Pełne zdrowia, chrupiące batoniki śniadaniowe / Nutritious, crunchy breakfast bars.

 Wracam do Was po kolejnej krótkiej przerwie z przepisem na pełne zdrowia, chrupiące batoniki śniadaniowe. Właśnie w tym okresie, kiedy potrzeba energii, pełnowartościowych posiłków, a tym samym zdrowych przekąsek idealnie jest sięgnąć po właśnie takie batony. Nie ma w nich mąki, cukru ani oleju. W skład wchodzą płatki owsiane jak i jaglane. Dosładzają je banan oraz daktyle, a chrupkości dodają ziarna – słonecznik, pestki dyni oraz sezam. Całość wiążą zdrowe nasionka chia, które pełnią tutaj rolę „jajka”. Batoniki są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Co więcej, nie potrzeba do nich wyszukanych składników, gdyż te produkty znajdziecie w każdym większym czy mniejszym sklepie spożywczym. Więc następnym razem, zamiast sięgać po wypełnione cukrem, olejem i innymi przetworzonymi składnikami słodycze, wybierz zdrowszą, domową opcję – chrupiące batoniki śniadaniowe 🙂


chrupiące batoniki śniadaniowe z bananem i ziarnami
crunchy breakfast bars with banana and seeds

Składniki:

  • dojrzały banan
  • 3 łyżki syropu daktylowego (lub klonowego/ z agawy, itp.)
  • „jajko” – łyżka nasion chia lub siemię lnianę + 3 łyżki wody
  • szklanka płatków owsianych
  • szklanka płatków jaglanych (można zastąpić drobnymi -> błyskawicznymi, płatkami owsianymi)
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki łuskanego sezamu
  • opcjonalnie: 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Na początek przygotować „jajko” i odstawić na 5-10 min. Następnie rozgnieść banana widelcem na mus. Dodać syrop i gotowe „jajo”, wymieszać. Na koniec połączyć z resztą składników, dokładnie mieszając by równomiernie pokryć płatki bananowym musem. Całość przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub na blachę (kształtując prostokąt czy kwadrat) dokładnie uciskając składniki, tak by batoniki się nie rozpadły. Piec przez 10 min. w 180 stopniach Celsjusza, wyjąć z piekarnika, rozkroić na dowolnej wielkości batoniki (polecam użyć bardzo ostrego noża) i włożyć ponownie na 5-8 min. do zarumienienia. Ostudzić i zajadać. Smacznego!

Pomysł na podanie: batoniki polecam zalać ciepłym roślinnym mlekiem lub podać z jogurtem sojowym / kokosowym czy migdałowym i owocami. Oczywiście, są niezastąpione jako przekąska sama w sobie 🙂


In English

Ingredients:

  • one ripe banana
  • 3 tablespoons of date syrup (or maple / agave, etc.).
  • „egg” – tablespoon of chia seeds or flaxseeds + 3 tablespoons of water
  • cup of jumbo oat flakes
  • glasscup of millet flakes (you can replace them with quick porridge oats)
  • teaspoon of cinnamon
  • 2 tablespoons of pumpkin seeds
  • 2 tablespoons of sunflower seeds
  • 2 tablespoons of hulled sesame seeds
  • optional: 1/3 teaspoon of baking soda and 1/3 teaspoon of baking powder

First, prepare the „egg” and set aside for 5-10 minutes. Then mash the banana with a fork. Add the syrup and ready „egg”, mix together. At the end stir in well the rest of the ingredients, mixing thoroughly to evenly cover the flakes with banana-chia mix. Translate it into a rectangular baking tin lined with baking paper or baking sheet (forming a rectangle or square) compressing the ingredients thoroughly, so that the bars do not fall apart. Bake for 10 min. at 180 degrees Celsius, remove from the oven, cut into any size bars (I recommend to use a very sharp knife) and put back into the oven for the last 5-8 min. until golden brown. Cool and enjoy!

Idea for the serving: I recommend to pour a warm plant milk into the bowl with some of the bars or serve with soy/coconut/almond yoghurt and fruit. Of course, they are great as a snack itself 🙂

  • Ania

    Smakowicie wyglądają .Mam pytanko,czy można samemu zrobić syrop daktylowy do tego przepisy(jeśli tak,to jak ) ,czy musi byś kupny ? 🙂

    • syrop daktylowy kupny ma zdecydowanie inną konsystencję – w domu będziesz w stanie zrobić raczej pastę z zmiksowanych daktyli – możesz spróbować dodać zamiast syropu 😉 wystarczy zmiksować namoczone daktyle – powiedziałabym, że właśnie 2-3 łyżki takiej masy daktylowej wystarczy 🙂
      smacznego i dziękuję!

  • Karolina

    2 szklanki płatków jaglanych mogą być zamiast 1 szklanka owsianych ?

    • hmmm, płatki jaglane są bardzo drobne, możesz spróbować, ale nie gwarantuję, że będą się trzymać tak dobrze jak z owsianymi 😉

  • Kinga

    Niasiona chia / siemię lniane zmielone czy zalać wodą ziarenka w całości?

    • ja dodałam w całości 😉 ale w razie czego, zmielone też da radę 🙂

  • Wyglądają świetnie 🙂
    Jak tylko wrócę do domu i piekarnika to zrobię!

    • dziękuję, smacznego! :*

  • ooooo fajniutkie, chętnie wypróbuje 🙂

  • Lucie Elizabeth

    These look incredible Daria! Perfect for on the go breakfast!

    theglowwithin.com