Placuszki obiadowe – szybkie, proste, zdrowe! / Veggies pancakes – quick, easy and healthy!

 Piszę dziś do Was wraz z pomysłem na szybki, zdrowy i pożywny obiad. Zamiast jak zwykle wrzucać wszystkie warzywa na patelnie i podawać wraz z kaszą i strączkami, czasem warto jednak być jeszcze bardziej kreatywnym w kuchni i stworzyć z tych samych składników zupełnie inne danie. Tak powstały moje placuszki obiadowe. Znajdziecie tutaj istotne dla naszego organizmu składniki odżywcze. Nie brakuje w nich zboża (płatki owsiane), strączków (czarna fasola), ziaren i pestek (słonecznik oraz pestki dyni), warzyw (pieczarki, kukurydza, groszek), aromatycznych przypraw i zdrowych tłuszczy. Idealnie komponują się po prostu z dodatkiem sałaty i kiełków, a jeszcze lepiej smakują oblane tahini (zmielonymi ziarnami sezamu, aka masło sezamowe).


Składniki (1 duża lub 2 mniejsze porcej)

  • 4 łyżki zwykłych płatków owsianych
  • łyżka nasion chia
  • łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 4 łyżki ugotowanej czarnej fasoli
  • pieprz czarny
  • różowa sól Himalajska lub sos sojowy tamari
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • ok. 1/3 szklanki kukurydzy (mrożona)
  • ok. 1/3 szklanki zielonego groszku (również mrożony)
  • 2-3 brązowe pieczarki
  • łyżeczka ziaren słonecznika
  • łyżeczka pestek dyni

Na początek wymieszać w misce płatki owsiane, chia i przyprawy. Zalać ciepłą wodą ponad powierzchnię płatków, odstawić na 5-10 min. Następnie dodać fasolę i delikatnie rozgnieść ją widelcem. W rondelku rozmrozić kukurydzę oraz groszek, podgrzewając (na średnim ogniu) wraz z startymi na tarce pieczarkami – nie potrzeba tutaj wody ani oleju. Warzywa przełożyć do miski wraz z płatkami i fasolą, dokładnie wymieszać, dodając jeszcze słonecznik, dynię oraz zmielone siemię lniane. Odstawić aż masa zgęstnieję i nabierze jeszcze intensywniejszego aromatu. Placuszki smażyć na dobrej jakiś suchej patelni (lub delikatnie natłuszczone/można tez upiec w piekarniku), ok. jedna spora łyżka na jednego placka. Bez obaw, masa jest bardzo gęsta, warto uformować ją dłońmi/łyżką na patelni. Najlepiej smażyć na średnim ogniu, a do tego pod przykryciem, tak by placuszki nie były surowe w środku. Podawać z dowolnymi dodatkami, np. tahini, musztardą, domowym ketchupem, itp. Smacznego!

In English

Ingredients (1 big or two smaller servings):

  • 4 tablespoons of jumbo oat flakes
  • tablespoon of chia seeds
  • tablespoon of ground flax seeds
  • 4 tablespoons of (cooked) black beans
  • black pepper
  • pink Himalayan salt or tamari soy sauce
  • 1/4 teaspoon of turmeric
  • teaspoon of smoked paprika
  • 1/2 teaspoon of ground coriander
  • 1/3 teaspoon of cuminu
  • about 1/3 cup of corn (frozen)
  • about 1/3 cup green peas (also frozen)
  • 2-3 chesnut mushrooms
  • teaspoon of sunflower seeds
  • teaspoon of pumpkin seeds

First of all, mix in a bowl oats, chia seeds and spices. Pour hot water over the surface of oats, set aside for 5-10 minutes. Then add the beans and gently crush them with a fork. In the saucepan defreeze the corn and peas, heating up (medium heat) with mushrooms grated on the grater – no need for water or oil. Place the vegetables in a bowl with the oats and beans, mix well, add sunflower seeds, pumpkin seeds and ground flax seeds. Set aside until the mass thickens and gain even more aroma from the spices. Fry the pancakes on a good quality dry pan (or gently greased / you can also bake them in the oven), about one large spoon per pancakes. No worries, the mass is very dense, you should shape it with your hands or spoon in a pan. It’s best to fry it on medium heat and cover so that the pancakes are not raw inside. Serve with any side like salad and sauces e.g. tahini, mustard, homemade ketchup, etc. Enjoy!

_______________________________________________________________________________________________________________

Dziś również ostatni wpis z serii ciekawostek i informacji o ochronie środowiska i weganizmie. Już 14 MAJA, czyli dokładnie za 3 dni ukarze się film pt: „Punkt krytyczny – Energia odNowa”. Poruszy on m.in. ten temat jak i inne związane z ochroną środowiska, np. wpływ jedzenia mięsa oraz innych produktów odzwierzęcych na naszą planetę. Jest to część projektu Energia odNowa. Na stronie projektu – > Energia odNowa, możecie znaleźć wiele istotnych informacji, dlaczego musimy działać, jak również więcej o samym projekcie, filmie, itp.

Jeśli staramy się ograniczyć jeżdżenie samochodem, ograniczyć ilość zużywanej wody, którą marnujemy lub stajemy się bardziej „energooszczędni” i ogólnie zmniejszamy nasz wpływ na środowisko naturalne, musimy również zbadać o najważniejszy czynnik naszego osobistego śladu na środowisko, to co jemy ma ogromne znaczenie! (źródło)

Premiera filmu odbędzie się w weekend otwarcia festiwalu Millennium Docs Against Gravity w Warszawie. Roadshow, czyli pokaz filmu „Punkt krytyczny – Energia odNowa” będzie miała miejsce w ośmiu polskich miastach: Krakowie, Bydgoszczy, Gdańsku, Gdyni, Szczecinie, Katowicach, Łodzi, Lublinie i dwóch za granicą: Berlinie oraz Brukseli. Projekcje odbędą się w ramach bezpłatnych pokazów, na które będzie można się zarejestrować na stronie kampanii energiaodnowa.pl. Po każdej projekcji filmu odbędzie się debata z ekspertami na temat przyszłości Polski w świecie odchodzącym od węgla i innych paliw kopalnych.

Premiera: 14 maja 2017, godz. 15:00, Kinoteka PKiN Warszawa

  • Wyśmienicie! 😉

  • Napakowane pysznościami! Supeeer <3

  • Piotr Podolak

    Wyglądają mega smacznie !!

    • dziękuję! 🙂 też tak smakują! 😀

  • Evi

    A miałam jak zwykle wrzucić dziś wszystko na patelnię. Ten przepis spada mi z nieba 🙂

  • Czasem warto pokombinować z warzywami zamiast robić standardową mieszaninę 🙂
    Twoje placuszki prezentują się cudownie i na pewno tak smakują ;))