Burger w indyjskim klimacie / Indian style burger (VEGAN!)

 Witam kochani! Dziś wpis w nieco innych klimatach, a tym samym gościnny. Po pierwsze, odbiega trochę od mojego aktualnego miejsca pobytu, bo nie będzie o Chinach, a raczej o indyjskich smakach, a po drugie, przepis przygotowała dla Was moja kochana przyjaciółka Amber. Jest to burger z ziemniaków, ciecierzycy oraz grochu doprawiony indyjskimi przyprawami, m.in. masala oraz curry. Ja osobiście uwielbiam burgery od Krowarzywa, pewnie większość wegan z Polski i nie tylko dobrze zna to miejsce. Jednak nic nie zastąpi domowego burgera, a co więcej, z smakami można kombinować nieskończenie. Indyjskie klimaty zdecydowanie w moim guście 🙂

Cytując Amber:

Burger z ziemniaków, ciecierzycy oraz grochu z chutneyem z mango oraz smażoną cebulką

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (około 1 1/4 szklanki).
  • 1/2 szklanki żółtego groszeku (namoczony w ciepłej wodzie przez 20 minut).
  • 1 posiekana czerwona cebula
  • 1 poskrojony w kostkę ziemniak
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki nasion kminu.
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 2 łyżki Tandoori Masala Barbecue Powder
  • 1/2 łyżeczki mielonego chilli, w płatkach
  • 1 łyżeczka suszonych liści kolendry.
  • 1 listek limonki Kaffir
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej zmieszane z 1/4 szklanki wody.
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/4 szklanki mrożonego groszku

Smażona cebula:

  • 1 duża cebula pokrojona w plastry
  • 1 łyżeczka suszonych liści kolendry
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej zmieszane z 1/4 szklanki wody.
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

Podsmaż w garnku cebulkę z jedną łyżką margaryny wegańskiej, nasionami kminu, nasionami gorczycy i czosnkiem przez 2 minuty. Dodaj okrojone ziemniaki i podsmażać przez 3 minuty, mieszając regularnie. Ciecierzycę i żółty groszek przełóż do garnka i dodaj 2 filiżanki wody. Gotuj przez 10 minut z pokrywką, od czasu do czasu mieszając. Odcedź wodę i dodaj 1/2 szklanki wody do garnka z ziemniakami. Dodaj również liść limonki Kaffir, sól, pieprz, curry, przyprawę masala, kurkumę, suszone chilli i suszoną kolendrę , gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Zdejmij pokrywkę, dodaj mieszaninę mąki kukurydzianej z wodą i wymieszaj. Dodaj groszek i gotuj na małym ogniu przez 5 minut, mieszając w miarę potrzeb, dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia, a następnie podziel masę na 4 i uformuj z niej burgery. Umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz w 190 stopniach Celsjusza przez ok. 30 minut, aż burgery będą lekko brązowe i zwarte. W dużej misce połącz cebulę z przyprawami, tak by była całkowicie pokryta. Dodaj mieszankę wody z mąką kukurydzianą i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego na patelni i smaż cebulkę aż do będzie złocista. Podawaj burgery na pełnoziarnistej bułce z szpinakiem, chutneyem z mango, zwieńczone podsmażoną cebulą. Smacznego!

Hello everyone! Today’s post is in slightly different vibes and with a guest recipe. First of all, it is a little different from my current place of stay, because it will not be about China, but rather about some yummy Indian flavors, and secondly, the recipe has been prepared for you by my lovely (and the best!) friend Amber. It’s a burger from potatoes, chickpeas and peas seasoned with Indian spices, tandoori masala and curry. I personally love burgers from Krowarzywa, vegan burger place in PL, probably most vegans from Poland and not only know that place very well. However, nothing will replace a home-made burger and what is more, you can choose whichever flavour and topping you want. Indian vibes are definitely in my taste 🙂

English version

Indian Spiced Potato, Chickpea and Split Pea Burgers with Mango Chutney and Onion Fritters

Ingredients:

  • 1 Can Chickpeas (around 1 1/4 Cup).
  • 1/2 Cup Yellow Split Peas (Soaked in warm water for 20 minutes).
  • 1 Red Onion Diced. 1 Large Potato Diced.
  • 2 Cloves of Garlic Crushed.
  • 2 Tsp Cumin Seeds.
  • 1 Tsp Mustard Seeds.
  • 1 Tbsp Curry Powder.
  • 2 Tbsp Masala Barbecue Powder.
  • 1/2 Tsp Crushed Dried Chillies.
  • 1 Tsp Dried Coriander Leaf.
  • 1 Kaffir Lime Leaf.
  • 2 Tbsp Cornflour mixed with 1/4 Cup of Water.
  • Pinch of Salt & Pepper.
  • 1/4 Cup Frozen Garden Peas.
  • Onion Fritters:
  • 1 Large Onion Cut into Half Moon Slices.
  • 1 Tsp Dried Coriander Leaf.
  • 3 Tbsp Cornflour mixed with 1/4 Cup of Water.
  • 1/3 Tsp Turmeric.
  • 1/4 Tsp of Cayenne Pepper.

Cook the onions in 1tsp of vegan margarine, with the cumin seeds, mustard seeds, and garlic, for 2 minutes in a saucepan.Place the potato in the saucepan with the garlic and onion, and cook for 3 minutes, stirring regularly. Add the chickpeas and yellow split peas to the saucepan, and add 2 Cups of Water. Simmer for 10 minutes with the lid on, stirring occasionally. Drain the water, and add 1/2 Cup of Water to the saucepan with the potato mixture.Add the Kaffir leaf, Salt, Pepper, Curry Powder, Masala Barbecue Powder, Turmeric, Crushed Dried Chillies, and Dried Coriander Leaf to the mixture and simmer for 5 minutes. Remove lid, and add the Cornflour Mixture and stir. Add the garden peas, and simmer on a low heat for 5 minutes, stirring when needed, season with salt and pepper to taste.Wait for mixture to cool, and shape into 4 even sized burgers.Place on a baking tray sprayed with oil, and cook on 190C for 30 minutes, until browned and slightly firmer. In a large bowl combine the Onion with the Seasonings, until well coated. Add the Cornflour Mixture, and stir until coated.Heat 1 Tbsp of Rapeseed Oil in a pan, and place Tbsp of the mixture in the pan, and cook each bit until golden. Final Touches: Serve the Burgers on a Wholemeal Bun with Spinach, Mango Chutney, and topped with the Onion Fritters. Absolutely delicious!

You can find this and other recipes on Amber’s website as well 🙂

Przyprawy użyte w przepisie możecie zakupić w sklepie Kuchnie Świata.