Chlebek bananowy z daktylami (bez cukru i oleju) / Banana bread with dates (sugar- and oil- free).

 Nie wiem jak Wy, ale chlebek bananowy jest zdecydowanie moim ulubionym wypiekiem śniadaniowym. Już jedna wersja pojawiła się na blogu, około rok temu?… Tak! Zapraszam pod ten link, znajdziecie też wersję czekoladową 😉 Dziś mam dla Was trzeci pomysł. Tym razem, zupełnie bez cukru, z naturalną słodyczą bananów, a do tego dodatkiem suszonych daktyli (moje ulubione naturalne karmelki, które najchętniej dodawałabym wszędzie i jeszcze jadła jako przekąskę 😀 ). Do chlebka dodałam dużo cynamonu, nutkę imbiru oraz proszek z korzenia maca, który oczywiście spokojnie można pominąć, jeśli nie macie go w zanadrzu. Ja bardzo lubię jego karmelowy posmak i zdrowotne właściwości, więc też polecam 😉 Jak zawsze, mogę się powtarzać, brak oleju w cieście nie oznacza, że wyjdzie suche, a wręcz przeciwnie – chlebek jest mięciutki, mokry i puszysty!


chlebek bananowy z daktylami
banana bread with dates

 

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • szklanka mąki gryczanej
  • 1-2 łyżki nasion chia lub siemienia lnianego (niemielone)
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżki proszku z korzenia maca (opcjonalnie)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • ok. 15 suszonych daktyli + gorąca woda
  • ok. szklanki mleka roślinnego (tutaj: sojowe niesłodzone)

Na początek zalać daktyle gorącą wodą, ok. 3/4 szklanki wody. Odstawić. W dużej misce rozgnieść na papkę banany. Wmieszać nasiona chia, a następnie dodać resztę składników. Odlać również 1/2 szklanki wody po moczeniu daktyli i dodać do ciasta. Bardzo dokładnie wymieszać trzepaczką lub po prostu zmiksować mikserem. Na koniec połączyć z posiekanymi namoczonymi daktylami. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach Celsjusza (tutaj z termoobiegiem) ok. 40 min., do suchego patyczka. Ostudzić i podawać z czym dusza zapragnie. Najlepiej smakuje na śniadanie, z jogurtem, owocami i masłem orzechowym. Smacznego!

In English

Ingredients:

  • 1/2 cup of oat flour
  • cup of buckwheat flour
  • 1-2 tablespoons of chia seeds or flaxseed (unmilled)
  • teaspoon of cinnamon
  • 1/2 teaspoon of ground ginger
  • 2 tablespoons of maca powder (optional)
  • teaspoon of baking powder
  • 1/2 teaspoon of baking soda
  • 2 very ripe bananas
  • about 15 dried dates + hot water
  • about a cup of plant milk (here: soy, unsweetened)

At first, soak the dates with hot water, about 3/4 cup of water. Set aside. In a large bowl, crush bananas with your fork. Mix them with the chia seeds, then add the rest of the ingredients. Measure also a 1/2 cup of water after soaking the dates and add to the dough. Mix very well with a whisk or simply use mixer. Finally, combine with chopped soaked dates. Transfer the dough to a baking tin lined with baking paper. Bake in 180 degrees Celsius (here with hot air) about 40 minutes, to a dry stick. Cool down and serve with anything your soul desires 🙂 It tastes good for breakfast, with yoghurt, fruit and nut butter. Enjoy!

  • Evi

    Uwielbiam chlebek bananowy. A daktyle idealnie się z nim komponują 🙂