Zdrowe awokado brownie / Healthy avocado brownie.

 Macie czasem takie chwile kiedy naprawdę bardzo potrzebujecie czegoś ultra czekoladowego? Mi często się to zdarza… pewnie dlatego, że uwielbiam gorzką czekoladę! I wbrew pozorom, czekolada jest bardzo zdrowa, ale wszystko w granicach rozsądku – nie polecam zjadać całej tabliczki czekolady, a przy gorzkiej to nawet niezbyt możliwe. Przygotowałam dla Was mega czekoladowy przepis z… awokado! Tak, pewnie nikogo już to nie zdziwi. Brownie z awokado to jedno z moich ulubionych ciast, pełne tego niesamowitego kakaowego afrodyzjaku. No tak, bo przecież wkrótce dzień zakochanych, także jak świętujecie to polecam upiec ciacho! Nawet jeśli ma być to ciasto dla samych siebie, a co?! Trzeba się rozpieszczać! 🙂

Składniki:

  • jedno dojrzałe awokado
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/3 szklanki naturalnego kakao
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki syropu daktylowego (UWAGA! zdecydowanie dodaj więcej, jeśli lubisz słodkie ciasta, wtedy zmniejsz nieco ilość mleka)
  • 2/3 +1/2 szklanki mleka roślinnego (tu: ryżowo-kokosowe)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • wiórki kokosowe na wierzch ciasta
W dużej misce rozgnieść widelcem bardzo dojrzałe awokado na gładki mus (możesz zblendować). Dodać resztę składników, stopniowo dolewając mleko. Wymieszać dokładnie trzepaczką lub mikserem. Przełożyć to formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypać wiórkami kokosa. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 50-60 min. (u mnie z termoobiegiem, ale każdy piekarnik jest inny 😉 ). Ciasto nie do końca upiecze się do suchego patyczka, ponieważ jest to brownie. Ostudzić i podawać np. z wegańskimi lodami waniliowymi. Smacznego!
P.S. Najlepiej smakuje drugiego dnia!

In English
Ingredients:
  • one ripe avocado
  • 1/2 cup of oat flour
  • 1 cup of rice flour
  • 1/3 cup of natural cocoa powder
  • 2 tablespoons of ground flaxseed
  • 1/2 teaspoon of baking soda
  • 1 teaspoon of baking powder
  • 1/3 cup of date syrup (NOTE definitely add more if you like sweet cakes, then slightly reduce the amount of milk)
  • 2/3 and 1/2 cup of plant milk (here: rice-coconut)
  • teaspoon of lemon juice
  • desiccated coconut for the top of cake

In a large bowl, mash with a fork very ripe avocado to get a smooth mousse (you can blend it). Add the remaining ingredients, gradually adding milk. Mix well with a whisk or electric mixer. Translate the batter into the cake tin lined with baking paper, sprinkle the top with coconut. Bake at 180 degrees Celsius approx. 50-60 min. Cake will be not fully baked to the dry stick because it is a brownie, so don’t worry if it’s still slightly soft in the middle. Cool and serve, for e.g. with vegan vanilla ice cream. Enjoy!
P.S. It tastes the best on the second day!

  • This looks soooooo yummy and great to see that vegan food isn’t just popular in English speaking corners of the world.
    Thanks for sharing.

    • Thank you so much for such a nice comment!
      Yes, it is, getting more and more popular and I am very happy about it!
      xx

  • Emily Attack

    Witam! Można zamienić mąkę ryżową na np. kokosową? Kombinuję ponieważ mam aktualnie nieczynny blender i nie mam jak zrobić mąki ryżowej a mam całą paczkę kokosowej… 😉

    • niestety, kokosowa jest bardzo chłonna i nie ryzykowałabym z nią, gdyż ciasto może wyjść zbyt suche lub też ‚surowe’. dodaj każdą inną mąkę jaką masz np. owsianą (po prostu dodaj jej więcej) lub gryczaną, jaglaną, orkiszową, pszenną? 🙂