Zdrowa „pizza” z ciecierzycy / Healthy „pizza” with chickpea base.

 Ktoś ma ochotę na pizzę? Ja muszę przyznać, że po prostu UWIELBIAM, odkąd mam u siebie w mieście zdecydowanie najlepszą wegańską pizzerię w jakiej byłam. Smaku pizzy prosto od Włocha nic nie przebije, wcale nie potrzeba na niej tony sera czy mięsa, a do tego zawsze można te dodatki stworzyć w roślinnej wersji.

 Za to w domu można przygotować coś odmiennego, zdrowszego i równie pysznego! Pizza na spodzie z ciecierzycy została moim ulubionym faworytem. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, spód chrupki i aromatyczny – musicie to spróbować!, a dodatki jakie tylko dusza zapragnie. Polecam kombinacje smakową ze zdjęcia – sos pomidorowy z dużą ilością bazylii, cukinia, pomidory, świeży czosnek, brązowe pieczarki. Żeby było jeszcze zdrowiej -> najlepiej podawać z sałatką 😉 I warto też przygotować jakiś sos np. czosnkowy z jogurtu sojowego czy pesto z bazylii.

Składniki (2 porcje):

ciasto*:

  • 1 (kopiasta) szklanka mąki z ciecierzycy 
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli (morska/Himalajska)
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki wody (w razie konieczności dolać, 2-3 łyżki)
  • sok z połowy cytryny

sos pomidorowy:

  • szklanka passaty pomidorowej
  • łyżka suszonej bazylii
  • sos sojowy
  • łyżeczka cukru kokosowego
  • pieprz

Dodatki: cukinia, pomidor, czosnek i brązowe pieczarki

Mąkę z ciecierzycy na początek podprażyć na patelni co uwydatni jej smak. Ostudzić i wymieszać z resztą suchych składników. Następnie dolać wodę i sok z cytryny. Bardzo dokładnie wymieszać. Powinna wyjść gęsta, lepka masa, dająca rozsmarować się łyżkę. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarować ciasto na kształt pizzy, grubość ok. 1 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 min. aż wierzch się zarumieni. Kiedy pizza się piecze, wymieszać składniki na sos i pokroić dowolne dodatki, warzywa, itp., które położymy na wierzch pizzy. Gdy spód się podpiecze, wysmarować go sosem oraz ułożyć dowolne dodatki. Piec jeszcze ok. 10 min. i gotowe! Smacznego!

In English

Ingredients (2 servings):

for the base*:

  • 1 (heaped) cup of chickpea flour
  • 2 tablespoons of buckwheat flour
  • teaspoon of ground sweet red paprika
  • 1/2 teaspoon of turmeric
  • 1/2 teaspoon of salt (sea salt or Himalayan)
  • 2 tablespoons of ground flaxseed
  • 1/2 teaspoon of baking powder
  • 1/4 teaspoon of baking soda
  • 3/4 cup of water (if necessary add 2-3 tablespoons)
  • juice from half a lemon

tomato sauce:

  • cup of tomato passata
  • tablespoon of dried basil
  • soy sauce
  • teaspoon of coconut sugar
  • black pepper

Toppings – zucchini, tomato, garlic and chesnut mushrooms

To start toast the chickpea flour in the pan for few minutes, which will enhance its taste. Cool down and mix with the rest of the dry ingredients. Then add water and lemon juice. Mix very well. It should come out as a thick, sticky dough, easy to spread -> Spread the dough into round pizza-shape, about 1 cm thick on the tin with baking paper. Put in the preheated oven for approx. 15-20 min. Until the top is gloden-brown. While the pizza is baking, mix the ingredients for the sauce and cut vegetables, that you want to put on the top of the pizza, into slices, etc. When the base is baked, top it with sauce and veggies. Put again in the oven for another 10 min. and ready! Enjoy!

Mąkę z ciecierzycy możecie zakupić w sklepie Kuchnie Świata.

*Inspiracja do przepisu

  • Tyle razy miałem ją zrobić… Trzeba się w końcu za to wziąć 🙂

    • polecam, mega prosta i bardzooo smaczna 🙂

  • Ta pizza wygląda świetnie!
    Próbowałam już wersji z mąki gryczanej oraz z polenty, ale szczerze mówiąc nie przypadły mi do gustu 🙁
    Czas na wersję ciecierzycową 🙂 Czuję, że tym razem to będzie strzał w 10 🙂

    • ekstra! dziękuję i smacznego 🙂 pochwal się potem jak wyszło!

  • Agnieszka Janiak

    Uwielbiam wielość zastosowań tej mąki! 🙂

  • Będę musiała zrobić, bo wygląda przepysznie, a do tego bardzo podoba mi się skład ciasta 🙂
    Jutro kupię mąkę z ciecierzycy ;))

  • Ema

    A czy może być jakaś inna mąka zamiast tej gryczanej?? Na przykład ryżowa lub po prostu zmielone płatki owsiane?
    PS wygląda bosko! 😉

    • tak, możesz 😉
      smacznego i dziękuję! 🙂

  • Evi

    Ależ wygląda pysznie! 🙂