Szybki i zdrowy lunch / Quick and healthy lunch.

 Nie ma to jak być zabieganym studentem/uczniem lub osobą pracującą, zero czasu na porządny posiłek, który doda energii w ten pracowity dzień. Skądś to znacie? Zazwyczaj na blogu nie pojawiają się aż tak proste przepisy, ale stwierdziłam, że to właśnie takich tutaj brakuje i zdecydowanie będą pojawiać się coraz częściej. Takie szybkie i proste dania jadam właśnie na porządku dziennym, bez kombinowania, ale tym samym bardzo kreatywnie. Co więcej, zawsze można modyfikować je jak tylko zapragniecie, dodawać ulubione warzywa czy inne dodatki – np. cebulę czy czosnek, posypać płatkami drożdżowymi, itd. Przechodząc do konkretów, dziś mam dla Was pomysł na inne wcielenie kanapek. Zamiast dodawać składniki do środka, po prostu nakładamy wszystko na chleb, który uprzednio można podgrzać w tosterze czy piekarniku (jak jest świeżutki to nawet nie ma takiej potrzeby 😉 ) To danie przygotujecie w dosłownie 5-10 min.! Nie wymaga też zbyt wielu składników, zazwyczaj po prostu używam to co mam pod ręką, a w mojej lodówce nigdy nie brakuje pieczarek oraz zieleniny. Warto też jest mieć w zasięgu dowolnego rodzaju strączki np. ciecierzycę i oczywiście tahini (mogą też być orzechy lub po prostu ziarna). Idealne nie tylko na lunch, ale też śniadanie, obiad czy kolację 😉


Składniki (1 porcja):

  • dwie kromki dobrej jakości chleba (tutaj mój ulubiony żytni chleb na zakwasie)
  • 3 średniej wielkości pieczarki *
  • spora garść świeżego szpinaku
  • kilka łyżek ugotowanej ciecierzycy (według preferencji)
  • pieprz czarny
  • papryka słodka mielona
  • sos sojowy tamarii/ liquid aminos lub po prostu dowolna sól
  • tahini do podania (lub ziarna, orzechy, płatki drożdżowe, itp.)

Na patelni podgrzać chlust wody (lub podsmażać na oleju 😉 ) i poddusić pokrojone w plastry pieczarki. Następnie dodać ciecierzycą oraz przyprawy według uznania. Podsmażać aż woda wyparuje, a pieczarki zmiękną. Na koniec wmieszać szpinak i dusić ok. 1-2 min. Całość przełożyć na talerz wraz z pieczywem. Podawać z dowolnymi dodatkami. Polecam oblać dużą ilością tahini. Smacznego!

*można dodać również cebule/czosnek/paprykę/pomidorki/kukurydzę/brokuły/groszek/ itp. – możliwości jest wiele 😉

In English

Ingredients (1 serving):

  • two slices of good quality bread (here – my favorite rye sourdough bread)
  • 3 medium sized mushrooms *
  • a handful of fresh spinach
  • a few tablespoons of cooked chickpeas (according to your preferences)
  • black pepper
  • sweet ground paprika
  • tamari soy sauce / liquid aminos or simply any salt you like
  • tahini to top (or seeds, nuts, yeast flakes, etc.)

In a frying pan, heat the water (or fry it with the oil 😉 ) and sliced mushrooms. Then add chickpeas and spices. Saute until the water evaporates and the mushrooms are soft. Finally add the spinach and simmer about 1-2 minutes. Translate everything into your plate with sliced bread. Serve with any topping you like. I recommend to top it with a lot of tahini. Enjoy!

* You can also add onions / garlic / paprika / tomatoes / corn / broccoli / peas / etc – there are many possibilities 😉


A teraz kolejna część pogadanek o środowisku:

Dwa dni temu obchodziliśmy Dzień Ziemi, w który szczególnie zwraca się uwagę na troskę o naszą planetę. Jednak, każdego dnia możesz pomagać poprzez Twoje konsumenckie wybory, zmianę nawyków, środków transportu (polecam z całego serca jazdę na rowerze, na plus nie tylko dla Ziemi ale i zdrowia ; ), itp. A co ciekawe, wbrew pozorom to nie transport samochodowy jest główną przyczyną zanieczyszczenia powietrza w Polsce, a gospodarstwa domowe!

„Badania pokazują, że w skali miesiąca myjąc naczynia w zmywarce zamiast ręcznie, możemy obniżyć rachunek o ok. 6,50 zł. Zapisywanie kartki papieru po obu stronach ochroni kilka drzew przed wycinką.”  (źródło)

Wkrótce ukarze się film pt: „Punkt krytyczny – Energia odNowa”. Poruszy on m.in. ten temat jak i inne związane z ochroną środowiska, np. wpływ jedzenia mięsa oraz innych produktów odzwierzęcych na naszą planetę. Jest to część projektu Energia odNowa. Na stronie projektu – > Energia odNowa, możecie znaleźć wiele istotnych informacji, dlaczego musimy działać, jak również więcej o samym projekcie, filmie, itp.

Premiera filmu odbędzie się w weekend otwarcia festiwalu Millennium Docs Against Gravity w Warszawie. Roadshow, czyli pokaz filmu „Punkt krytyczny – Energia odNowa” będzie miała miejsce w ośmiu polskich miastach: Krakowie, Bydgoszczy, Gdańsku, Gdyni, Szczecinie, Katowicach, Łodzi, Lublinie i dwóch za granicą: Berlinie oraz Brukseli. Projekcje odbędą się w ramach bezpłatnych pokazów, na które będzie można się zarejestrować na stronie kampanii energiaodnowa.pl. Po każdej projekcji filmu odbędzie się debata z ekspertami na temat przyszłości Polski w świecie odchodzącym od węgla i innych paliw kopalnych.

Premiera: 14 maja 2017, godz. 15:00, Kinoteka PKiN Warszawa

  • Super! Uwielbiam tego typu przepisy wiec czekam na więcej inspiracji <3

  • Daria a ja tu sobie siedze i umieram z glodu! A Ty tu takie pysznosci serwujesz. Pozdrawiam cieplo!

  • Lucie McAdams

    This looks delicios Daria!

    theglowwithin.com