Ciasto banan-cytryna-mak (bez glutenu) / Banana-lemon-poppy seeds cake (GF)

  Znacie połączenie maku z cytrynową nutą? Uwielbiam… a mak z kokosem to mój kolejny faworyt. Tym razem te wszystkie smaki połączyłam ze sobą, tworząc pyszne trio ukryte w słodkim cieście bananowym. Jest wilgotne, naturalnie słodkie, rozpływa się w ustach. Co więcej, nie ma w nim glutenu ani oleju, a nadal smakuje świetnie! Upieczone od serca, by podzielić się z bliską osobą – przyjaciółka czy przyjaciel, a może rodzina? Jestem pewna, że ucieszą się na samą myśl o tym cieście. Smacznego 🙂


Składniki:

  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 2 szklanki mąki bezglutenowej (tutaj mieszanka ryżowej, ziemniaczanej, z tapioki, kukurydzianej oraz gryczanej -> klik)
  • łyżeczka (bezglutenowego) proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki maku
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego (lub inny cukier / syrop)
  • skórka z jednej cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • szklanka mleka kokosowo-ryżowego
  • wiórki kokosowe na wierzch ciasta

W dużej misce rozgnieść na mus 1,5 banana. Dodać resztę składników i bardzo dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką (można też użyć miksera). Ciasto przełożyć do natłuszczonej i delikatnie wysypanej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy, na wierzch ułożyć plasterki z pozostałej połówki banana i posypać wiórkami kokosowymi. Piec w 175/180 stopniach Celsjusza ok. 40 min. Ostudzić i podawać. Smacznego!

In English

Ingredients:

  • 2 very ripe bananas
  • 2 cups of gluten-free flour (here a mixture of rice, potato, tapioca, corn and buckwheat -> click)
  • teaspoon of (gluten-free) baking powder
  • 1/2 cup of poppy seeds
  • 1/2 cup of coconut sugar (or other sugar / syrup)
  • zest from one lemon
  • juice from half of a lemon
  • a cup of rice-coconut milk
  • desiccated coconut for the top of the cake

In a large bowl mash banan with a fork. Then add the rest of the ingredients and mix thoroughly, preferably a whisk (you can also use a mixer). Place the dough in a greased and gently sprinkled with flour (or lined with baking sheet) tin, top with the slices of the remaining half banana and sprinkle with coconut. Bake at 175/180 degrees Celsius approximately 40 min. Cool and serve. Enjoy!

 

  • Lucie Elizabeth

    banana bread is my favourite comfort food!

    luciemcadams.com

    • yes, definitely! and this is one of my favourite versions 🙂

  • Evi

    Uwielbiam i cytrynę z kokosem, i cytrynę z makiem. Brzmi i wygląda doskonale 🙂

  • Agnieszka Janiak

    Oj, to ja bym musiała upiec przynajmniej 2 blaszki! 😉 To trio ubóstwiam! Mimo że mak kojarzy mi się najbardziej z Bożym Narodzeniem, to i tak zajadam się nim prze cały rok haha. 😀

  • Dzięki za przepis! Wygląda obłędnie!!!

    • to ja dziękuję 🙂 pozdrawiam i smacznego!

  • Maria Kropiniewicz

    Piękny zakalec <3 Uwielbiam je! 🙂 Przepis brzmi jakby miał odrobinę za dużo 'mleka' w sobie, może tu banan pogrzebany?

    • nie do końca zakalec, ciasto jest po prostu mokre, struktura głównie ze względu na użyte mąki.
      gdybym dodała mniej mleka byłoby zbyt suche 😉 ale oczywiście możesz spróbować zmodyfikować przepis.

  • Patrycja W

    gdzie można nabyć tą mieszankę mąk lub czy można zastąpić ją np samą mąka jaglaną?

    • mąkę kupiłam w UK niestety, więc nie jestem pewna gdzie można ją znaleźć w Polsce. ale jest to mieszanka mąk bezglutenowych, więc najlepiej zastąpić właśnie mieszanką gryczanej, ryżowej i jakieś skrobiowej np. trochę kukurydzianej czy ziemniaczanej 😉 jaglaną też może dodać, ale nie tak by zastąpić w całości tylko jaglaną.
      w razie czego pisz jeszcze, chętnie doradzę 🙂