Prosty makaron z warzywami i orzeszkami / Easy noodles with veggies and peanuts.

 Też tak często macie, że po prostu jedyne o czym marzycie to coś prostego, szybkiego, a zarazem smacznego na obiad? Ja bardzo często, a szczególnie teraz, w okresie nauki do egzaminu. Dziś kolejny przepis z serii właśnie tych prostych i łatwych w wykonaniu, bo to właśnie one wygrywają w mojej kuchni na porządku dziennym. Tym razem przygotowałam makaron (gryczany z słodkimi ziemniakami – o taki) z pieczoną cukinią oraz paprykami, podsmażanymi pieczarkami, ciecierzycą i aromatycznymi przyprawami. Po raz pierwszy w kuchni użyłam też liści limonki Kaffir i nie ostatni! Przyprawa ta jest jednym z głównych składników curry i zdecydowanie użyję ją w ten sposób, ale jak to ja, chciałam spróbować czegoś innego i przyprawiłam nią warzywa.To danie kojarzy mi się z słynnym stir-fry, więc dlaczego by nie dodać czegoś azjatyckiego!? Powiem Wam, że było warto, a potrawa nabrała jeszcze ciekawszego smaku! Makaron podałam wraz z sałatką* i świeżym ogórkiem, jeszcze zdrowiej, sezonowo i lokalnie 🙂 Całość zaś zwieńczyłam chrupiącymi orzeszkami ziemnymi w przyprawach, na które przepis również znajdziecie na dole.


Składniki (1 porcja):

  • porcja ulubionego makaronu
  • 1/2 cukinii
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/4 żółtej papryki
  • 2 duże (brązowe) pieczarki
  • ząbek czosnku
  • ok. 1/3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • czerwona papryka (słodka lub ostra)
  • imbir
  • pieprz czarny
  • sos sojowy tamari
  • kurkuma
  • mielona kolendra
  • szczypta liści limonki Kaffir
  • sok z 1/2 cytryny

chrupiące orzeszki*:

  • ok. 1/2 szklanki surowych orzeszków ziemnych
  • sos sojowy tamari
  • kurkuma
  • papryka (wędzona/słodka/ostra)
  • pieprz
  • opcjonalnie: inne ulubione przyprawy

Na początek, przygotować orzeszki oraz warzywa do pieczenia. W misce wymieszać orzeszki z przyprawami i sosem tamari. Przełożyć na papier do pieczenia. W tej samej misce wymieszać z tymi samymi przyprawami co orzeszki i sosem sojowym, pokrojoną w kostkę cukinię oraz papryki. Przełożyć również na papier do pieczenia. Piec. ok. 20 min. w 200 stopniach Celsjusza (uważać by nie przypalić orzeszków!). W czasie gdy warzywa się piekę, na patelni rozgrzać 1/4 szklanki wody (lub olej jeśli używacie) i poddusić pokrojone w plastry pieczarki oraz posiekany czosnek. Dodać przyprawy i cytrynę wraz z liśćmi limonki Kaffir. W osobnym garnku zacząć gotować makaron. Gdy pieczarki już wystarczająco się podduszą/podsmażą, dodać również ciecierzycę. Następnie wmieszać upieczoną cukinię i papryki. Na sam koniec, całość wymieszać z makaron, lekko podsmażając. Podawać z orzeszkami i innymi dowolnymi dodatkami np. sosem z masła orzechowego lub tahini. Smacznego!

*na kilka porcji, poza dodatkiem do dania, polecam jako słona przekąska 😉

In English

Ingredients (1 serving):

  • a portion of your favorite noodles
  • 1/2 of a zucchini
  • 1/4 of red pepper
  • 1/4 of yellow pepper
  • 2 large (brown) mushrooms
  • clove of garlic
  • about 1/3 cup of cooked chickpeas
  • red paprika (sweet or spicy)
  • ginger
  • black pepper
  • Tamari soy sauce
  • turmeric
  • ground coriander
  • a pinch of ground Kaffir lime leaves
  • lemon juice

for crunchy nuts*:

  • about 1/2 cup of raw peanuts
  • Tamari soy sauce
  • turmeric
  • paprika (smoked / sweet / spicy)
  • black pepper
  • optional: other favorite spices

At the beginning, prepare the peanuts and vegetables for baking. Mix in a bowl with the spices and tamari sauce. Transfer to baking paper. In the same bowl mix chopped zucchini and pepper with the same spices as peanuts and soy sauce. Also put on the baking paper. Bake for about 20 min. at 200 degrees Celsius ( be careful! do not burn the peanuts). While the vegetables are baking, heat the 1/4 cup of water (or oil if you use it) in a pan, add sliced ​​mushrooms and chopped garlic. Mix with spices, lemon juice and Kaffir lime leaves. In a separate pot start to cook pasta. When the mushrooms are soft, add chickpeas. Then stir in the baked zucchini and peppers. At the end, mix together with the pasta, slightly fry for few min. Serve with peanuts and other toppings such as peanut butter sauce or tahini. Enjoy!

*few portions, I recommend it as a salty snack as well 😉

Surowe orzeszki ziemne oraz sproszkowane liście limonki Kaffir znajdziecie w sklepie Kuchnie Świata 😉

  • Agnieszka Janiak

    Uwielbiam orzeszki ziemne w curry, nic tak cudownie nie chrupie! 🙂 Podanie z orzeźwiającą sałatką i ogórkiem jest świetnym rozwiązaniem. 😀

  • Patrycja Jamróz

    wygląda przepyszne <3
    roslinnygaj.blogspot.com