Sushi – pieczone warzywa oraz tempeh / Sushi – baked vegetables and tempeh.

 Lato nadciąga wielkimi krokami. Często po prostu nie chcę nam się gotować, a tym bardziej jadać gorących potraw, kiedy otacza nas wszechobecny gorąc. Dziś zatem proponuję sushi, do wykonania którego będziecie musieli włączyć piekarnik tylko na 15-20 min., a przy gotowaniu ryżu nie trzeba stać zbyt długo nad garnkiem. Nawet jeśli, jest tego warte. Przyznam, że to moje drugie sushi w życiu jakie zrobiłam, pierwsze podejście znajdziecie również na blogu – tutaj. Tym razem postawiłam na nieco mniej tradycyjne dodatki, a więc pieczone warzywa oraz mój ulubiony tempeh (zdecydowanie wygrywa z tofu!). Zaś zamiast sosu sojowego – sos orzechowy! Jak można się domyślić, jestem jego fanką, bo już tyle razy pojawił się podobny na blogu. Ale cóż się dziwić, kiedy smakuje tak dobrze. Wszystko kojarzy mi się z azjatycką nutą, innymi słowy łączę nieco japońskiej tradycji z tajskimi smakami. Zamiast ryżu do sushi, użyłam ryżu jaśminowego i oczywiście, nie mogło zabraknąć orzeszków (przepis w poprzednim wpisie), które akcentują klimat tego dania i oczywiście dodają nieco chrupkości.



Składniki (2 rolki):

do ryżu:

  • łyżka octu ryżowego (nie polecam używać innego)
  • łyżeczka cukru kokosowego
  • ¼ łyżeczki soli (morska lub Himalajska)

warzywa i temeph do sushi:

  • ¼ czerwonej papryki
  • ¼ żółtej papryki
  • ½ średniej cukinii
  • 1/3 kostki tempehu (ok. 70 g)
  • pieprz czarny
  • słodka czerwona papryka
  • kurkuma
  • mielona kolendra
  • sos sojowy tamari
  • dodatkowo: świeży szpinak

sos orzechowy:

  • łyżka masła orzechowego (gładkie, 100% orzechów)
  • łyżka sosu sojowego tamari
  • łyżka syropu daktylowego
  • sok z połówki cytryny
  • ¼ szklanki ciepłej* wody (*ułatwia to wymieszanie sosu)
  • wędzona lub zwykła czerwona papryka
  • pieprz czarny
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru (lub kawałek imbiru – zetrzeć)
  • kurkuma

Sposób przygotowania sushi znajdziecie również w poprzednim przepisie – klik. Warzywa oraz tempeh pokroić w podłużne paski i obtoczyć w przyprawach i sosie sojowym. Piec na papierze do pieczenia do 20 min. w 200 stopniach Celsjusza. Ostudzony i wymieszany z octem, cukrem i solą ryż podzielić na dwie części, a następnie przełożyć na przygotowane glony nori. Ułożyć na środku nieco świeżego szpinaku, upieczona warzywa oraz temepeh. Zawinąć rolką, dokładnie dociskając by nie była zbyt luźna i odstawić. Powtórzyć kolejno z następną rolką. Ostrym nożem pokroić rolki na kawałki ok. 2 cm. Przełożyć na talerz i podawać z sosem, który przygotować po prostu poprzez wymieszanie wszystkim składników. Smacznego!

In English

Ingredients (2 rolls):

  • 5 tablespoons of jasmine rice (Pandan)
  • cup of water
  • 2 nori sheets

for the rice:

  • a spoonful of rice vinegar (I do not recommend using another)
  • a teaspoon of coconut sugar
  • ¼ teaspoon of salt (sea or Himalayan)

vegetables and temeph to sushi:

  • ¼ of red pepper
  • ¼ of yellow peppers
  • ½ of the medium size zucchini
  • 1/3 of cube of tempeh (about 70 g)
  • black pepper
  • sweet red paprika
  • turmeric
  • ground coriander
  • Tamari soy sauce
  • in addition: fresh spinach

peanut sauce:

  • tbsp of peanut butter (smooth, 100% nuts)
  • tbsp of tamari soy sauce
  • tbsp of date syrup
  • juice from half a lemon
  • ¼ cup of warm water * (this facilitates the mixing of sauce)
  • smoked or regular red paprika
  • black pepper
  • 1/3 teaspoon of ground ginger (or a piece of fresh ginger – grate)
  • turmeric

You can find some instructions how to prepare sushi in my previous recipe as well – click. Cut the vegetables and tempeh into longs strips and cover with spices and soy sauce. Bake on baking paper for up to 20 min. at 200 degrees Celsius. Cook the rice, then mix with vinegar, sugar and salt and leave to cool (it’s better to do this an hour or two before preparing sushi). Divide the rice into two parts and spread on your nori sheets. Place some fresh spinach, baked vegetables and temepeh in the middle, but slightly closer to you. Wrap the roll, carefully pressing it and set aside. Repeat successively with the next roll. Cut the roll with sharp knife into pieces of about 2 cm. Put on a plate and serve with a sauce that you just prepare by mixing all the sauce ingredients. Enjoy!

Podlinkowane produkty przekierują Was do sklepu Kuchnie Świata, gdzie zdecydowanie polecam zaopatrywać się w dobrej jakości, autentyczne produkty z różnych zakątków świata.

  • Wieki sama nie robiłam sushi! Twoja wersja wygląda przepysznie 🙂 Muszę kiedys spróbować sushi z sosem orzechowym…

    • polecam! wszystko z orzechowym jest pyszne hehe 😀