze kawałki i wmieszaj łyżką do ciasta. Ciasto jest bardzo gęste, niemalże plastyczne. Jeśli jest zbyt suche po prostu dolej trochę mleka. Przełóż je do wyłożonej papierem do pieczenia formy i ozdób ziarnem kakaowca oraz kawałkami orzechów. Piecz w 180 stopniach Celsjusza ok. 40 min., do suchego patyczka. Ostudzić i zajadaj. Smacznego!

 

In English

Ingredients:

  • cup of finely grated beetroot (cooked before)
  • cup of plant milk
  • tablespoon of chia seeds / linseed (unmilled)
  • 2 heaped tablespoons of cocoa powder
  • 1/2 cup of any sugar / syrup you like (here I used coconut sugar)
  • 1.5 cup of buckwheat flour
  • teaspoon of baking powder (gluten-free)
  • pinch of salt
  • handful of walnuts
  • two rows of dark chocolate
  • optional: cocoa nibs on the top of the cake

Mix milk, beets, chia seeds, cocoa and sugar in a large bowl. Then thoroughly stir in the rest of the ingredients (except nuts and chocolate) – use mixer or whisk. Chop the walnuts and chocolate into finer chunks and add to the dough mixing with a spoon. The cake is very dense. If it is too dry just add a little bit more milk. Transfer it to the tin lined with baking paper and decorate with cocoa nibs and nuts. Bake in 180 degrees Celsius for about 40 minutes, to a dry stick. Cool down and eat. Enjoy!

  • Sara Kołodziej

    Hej, czy można zamienić mąkę gryczaną na jakąś inną?

    • pewnie, oczywiście gryczana tutaj świetnie się sprawdza, ale możesz spróbować też z zwykłą mąką pszenną/orkiszową/owsianą (drobno zmielone) 🙂

  • Agnieszka Janiak

    Ciasto dla mnie idealne, nie mogę żyć bez buraków! ❤️