Jaglane kotleciki na każdą okazję / Millet patties with tofu and carrot.

 Idealny pomysł na obiad w ciągu zabieganego tygodnia? Oczywiście, że coś szybkiego, zdrowego i najważniejsze – smacznego! Dlatego najlepiej przygotować sporą ilość jedzenia, by potem nie przejmować się tym co by tak na szybko upichcić. W dzisiejszym wpisie polecają się kotleciki z kaszy jaglanej, czyli najlepsze kotlety wegańskie! Nie wiem jak Wy, ale ja jaglaną miłością darzę, także w każdym wydaniu jest dla mnie wyjątkowa, a szczególnie w takiej obiadowej wersji. Kotleciki te wzbogacają tofu, marchew oraz biała pasta miso (ale spokojnie, jeśli nie masz do niej dostępu, możesz pominąć 😉 ). Oczywiście, pomidorowy akcent w postaci przecieru też dodaje niezłego smaku, razem z wędzoną papryką. Możesz podawać je z czym tylko zechcesz… ziemniaczkami, sałatką, jako burger  -> w bułce, warzywnymi frytkami, itd., itd. Możliwości jest mnóstwo! Polecam przyrządzić do nich też jakiś smaczny sos, np. z tahini czy czosnkowy z jogurtem sojowym lub podać po prostu z dobrej jakości ketchupem czy musztardą.

jaglane kotleciki z tofu i marchewką
millet patties with tofu and carrot

Składniki (ok. 12 kotlecików):

  • szklanka kaszy jaglanej
  • ok. 100-150g naturalnego tofu
  • spora garść świeżej pietruszki
  • jedna duża czerwona cebula lub dwie mniejsze
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • czarny pieprz do smaku
  • 2 łyżki jasnej pasty miso (możesz pominąć, ale polecam jednak postarać się o ten dodatek!)
  • 1-2 łyżki sosu sojowego tamari (lub liquid aminos czy też sól, do smaku)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka lub dwie wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/3 szklanki płatków drożdżowych

W 2-2,5 szklankach wody ugotować wcześniej lekko podprażoną (by pozbyć się goryczki) kaszę jaglaną. W tym czasie można przygotować resztę składników. Posiekać drobno cebulę oraz czosnek. Na tarce zetrzeć marchew oraz rozdrobnić widelcem tofu. Gdy kasza jaglana jest już gotować wymieszać ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Formować dowolnej wielkości kotleciki i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 30-35 min. przy czym obrócić je na drugą stroną w połowie pieczenia. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!

In English

Ingredients (about 12 patties):

  • cup of millet
  • approx. 100-150g of natural tofu
  • large handful of fresh parsley
  • one large red onion or two smaller
  • 2-3 cloves of garlic
  • 2 medium carrots
  • black pepper to taste
  • 2 tablespoons of white miso paste (you can skip it if you can’t find miso, but I recommend to add it!)
  • 1-2 tablespoons of tamari soy sauce (or liquid aminos or salt, to taste)
  • 2 tablespoons of tomato paste
  • teaspoon or two of smoked paprika
  • 1/2 teaspoon of turmeric
  • teaspoon of ground sweet paprika
  • teaspoon of ground coriander
  • 1/2 teaspoon of cumin
  • 1/3 cup of yeast flakes

In 2-2.5 cups of water cook millet (before slightly toasted to get rid of the bitterness). At this time, prepare the remaining ingredients. Finely chop the onion and garlic. Grate carrots and crush tofu with a fork. When the millet is ready mix together thoroughly all  of the ingredients. Form patties of any size you like and translate them into a pan lined with baking paper. Bake at 200 degrees Celsius for  approx. 30-35 min. , remember to turn them on the other side half way through. Serve with anything you desire, e.g. veggie chips, salad, as a burger or with potato mash. Enjoy!