Nie ma nic lepszego od leniwego poranka z pysznym śniadaniem, dlatego warto rano włożyć trochę wysiłku i przygotować coś specjalnego by tym samym zdrowo i smacznie zacząć dzień. Na takie dni zdecydowanie idealnie sprawdzają się placuszki. Mam za sobą już mnóstwo kombinacji smakowych jeśli chodzi o placki, ale zawsze lubię powracać do tych klasycznych smaków, m.in. placuszków marchewkowych, które smakują jak ulubione aromatyczne ciasto marchewkowe. Dodatkowo, dodając do nich warzywo stają jeszcze bardziej odżywcze, a na smaku tylko zyskują. W tych placuszkach nie może zabraknąć korzennych przypraw, przede wszystkim imbiru oraz cynamonu. Na koniec warto uwieńczyć naszą wieżyczkę ulubionym syropem np. daktylowym czy klonowym i z wielkim bananem na twarzy zajadać się przepysznym śniadaniem.
gryczane placuszki marchewkowe podane z bananem oraz syropem daktylowym
buckwheat carrot cake pancakes served with banana and date syrup
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- opcjonalnie: kopiasta łyżka mąki kokosowej
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka mielonego siemienia lnianego
- dwie mniejsze marchewki
- łyżeczka cynamonu
- szczypta przyprawy korzennej (taka jak do piernika)
- 1/2 łyżeczki imbiru
- szklanka mleka migdałowego (lub inne roślinne)
- opcjonalnie: dowolny cukier/syrop itp.
W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Następnie dodać startą na drobnych oczkach marchew. Na koniec wmieszać mleko i bardzo dokładnie połączyć, by wyszła gęsta masa na placuszki. Na suchej (lub lekko natłuszczonej) patelni smażyć placuszki, wielkości ok. jednej łyżki ciasta. Najlepiej smażyć je pod przykryciem – zazwyczaj przykrywam patelnie folią. Przewracać po. 3-4 min. (wszystko zależy od temperatury smażenia oraz ilości ciasta). Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
In English
Ingredients:
- 1/2 cup og wholemeal buckwheat flour
- optional: heaped tablespoon of coconut flour
- 1/3 teaspoon of baking soda
- 1/2 teaspoon of baking powder
- tablespoon of ground flaxseed
- two smaller carrots
- teaspoon of ground cinnamon
- pinch of gingerbread spice
- 1/2 teaspoon of ground ginger
- cup of almond milk (or other plant milk)
- optional: any sugar / syrup, etc.
In a bowl, mix all the dry ingredients. Then add the finely grated carrots. At the end, add the milk and stir thoroughly to combine, to get a dense batter for your pancakes. On a dry (or lightly greased) pan fry pancakes, size approx. one spoon of batter. Cover them while frying – I usually cover them with a foil. Turn over after. 3-4 min. (It depends on the cooking temperature and the amount of batter). Serve with any favourite toppings. Enjoy!