Omlet bez jaj, warzywny. / Vegan omelette (soy-free).

  Pomysłów na bez-jajeczne omlety tyle co wegańskich blogów i nie tylko, na wielu z nich można znaleźć przeróżne świetnie pomysły na to śniadaniowe danie. Ja dziś przedstawiam Wam własną wersję tego popularnego, bardzo jajecznego posiłku – w wersji 100% roślinnej, a co więcej, bezglutenowej oraz bez dodatku soi czyt. tofu czy mleka sojowego, które zazwyczaj królują w tego typu przepisach. Jest puszysty, ale i wilgotny tak jak typowy omlet. Do tego bogaty w warzywa, z podsmażanymi pieczarkami, cebulą, czosnkiem, z dodatkiem świeżego pomidora oraz szpinaku. Jajecznego posmaku dodaje mu sól czarna, kala namak, zaś rolę wiążącą składniki spełnia mąka z ciecierzycy oraz nasionka chia, które równie dobrze można zastąpić naszym polskim siemieniem lnianym. Często omlety przyrządza się z dodatkiem sera. W wersji wegańskiej to nie problem, wystarczy podkręcić jego smak płatkami drożdżowymi! Sami się przekonajcie, sprawdzi się idealnie na leniwe niedzielne śniadanie 😉


 

Składniki:

  • 1/2 średniej wielkości cebuli
  • ząbek czosnku
  • 4-5 średniej wielkości (brązowych) pieczarek
  • 5 łyżek mąki z ciecierzycy
  • łyżka nasion chia lub siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki (bezglutenowego) proszku do pieczenia
  • pieprz czarny
  • ok. 1/4 lub nieco mniej łyżeczki czarnej soli (kala namak)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • pomidor
  • garść świeżego młodego szpinaku
  • ok. 1/4 szklanki wody

Cebulkę, czosnek oraz pieczarki posiekać drobno i podsmażyć przed wmieszaniem do omletu. W tym czasie, w dużej misce wymieszać ze sobą suche składniki. Następnie dodać pokrojonego w kosteczkę pomidora i posiekany drobno szpinak. Po podsmażeniu/podduszeniu pieczarek z cebulą dodać je do miski wraz z wodą. Całość dokładnie wymieszać. Powinna powstać dosyć gęsta konsystencja, ale nie zbyt sucha, w razie czego dolać odrobinę wody. Odstawić i rozgrzać patelnię wraz z odrobiną oleju lub bez, w zależności od jakości powierzchni patelni, którą używacie. Masę na omlet rozsmarować na patelni, jak widać na zdjęciu, mój był dosyć gruby. Smażyć na jednej stronie ok. 5-8 min. pod przykryciem, przewrócić gdy góra się zetnie. Smażyć jeszcze 2-3 min. Podawać z dowolnymi dodatkami. Np. musztardą, ketchupem, tahini, sosem czosnkowym/koperkowym z jogurtu sojowego, itp. Smacznego!

 

In English

Ingredients:

  • 1/2 of a medium size onion
  • clove of garlic
  • 4-5 medium sized (chesnut) mushrooms
  • 5 tablespoons of chickpea flour
  • tablespoon of chia or flax seeds
  • 1/2 teaspoon of (gluten-free) baking powder
  • black pepper
  • about 1/4 (or less) teaspoon of black salt (kala namak)
  • 1/2 teaspoon of turmeric
  • tomato
  • a handful of fresh young spinach
  • about 1/4 cup of water

Chop finely onion, garlic and mushrooms, fry/saute them before stirring into the omelette. At this time, in a large bowl mix dry ingredients together. Then add the diced ​tomato and finely chopped spinach. After frying the mushrooms with onion, add them to the bowl, together with water. Mix everything thoroughly. It should have quite thick consistency, but not too dry, you can always add a bit more water. Set aside and heat the pan with a touch of oil or without, depending on the quality of the surface of the pan you use. Spread the omelette batter on the pan, as shown in the picture, my was quite thick. Fry on one side approx. 5-8 min. under cover, turn to the other side when the top is cooked. Fry another 2-3 minutes. Serve with any additives. E.g. with mustard, ketchup, tahini, garlic / dill sauce from soy yoghurt, etc. Enjoy!

 

Mąkę z ciecierzycy możecie zakupić w sklepie Kuchnie Świata 🙂

 

  • Jakie to proste! Omlety uwielbiałam i przyznam, że trochę za nimi tęskniłam, więc na pewno wypróbuję 🙂

  • Evi

    Wygląda pysznie i ma bardzo apetyczne wnętrze 🙂

    • dziękuję! i też tak smakuje 🙂

  • Ania

    A co to takie pomarańczowe obok omleta 😉 ?

    • jeśli chodzi o to „coś” w sosjerce/dipówce to musztarda 🙂