Placuszki marchewkowe (bezglutenowe, wegańskie, bez cukru!) / Carrot cake pancakes (gluten-free, vegan, sugar-free)

 Nie ma nic lepszego od leniwego poranka z pysznym śniadaniem, dlatego warto rano włożyć trochę wysiłku i przygotować coś specjalnego by tym samym zdrowo i smacznie zacząć dzień. Na takie dni zdecydowanie idealnie sprawdzają się placuszki. Mam za sobą już mnóstwo kombinacji smakowych jeśli chodzi o placki, ale zawsze lubię powracać do tych klasycznych smaków, m.in. placuszków marchewkowych, które smakują jak ulubione aromatyczne ciasto marchewkowe. Dodatkowo, dodając do nich warzywo stają jeszcze bardziej odżywcze, a na smaku tylko zyskują. W tych placuszkach nie może zabraknąć korzennych przypraw, przede wszystkim imbiru oraz cynamonu. Na koniec warto uwieńczyć naszą wieżyczkę ulubionym syropem np. daktylowym czy klonowym i z wielkim bananem na twarzy zajadać się przepysznym śniadaniem.


gryczane placuszki marchewkowe podane z bananem oraz syropem daktylowym
buckwheat carrot cake pancakes served with banana and date syrup

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • opcjonalnie: kopiasta łyżka mąki kokosowej
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka mielonego siemienia lnianego
  • dwie mniejsze marchewki
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta przyprawy korzennej (taka jak do piernika)
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szklanka mleka migdałowego (lub inne roślinne)
  • opcjonalnie: dowolny cukier/syrop itp.

W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Następnie dodać startą na drobnych oczkach marchew. Na koniec wmieszać mleko i bardzo dokładnie połączyć, by wyszła gęsta masa na placuszki. Na suchej (lub lekko natłuszczonej) patelni smażyć placuszki, wielkości ok. jednej łyżki ciasta. Najlepiej smażyć je pod przykryciem – zazwyczaj przykrywam patelnie folią. Przewracać po. 3-4 min.  (wszystko zależy od temperatury smażenia oraz ilości ciasta). Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!

 

In English

Ingredients:

  • 1/2 cup og wholemeal buckwheat flour
  • optional: heaped tablespoon of coconut flour
  • 1/3 teaspoon of baking soda
  • 1/2 teaspoon of baking powder
  • tablespoon of ground flaxseed
  • two smaller carrots
  • teaspoon of ground cinnamon
  • pinch of gingerbread spice
  • 1/2 teaspoon of ground ginger
  • cup of almond milk (or other plant milk)
  • optional: any sugar / syrup, etc.

In a bowl, mix all the dry ingredients. Then add the finely grated carrots. At the end, add the milk and stir thoroughly to combine, to get a dense batter for your pancakes. On a dry (or lightly greased) pan fry pancakes, size approx. one spoon of batter. Cover them while frying – I  usually cover them with a foil. Turn over after. 3-4 min. (It depends on the cooking temperature and the amount of batter). Serve with any favourite toppings. Enjoy!

  • Karolina

    Czym zastapic mleko ? Niestety nie moge nawet roslinnego.

    • spróbowałabym z wodą, ale mogę być mniej puszyste 😉

  • Uwielbiam marchewkowe placuszki! Muszę znow je zrobić <3 W ogóle kocham marchewke 😀

  • Reallistka

    Ile sztuk placków z tego wychodzi? 🙂

    • jak widoczne na zdjęciu 😉 wyszło mi osiem 😀

      • Reallistka

        Dzięki! 🙂

  • Karolina Watach

    Wyglądają taak zachęcającoo! 🙂 Jaką mąkę można by dać zamiast gryczanej?

    • jeśli bezglutenowe to: owsiana bez glutenu lub ryżowa lub jaglana 🙂 można dodać też zwykłą owsianą lub orkiszową czy pszenną w wersji ‚glutenowej’ 🙂

      • Marta Anna

        wyjdą z żytniej? bo akurat taką mam w domu …

        • tak 😉 najlepiej jak jest taka drobno zmielona 😉

  • Piękne placuszki i jeszcze piękniejsze zdjęcia <3
    Zawodowy fotograf z Ciebie 🙂

    • dziękuję bardzo! <3
      eee tam, nie taki zawodowy, chciałabym być profesjonalistką w tym temacie, ale jeszcze spora droga przede mną…