Zupa z cukinii na chłodniejsze dni / Summer squash soup for colder days.

 Też uważacie, że ciepła, aromatyczna, rozgrzewająca zupa jest najlepszym pomysłem na obiad gdy za oknem szaro, buro i ponuro? To zdecydowanie jedna z moich ulubionych opcji, by szybko się rozgrzać, a tym samym rozkoszować się czymś pysznym, sycącym i zdrowym. Micha ciepłej zupy, grube skarpety, sweter i deszcz odbijający się o powierzchnię parapetów. Brzmi trochę jesiennie, prawda? Tak naprawdę to już niedługo, a co za tym idzie – cukinie, dynie, jabłka, śliwki, itd.! Nie umiem się doczekać aż dopadnę ulubioną Hokkaido, gdy będę w Polsce. Tymczasem, cieszę się smakiem cukinii, z której można wyczarować czego tylko dusza zapragnie na wytrawnie czy słodko. Dziś jej żółta odmiana wylądowała w zupie. Zupa jest bardzo prosta, a dla mnie wyjątkowa, szczególnie dlatego, że cebula, czosnek i świeże włoskie zioła zostały mi podarowane przez właśnie włoskich znajomych, prosto z ich rodzinnego domu.

 

Składniki:

  • jedna średnia żółta cukinia
  • jeden średni ziemniak
  • jedna marchew
  • dwa ząbki czosnku
  • 1/2 średniej cebuli
  • pieprz czarny
  • łyżeczka/łyżka sosu sojowego tamari (zamiast soli)
  • łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Cukinię wydrążyć z pestek i pokroić w plastry. Piec razem z dwoma ząbkami czosnku, ok. 20-30 min. w 200 stopniach Celsjusza. W tym czasie, w garnku poddusić cebulkę. Dodać przyprawy oraz pokrojoną w kostkę marchew i ziemniaka (obrane). Dolać ok. 2 szklanek wody i gotować aż warzywa będą miękkie. Czosnek powinien być gotowy szybciej, więc wyciągnąć go, obrać i dodać do zupy. Na sam koniec wmieszać upieczoną cukinię. Doprawić sosem sojowym i pieprzem. Wszystko zmiksować – można zmiksować na krem lub też zostawić małe kawałki warzyw, tak jak widać na zdjęciu. Podawać z świeżym pieczywem i np. tahini/sezamem/pestkami dyni. Smacznego!

In English

Ingredients:

  • one medium yellow squash
  • one medium potato
  • one carrot
  • two cloves of garlic
  • 1/2 of a medium onion
  • black pepper
  • teaspoon / tablespoon of tamari soy sauce (instead of salt)
  • a teaspoon of dried rosemary
  • 1/2 teaspoon of Italian herbs
  • 1/2 teaspoon turmeric

Cut the squash into slices and get rid of the seeds inside. Bake together with two cloves of garlic, about 25-30 min. at 200 degrees Celsius. At this time, saute the onion in the saucepan. Add spices and diced carrot and potato (peeled). Add about 2 cups of water and cook until the vegetables are soft. Garlic should be ready faster, so take it out from the oven after 15 min., peel and add to the soup. At the end stir in the baked squash, no need to peel it. Season with soy sauce and pepper. Blend everything – you can blend to a cream consistency or leave with some chunks of veggies as I did. Serve with fresh bread/pita and for example tahini / sesame seeds / pumpkin seeds. Enjoy!