Granola bez cukru i oleju – cynamon, kokos i orzechy! / Granola with cinnamon, coconut and nuts (sugar- and oil- free).

 Nie ma to jak domowa granola! Jestem jej ogromną fanką, ale zauważyłam, że zbyt rzadko ją robię… może dlatego jest dla mnie tak wyjątkowa? W każdym razie, na pewno znowu będzie się częściej pojawiać. Na blogu znajdziecie już kilka bardzo ciekawych przepisów na granolę – zapraszam TUTAJ! Idealnie chrupiąca, aromatyczna, przepełnia zapachem cały dom. Kiedy ją upiekłam od razu zbiegli się domownicy by tylko zerknąć, podpytać – a cóż to z piekarnika wyszło!? 🙂 Tym razem pasło na wersję pełną cynamony, wzbogaconą proszkiem z korzenia maca (możecie spokojnie go pominąć), wiórkami kokosa oraz masłem orzechowym – już brzmi pysznie, prawda? Do tego nie mogło zabraknąć uwielbianych przeze mnie orzechów – nerkowców, migdałów, laskowych oraz włoskich. Delikatnej słodyczy – osobiście nie przepadam za przesłodzonymi granola, gdyż jadam je z słodkimi owocami i innymi dodatkami, dodaje jej syrop daktylowy. Nie ma też tutaj potrzeby by dodawać oleju, wystarczy woda, a granola tak czy siak wyjdzie perfekcyjnie, chrupka, zdrowa i przepyszna.


domowa granola cynamon-kokos-orzech
homemade cinnamon-coconut-nuts granola

 

Składniki:

  • 3 szklanki zwykłych płatków owsianych
  • szklanka dowolnej mieszanki orzechów (tutaj nerkowce, włoskie, migdały, laskowe)
  • łyżeczka dobrej jakości cynamonu
  • łyżka proszku z korzenia maca (można pomiąć 😉 )
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • porządna łycha naturalnego masła orzechowego (tutaj crunchy, 100%)
  • 1/4 szklanki syropu daktylowego
  • ok. 1/3-1/2 szklanki wody (lub roślinnego mleka)

W dużej misce umieścić wszystkie suche składniki. Następnie dodać mokre i dokładnie wymieszać, by całość była równomiernie pokryta orzechowo-daktylową pastą. By ułatwić sprawę, można wymieszać mokre składniki w oddzielnej misce, a następnie dokładnie połączyć z suchymi. Całość przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 15-20 min. , w połowie pieczenia wymieszać granolą, by upiekła się równomiernie. Ostudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku/słoikach. U mnie wyszły dwa duże słoiki granoli. Podawać z czym dusza zapragnie – najlepsza z sojowym jogurtem i owocami 🙂 Smacznego!

In English

Ingredients:

  • 3 cups regular jumbo oats
  • glass of any mixture of nuts (here cashews, walnuts, almonds, hazelnuts)
  • teaspoon of a good quality cinnamon
  • tablespoon of maca root powder (you don’t have to use it 😉 )
  • 1/4 cup of desiccated coconut
  • decent tablespoon of natural peanut butter (crunchy here, 100%)
  • 1/4 cup of date syrup
  • approx. 1 / 3-1 / 2 cups of water (or plant milk)

In a large bowl, place all the dry ingredients. Then add the wet and mix thoroughly, so that the all dry ingredients can be evenly covered with a date-nut „paste”. To make things easier, you can mix the wet ingredients in a separate bowl and then combine thoroughly with dry ones. Translate everything into a pan lined with baking paper. Bake at 180 degrees Celsius for approx. 15-20 min. In the middle of the baking mix the granola in order to bake it evenly. Cool and store in an airtight container / jars. I ended up with two large jars of granola. Serve with what your heart desires – the best with soy yogurt and fruit 🙂 Enjoy!