Krem marchewkowy z soczewicą i mleczkiem kokosowym / Carrot soup with lentils and coconut milk.

krem marchewkowy 3

 Pogoda niestety nie dopisuje każdego dnia, a szczególnie w tegoroczną Majówkę. Dlatego też warto rozgrzać się w te deszczowe dni pyszną zupą krem z marchewki. Sam krem z marchwi choć pyszny i zdrowy to warto wzbogacić go o strączki, które dostarczą pełnowartościowego roślinnego białka (którego jak wiadomo każdy tak bardzo doszukuje się w diecie roślinnej). Co więcej, by nasycił nas na jeszcze dłużej nie ma to jak kokosowa nuta, która zagęszcza zupę niczym śmietanka, z tymże o wiele bardziej odżywczym wydaniu. Nie powinno się też oszczędzać na przyprawach, spora szczypta imbiru, wędzonej papryki i mielonej kolendry oraz kuminu są tutaj niezbędne! Zupa zdecydowanie najlepiej smakuje z pajdą ulubionego świeżego pieczywa, ja osobiście uwielbiam te na zakwasie.

krem marchewkowy 2

krem marchewkowy z czerwoną soczewicą oraz mleczkiem kokosowym
carrot cream soup with red lentils and coconut milk

Składniki (2-3 większe porcje):

  • ok. 500 g marchewek (ok. 10 różnej wielkości marchewek)
  • ząbek czosnku (można dodać więcej lub mniej, w zależności od preferencji smakowych)
  • 1/2 szklanki suchej czerwonej soczewicy
  • szklanka mleczka kokosowego (z puszki, użyłam light, polecam też to)
  • pieprz czarny
  • sos sojowy/liqiud aminos/dowolna sól
  • ok. 1-2 łyżeczki wędzonej papryki
  • spora szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • mielona kolendra oraz kumin (do smaku)

Do garnka wrzucić obrane i pokrojone w drobniejsze kawałki marchewki, razem z posiekanym ząbkiem czosnku. Dodać przyprawy (oprócz soli) i wymieszać. Zalać gorącą wodą, ok.3-4 cm ponad powierzchnię marchewek, zagotować, wsypać soczewicę i gotować ok. 10-20 min. aż marchewki zmiękną, a soczewica się ugotuje. Następnie wmieszać mleczko kokosowe i gotować jeszcze 10 min. Zupa lekko zgęstnieje. Doprawić sosem sojowym czy też dowolną solą. Miksować od razu (w zależności od blendera) lub ostudzić przed miksowaniem. Gdy zupa jest zbyt gęsta dolać trochę wody. Podawać z dowolnymi dodatkami np. grzankami czy świeżym pieczywem i ziarnami. Smacznego!

krem marchewkowy

In English

Ingredients (2-3 servings):

  • about 500 g of carrots (about 10 different-sized carrots)
  • garlic clove (you can add more or less, depending on your taste preferences)
  • 1/2 cup of dry red lentils
  • cup of coconut milk (with a tin, I used light, I recommend it too)
  • black pepper
  • soy sauce / liqiud aminos / any salt you like
  • about 1-2 teaspoons of smoked paprika
  • a good pinch of cinnamon
  • 1 teaspoon of ground ginger
  • ground coriander and cumin (to taste)

Add the peeled and chopped carrots into the pot, together with the chopped garlic clove. Mix with spices (except salt). Pour hot water, about 3 – 4 cm above the surface of carrots, boil, and then add lentils. Cook for about 10-20 min. until the carrots are tender and lentils cooked. Then stir in the coconut milk and cook for another 10 minutes. The soup slightly thickens. Season with soy sauce or any salt. Blend immediately (depending on the blender) or cool before. When the soup is too thick just add some water and more salt/pepper if needed. Serve with anything you like such as croutons or fresh bread and seeds. Enjoy!

_________________________________________________________________________________

Dalsza część środowiskowych ciekawostek, a tym samym plusów przejścia na weganizm, kupowania lokalnych produktów, itd. Dużo możemy dowiedzieć się oglądając film „Cowspiracy” – szczerze polecam obejrzeć! Z tymże, jak wiadomo, jest to film zagranicznej produkcji, opierający się głównie na innej części świata. Choć problem ten występuje globalnie, jest mniej czy też bardziej podobny w każdym zakątku świata to zdecydowanie cieszę się, że w końcu powstanie film polskiej produkcji, który – mam nadzieję – otworzy oczy wielu osobom.

Różnorodność biologiczna: Sektor zwierząt gospodarskich może być wiodącym graczem w zmniejszaniu bioróżnorodności, ponieważ jest głównym czynnikiem wylesiania, a także jednym z wiodących czynników powodujących degradację gruntów, zanieczyszczenie środowiska, zmiany klimatyczne, przełowienie, sedymentację wybrzeży Obszary i ułatwienia inwazji przez obcych gatunków. (źródło)

Już wkrótce ukarze się film pt: „Punkt krytyczny – Energia odNowa”. Poruszy on m.in. ten temat jak i inne związane z ochroną środowiska, np. wpływ jedzenia mięsa oraz innych produktów odzwierzęcych na naszą planetę. Jest to część projektu Energia odNowa. Na stronie projektu – > Energia odNowa, możecie znaleźć wiele istotnych informacji, dlaczego musimy działać, jak również więcej o samym projekcie, filmie, itp.

Premiera filmu odbędzie się w weekend otwarcia festiwalu Millennium Docs Against Gravity w Warszawie. Roadshow, czyli pokaz filmu „Punkt krytyczny – Energia odNowa” będzie miała miejsce w ośmiu polskich miastach: Krakowie, Bydgoszczy, Gdańsku, Gdyni, Szczecinie, Katowicach, Łodzi, Lublinie i dwóch za granicą: Berlinie oraz Brukseli. Projekcje odbędą się w ramach bezpłatnych pokazów, na które będzie można się zarejestrować na stronie kampanii energiaodnowa.pl. Po każdej projekcji filmu odbędzie się debata z ekspertami na temat przyszłości Polski w świecie odchodzącym od węgla i innych paliw kopalnych.

Premiera: 14 maja 2017, godz. 15:00, Kinoteka PKiN Warszawa