Ciasto banan-cytryna-mak (bez glutenu) / Banana-lemon-poppy seeds cake (GF)

  Znacie połączenie maku z cytrynową nutą? Uwielbiam… a mak z kokosem to mój kolejny faworyt. Tym razem te wszystkie smaki połączyłam ze sobą, tworząc pyszne trio ukryte w słodkim cieście bananowym. Jest wilgotne, naturalnie słodkie, rozpływa się w ustach. Co więcej, nie ma w nim glutenu ani oleju, a nadal smakuje świetnie! Upieczone od serca, by podzielić się z bliską osobą – przyjaciółka czy przyjaciel, a może rodzina? Jestem pewna, że ucieszą się na samą myśl o tym cieście. Smacznego 🙂


Składniki:

  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 2 szklanki mąki bezglutenowej (tutaj mieszanka ryżowej, ziemniaczanej, z tapioki, kukurydzianej oraz gryczanej -> klik)
  • łyżeczka (bezglutenowego) proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki maku
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego (lub inny cukier / syrop)
  • skórka z jednej cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • szklanka mleka kokosowo-ryżowego
  • wiórki kokosowe na wierzch ciasta

W dużej misce rozgnieść na mus 1,5 banana. Dodać resztę składników i bardzo dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką (można też użyć miksera). Ciasto przełożyć do natłuszczonej i delikatnie wysypanej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy, na wierzch ułożyć plasterki z pozostałej połówki banana i posypać wiórkami kokosowymi. Piec w 175/180 stopniach Celsjusza ok. 40 min. Ostudzić i podawać. Smacznego!

In English

Ingredients:

  • 2 very ripe bananas
  • 2 cups of gluten-free flour (here a mixture of rice, potato, tapioca, corn and buckwheat -> click)
  • teaspoon of (gluten-free) baking powder
  • 1/2 cup of poppy seeds
  • 1/2 cup of coconut sugar (or other sugar / syrup)
  • zest from one lemon
  • juice from half of a lemon
  • a cup of rice-coconut milk
  • desiccated coconut for the top of the cake

In a large bowl mash banan with a fork. Then add the rest of the ingredients and mix thoroughly, preferably a whisk (you can also use a mixer). Place the dough in a greased and gently sprinkled with flour (or lined with baking sheet) tin, top with the slices of the remaining half banana and sprinkle with coconut. Bake at 175/180 degrees Celsius approximately 40 min. Cool and serve. Enjoy!